Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyKedlubny hrají roli v prevenci rakoviny a tělu dodají vitaminy i minerály
kedlubny-hraji-roli-v-prevenci-rakoviny-a-telu-dodaji-vitaminy-i-mineraly.jpg

Kedlubny hrají roli v prevenci rakoviny a tělu dodají vitaminy i minerály

Zveřejněno: 13.06.2016

Kedlubna je nenápadná a cenově dostupná zelenina, která ale skýtá mnohem víc vitaminů a minerálů, než byste možná tušili. Obvykle se konzumují pouze její hlízy, kedlubnové listy ale obsahují ještě vyšší množství zdravých látek. Je proto škoda do jídelníčku je nezařadit. Omyté a nakrájené listy, které neprošly chemickým postřikem, můžete přidat do zeleninových salátů, do polévky nebo nadrobno nasekané nasypat na chléb. 

Kedlubna je nenápadná a cenově dostupná zelenina, která ale skýtá mnohem víc vitaminů a minerálů, než byste možná tušili. Obvykle se konzumují pouze její hlízy, kedlubnové listy ale obsahují ještě vyšší množství zdravých látek. Je proto škoda do jídelníčku je nezařadit.

Omyté a nakrájené listy, které neprošly chemickým postřikem, můžete přidat do zeleninových salátů, do polévky nebo nadrobno nasekané nasypat na chléb. Až si příště budete kupovat kedlubny, neodtrhávejte listy a využijte i jejich potenciál, pochopitelně za předpokladu, že se jedná o bio zeleninu, a tedy se na ní nepoužívaly žádné chemické látky.

V porovnání s hlízou obsahují listy víc vitaminu C, draslíku a také železa. Kromě výše uvedeného kuchyňského využití se dají kedlubnové listy přidat také k dušenému špenátu. Kedlubnové hlízy je možné konzumovat jak syrové, tak tepelně zpracované. Syrovou kedlubnu můžete chroupat samotnou, přidat ji do salátů nebo ji nastrouhat, smíchat s tvarohem a česnekem, a získat tak zdravou pomazánku.

Ti, kdo upřednostňují tepelnou úpravu, si mohou uvařit například kedlubnovou polévku nebo kedlubnu přidat k dušené zeleninové směsi spolu s mrkví, bramborami, květákem a mrkví. Nízkokalorická kedlubna je bohatá nejen na vitamin C, ale také na vitaminy skupiny B, vitamin K, železo, zinek a vlákninu. Stejně jako ostatní zelenina z čeledi brukvovitých obsahuje látky zvané indoly, o nichž se tvrdí, že mají silný protirakovinný účinek. V souvislosti s kedlubnami se mluví zejména o prevenci rakoviny prsu a tlustého střeva. 

Doporučujeme


renatin-blog-co-jsem-se-naucila-pro-dobrou-naladu.png

Renatin blog: Co jsem se naučila pro dobrou náladu

09.02.2018Dlouhá léta jsem se profesně věnovala cílové skupině náctiletých, pro něž je ono magické „být sám sebou“ jedním z velkých úkolů, kterými mají v tomto ožehavém období projít. Člověk je stíhán myšlenkami, co by ne/měl, ne/chtěl a jak moc je jeho pravé já ovlivněno rodinou, kamarády a dalšími vzory.
jarnim-uklidem-na-plisne.png

Jarním úklidem na plísně

02.03.2018Věřili byste tomu, že na houby nemusíte chodit jen do lesa? Možná rostou přímo ve vaší domácnosti. Jsou miniaturní a říká se jim plísně. Jarní úklid byste měli zaměřit i na ně. Jsou totiž hrozbou, kterou není radno podcenit.
5-tipu-jak-mit-pocit-uzasne-proziteho-vikendu.png

5 tipů, jak mít pocit úžasně prožitého víkendu

16.06.2017Také vám někdy v pondělí připadá, jako by víkend snad ani nebyl? Klíčem k příjemně naplněnému času, který neuteče jako voda, je poznávání nových věcí a ukládání zajímavých vzpomínek.