Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyKedlubny hrají roli v prevenci rakoviny a tělu dodají vitaminy i minerály
kedlubny-hraji-roli-v-prevenci-rakoviny-a-telu-dodaji-vitaminy-i-mineraly.jpg

Kedlubny hrají roli v prevenci rakoviny a tělu dodají vitaminy i minerály

Zveřejněno: 13.06.2016

Kedlubna je nenápadná a cenově dostupná zelenina, která ale skýtá mnohem víc vitaminů a minerálů, než byste možná tušili. Obvykle se konzumují pouze její hlízy, kedlubnové listy ale obsahují ještě vyšší množství zdravých látek. Je proto škoda do jídelníčku je nezařadit. Omyté a nakrájené listy, které neprošly chemickým postřikem, můžete přidat do zeleninových salátů, do polévky nebo nadrobno nasekané nasypat na chléb. 

Kedlubna je nenápadná a cenově dostupná zelenina, která ale skýtá mnohem víc vitaminů a minerálů, než byste možná tušili. Obvykle se konzumují pouze její hlízy, kedlubnové listy ale obsahují ještě vyšší množství zdravých látek. Je proto škoda do jídelníčku je nezařadit.

Omyté a nakrájené listy, které neprošly chemickým postřikem, můžete přidat do zeleninových salátů, do polévky nebo nadrobno nasekané nasypat na chléb. Až si příště budete kupovat kedlubny, neodtrhávejte listy a využijte i jejich potenciál, pochopitelně za předpokladu, že se jedná o bio zeleninu, a tedy se na ní nepoužívaly žádné chemické látky.

V porovnání s hlízou obsahují listy víc vitaminu C, draslíku a také železa. Kromě výše uvedeného kuchyňského využití se dají kedlubnové listy přidat také k dušenému špenátu. Kedlubnové hlízy je možné konzumovat jak syrové, tak tepelně zpracované. Syrovou kedlubnu můžete chroupat samotnou, přidat ji do salátů nebo ji nastrouhat, smíchat s tvarohem a česnekem, a získat tak zdravou pomazánku.

Ti, kdo upřednostňují tepelnou úpravu, si mohou uvařit například kedlubnovou polévku nebo kedlubnu přidat k dušené zeleninové směsi spolu s mrkví, bramborami, květákem a mrkví. Nízkokalorická kedlubna je bohatá nejen na vitamin C, ale také na vitaminy skupiny B, vitamin K, železo, zinek a vlákninu. Stejně jako ostatní zelenina z čeledi brukvovitých obsahuje látky zvané indoly, o nichž se tvrdí, že mají silný protirakovinný účinek. V souvislosti s kedlubnami se mluví zejména o prevenci rakoviny prsu a tlustého střeva. 

Doporučujeme


jak-se-chranit-pred-nemocemi-spinavych-rukou.png

Jak se chránit před nemocemi špinavých rukou

29.01.2018Vedli nás k tomu už od dětství: umyj si ruce před jídlem a po použití toalety. Pokud jste si tuto vštěpovanou radu vzali k srdci, dobře pro vás. Výrazně tím omezujete riziko řady vážných nemocí. Chřipka, žloutenka typu A, toxoplazmóza, listerióza, ale i běžnější rýma a nachlazení se vám můžou vyhnout, pokud věnujete pouhých 20 vteřin této základní hygieně.
jarnim-uklidem-na-plisne.png

Jarním úklidem na plísně

02.03.2018Věřili byste tomu, že na houby nemusíte chodit jen do lesa? Možná rostou přímo ve vaší domácnosti. Jsou miniaturní a říká se jim plísně. Jarní úklid byste měli zaměřit i na ně. Jsou totiž hrozbou, kterou není radno podcenit.
bylinka-kterou-si-nespletete-kontryhel.png

Bylinka, kterou si nespletete. Kontryhel!

08.06.2018Právě v tomto období je v rozkvětu kontryhel obecný, pro jehož anglický název „Our Lady's Mantle“ (plášť Panny Marie) byly inspirací listy, na nichž se třpytí kapky rosy či deště. Ve středověku se tyto malé drahokamy považovaly za „nebeskou vodu“ a využití nacházely v alchymii. Odtud pochází latinské jméno kontryhelu – Alchemilla. Tato tradiční léčivka je oblíbená hlavně u žen.