Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyKedlubny hrají roli v prevenci rakoviny a tělu dodají vitaminy i minerály
kedlubny-hraji-roli-v-prevenci-rakoviny-a-telu-dodaji-vitaminy-i-mineraly.jpg

Kedlubny hrají roli v prevenci rakoviny a tělu dodají vitaminy i minerály

Zveřejněno: 13.06.2016

Kedlubna je nenápadná a cenově dostupná zelenina, která ale skýtá mnohem víc vitaminů a minerálů, než byste možná tušili. Obvykle se konzumují pouze její hlízy, kedlubnové listy ale obsahují ještě vyšší množství zdravých látek. Je proto škoda do jídelníčku je nezařadit. Omyté a nakrájené listy, které neprošly chemickým postřikem, můžete přidat do zeleninových salátů, do polévky nebo nadrobno nasekané nasypat na chléb. 

Kedlubna je nenápadná a cenově dostupná zelenina, která ale skýtá mnohem víc vitaminů a minerálů, než byste možná tušili. Obvykle se konzumují pouze její hlízy, kedlubnové listy ale obsahují ještě vyšší množství zdravých látek. Je proto škoda do jídelníčku je nezařadit.

Omyté a nakrájené listy, které neprošly chemickým postřikem, můžete přidat do zeleninových salátů, do polévky nebo nadrobno nasekané nasypat na chléb. Až si příště budete kupovat kedlubny, neodtrhávejte listy a využijte i jejich potenciál, pochopitelně za předpokladu, že se jedná o bio zeleninu, a tedy se na ní nepoužívaly žádné chemické látky.

V porovnání s hlízou obsahují listy víc vitaminu C, draslíku a také železa. Kromě výše uvedeného kuchyňského využití se dají kedlubnové listy přidat také k dušenému špenátu. Kedlubnové hlízy je možné konzumovat jak syrové, tak tepelně zpracované. Syrovou kedlubnu můžete chroupat samotnou, přidat ji do salátů nebo ji nastrouhat, smíchat s tvarohem a česnekem, a získat tak zdravou pomazánku.

Ti, kdo upřednostňují tepelnou úpravu, si mohou uvařit například kedlubnovou polévku nebo kedlubnu přidat k dušené zeleninové směsi spolu s mrkví, bramborami, květákem a mrkví. Nízkokalorická kedlubna je bohatá nejen na vitamin C, ale také na vitaminy skupiny B, vitamin K, železo, zinek a vlákninu. Stejně jako ostatní zelenina z čeledi brukvovitých obsahuje látky zvané indoly, o nichž se tvrdí, že mají silný protirakovinný účinek. V souvislosti s kedlubnami se mluví zejména o prevenci rakoviny prsu a tlustého střeva. 

Doporučujeme


predstavujeme-nej-limonadu-letosniho-leta.png

Představujeme NEJ limonádu letošního léta!

22.06.2018Dulenka neboli levandule patří mezi oblíbené jedlé rostliny a poslední dobou čím dál častěji nachází své místo právě v kuchyni. Modrofialové květy se přidávají do dezertů, sušenek, marmelád, polévek nebo jako součást marinád k masu. Punc originality má levandulový drink z vlastnoručně vyrobeného sirupu, který potěší vaše smysly.
4-tipy-pro-posileni-imunity-s-vitaminem-d.png

4 tipy pro posílení imunity s vitaminem D

06.02.2018Také vám v zimě chybí sluníčko? Má vliv nejen na psychickou pohodu, ale i na tělesnou kondici.
zradne-zahranicni-nemoci-proti-kterym-neexistuje-ockovani.jpg

Zrádné zahraniční nemoci, proti kterým neexistuje očkování

10.09.2018Infekční nemoci jsou u cestovatelů v exotických zemích poměrně běžné. Proti některým z nich jako například žloutenka A nebo B, břišní tyfus nebo žlutá zimnice je možné se chránit včasným očkováním, proti řadě dalších závažných onemocnění ale bohužel zatím očkovací vakcína neexistuje. Nejspolehlivějším způsobem, jak se po návratu ze zahraničí ujistit o svém zdraví a vyhnout následkům nebezpečných nemocí, je preventivní rozbor krve. Člověk tak ochrání sebe i své okolí, některá onemocnění jsou totiž vysoce nakažlivá.