Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyJedinečné polévkové koření? Zelený libeček!
jedinecne-polevkove-koreni-zeleny-libecek.png

Jedinečné polévkové koření? Zelený libeček!

Zveřejněno: 05.06.2017

Představujeme další bylinu ze zahrádek našich babiček. Její kořenitá chuť a vůně připomíná celer a perfektně doplňuje polévky a bramborové pokrmy. Libeček lékařský je však také pomocníkem pro zdraví. 

Představujeme další bylinu ze zahrádek našich babiček. Její kořenitá chuť a vůně připomíná celer a perfektně doplňuje polévky a bramborové pokrmy.

Libeček lékařský je však také pomocníkem pro zdraví. Libeček ozvláštní jídelníček hned několika způsoby. Čerstvý je ideální bylinkou do salátů. Jednoduchou, a přitom výbornou volbou je okořenit jím obyčejný chléb s tvarohem nebo sýrem. Nasekané zelené lístky se perfektně hodí i do bramborové kaše a omáček. A nejspíš nejoblíbenější klasikou je v jarní polévce, které dodá ten správný zeleninový šmak. Přírodní cestou tak díky libečku nahradíte různá umělá dochucovadla. Lístky můžete také nasušit a užívat si jejich nezaměnitelnou chuť i mimo sezonu.

Po libečku sáhněte, pokud máte problémy se zažíváním, plynatostí nebo nechutenstvím. Bylina působí lehce močopudně, a proto napomáhá pročištění organismu. Zelené listy obsahují vitaminy C a A, jejich důležitou složkou je též sloučenina rutin – známý posilovač krevních kapilár (pomáhá zlepšovat stav cévní stěny).

Dříve se o libečku mluvilo jako o rostlině, která dokáže přivolat lásku, k čemuž odkazuje i část jeho „libého“ jména. Různé obměny slova láska se objevují i v cizojazyčných názvech této trvalky. Anglicky se jí například říká lovable (love = láska). Zamilujete se také?

Polévka zahřeje a prospěje zdraví

Tři bylinky, které si můžete vypěstovat doma – meduňka, šalvěj, máta

Doporučujeme


rakytnik-je-zasobarna-vitaminu-a-posiluje-imunitu.png

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu

11.09.2017Jeho latinský název Hippophae má původ ve staré řečtině a zjednodušeně znamená „třpytící se kůň“. Podle pověstí se prý koňům pasoucím se poblíž této dřeviny výborně dařilo a měli krásně lesklou srst. V Rusku mu přezdívají „sibiřský zázrak“ a v tradiční tibetské medicíně patří k oblíbeným prostředkům k regeneraci těla. Jeho plody si ale můžete natrhat i u nás. 
jake-bohatstvi-se-skryva-v-konopnem-seminku.png

Jaké bohatství se skrývá v konopném semínku

16.03.2018Konopí má možná pověst rostliny s omamnými účinky, ale nenechte se mýlit. V technickém konopí pro léčebné využití nenajdete prakticky žádné psychoaktivní THC. Oproti tomu obsahuje kanabidiol (CBD). Tato látka zpomaluje buněčné stárnutí, je vysoce protizánětlivá, působí na bolestivá onemocnění, například artritidu. Pomáhá také při epilepsii, problémech se spaním a depresích.
jak-promenit-prilohu-ve-skvely-hlavni-chod.png

Jak proměnit přílohu ve skvělý hlavní chod

16.02.2018Spousta lidí má zeleninu zažitou jako přílohu k masu nebo součást salátu. Přitom obzvlášť v zimě se s ní dá kouzlit na nejrůznější způsoby. Zaměřte se na druhy, které jsou u nás doma, jako je například růžičková kapusta, červená řepa, mrkev či celer. A protože bychom měli denně sníst kolem 400 gramů zeleniny, je skvělý nápad připravit si ji jako hlavní chod. Naše recepty zasytí, zahřejí a zároveň dodají potřebné živiny.