Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyJedinečné polévkové koření? Zelený libeček!
jedinecne-polevkove-koreni-zeleny-libecek.png

Jedinečné polévkové koření? Zelený libeček!

Zveřejněno: 05.06.2017

Představujeme další bylinu ze zahrádek našich babiček. Její kořenitá chuť a vůně připomíná celer a perfektně doplňuje polévky a bramborové pokrmy. Libeček lékařský je však také pomocníkem pro zdraví. 

Představujeme další bylinu ze zahrádek našich babiček. Její kořenitá chuť a vůně připomíná celer a perfektně doplňuje polévky a bramborové pokrmy.

Libeček lékařský je však také pomocníkem pro zdraví. Libeček ozvláštní jídelníček hned několika způsoby. Čerstvý je ideální bylinkou do salátů. Jednoduchou, a přitom výbornou volbou je okořenit jím obyčejný chléb s tvarohem nebo sýrem. Nasekané zelené lístky se perfektně hodí i do bramborové kaše a omáček. A nejspíš nejoblíbenější klasikou je v jarní polévce, které dodá ten správný zeleninový šmak. Přírodní cestou tak díky libečku nahradíte různá umělá dochucovadla. Lístky můžete také nasušit a užívat si jejich nezaměnitelnou chuť i mimo sezonu.

Po libečku sáhněte, pokud máte problémy se zažíváním, plynatostí nebo nechutenstvím. Bylina působí lehce močopudně, a proto napomáhá pročištění organismu. Zelené listy obsahují vitaminy C a A, jejich důležitou složkou je též sloučenina rutin – známý posilovač krevních kapilár (pomáhá zlepšovat stav cévní stěny).

Dříve se o libečku mluvilo jako o rostlině, která dokáže přivolat lásku, k čemuž odkazuje i část jeho „libého“ jména. Různé obměny slova láska se objevují i v cizojazyčných názvech této trvalky. Anglicky se jí například říká lovable (love = láska). Zamilujete se také?

Polévka zahřeje a prospěje zdraví

Tři bylinky, které si můžete vypěstovat doma – meduňka, šalvěj, máta

Doporučujeme


dokonala-dvojice-jahody-a-rebarbora.png

Dokonalá dvojice? Jahody a rebarbora!

25.05.2018Zhruba od poloviny května začíná sezóna rebarbory – zeleniny pro fajnšmekry. Zajímavá je tím, že i když chutná nakysle a zpracovává se jako ovoce, jedná se ve skutečnosti o zeleninu. A ne ledajakou.
rakytnik-je-zasobarna-vitaminu-a-posiluje-imunitu.png

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu

11.09.2017Jeho latinský název Hippophae má původ ve staré řečtině a zjednodušeně znamená „třpytící se kůň“. Podle pověstí se prý koňům pasoucím se poblíž této dřeviny výborně dařilo a měli krásně lesklou srst. V Rusku mu přezdívají „sibiřský zázrak“ a v tradiční tibetské medicíně patří k oblíbeným prostředkům k regeneraci těla. Jeho plody si ale můžete natrhat i u nás. 
pet-rad-jak-se-pripravit-na-odber-krve.jpg

Pět rad, jak se připravit na odběr krve

28.11.2018Krevní test dokáže odhalit spoustu potíží, od banálních infekcí až po závažná onemocnění. Díky preventivnímu vyšetření je můžete začít řešit dříve, než se rozvinou a zkomplikují. Pro správné vyhodnocení výsledků je důležitá kvalita krevního rozboru, na kterou může mít vliv celá řada maličkostí. Je jasné, že sladká limonáda zvedne hladinu krevního cukru, výsledky ale může ovlivnit například i rozčilení nebo chůze do schodů. Na odběr krve je proto dobré chodit v co nejlepší náladě a mít při tom na paměti několik základních doporučení. Čeho je tedy dobré se před odběrem vyvarovat?