Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyJarní cibulka pomáhá při nachlazení a daří se jí i doma ve skleničce
jarni-cibulka-pomaha-pri-nachlazeni-a-dari-se-ji-i-doma-ve-sklenicce.png

Jarní cibulka pomáhá při nachlazení a daří se jí i doma ve skleničce

Zveřejněno: 09.03.2017

Je svěží, jemná a dokáže vám pomoci, když to nejvíce potřebujete. Čím se liší od klasické cibule? Zejména jemnější chutí, která umožňuje ji konzumovat i syrovou. 

Je svěží, jemná a dokáže vám pomoci, když to nejvíce potřebujete. Čím se liší od klasické cibule? Zejména jemnější chutí, která umožňuje ji konzumovat i syrovou.

Jarní cibulka je vlastně klasická cibule kuchyňská, která se ale sklízí dřív, než zcela dozraje. Její aroma je jemnější a chuť je krásně nasládlá. Můžete ji konzumovat syrovou, takže si vaše tělo naplno užije všechny cenné látky. Obsahuje mnoho vitaminů skupiny B a doplní organismu také vitamin C.

Zelenou by jarní cibulce měly dát těhotné ženy, protože obsahuje kyselinu listovou, která je důležitá pro správný vývoj plodu. K tomu připočtěte řadu minerálů: hořčík, jód, draslík, železo a vápník.

Útočí na vás kašel a rýma? Není nad čím váhat. Naordinujte si jarní cibulku jako doplněk tvarohových pomazánek, salátů, polévek, vaječných či bramborových pokrmů nebo jí jen posypte celozrnné pečivo s máslem.

Jarní cibulka má mimo jiné antibakteriální účinky, ale zároveň vám nepocuchá trávení, jako to umí ta klasická. Na zažívací trakt působí naopak velice příznivě. Díky vyššímu obsahu antioxidantů bývá navíc spojována s prevencí kardiovaskulárních chorob.  

Věděli jste, že... Jarní cibulka je bohatá také na chemické sloučeniny síry, které působí preventivně proti rakovině. TIP: Tento zelenobílý poklad můžete mít doma stále po ruce. Stačí zbylou spodní část s kořínky ponořit do sklenice s vodou a využívat zelenou nať, která vám poroste. Pravidelně ji zastřihávejte a kořínky proplachujte.   Cibule pomáhá diabetikům i lidem s vysokým krevním tlakem

Jak vašemu zdraví prospívá cibule? A jak ji co nejzdravěji zpracovat?    

Doporučujeme


dokonala-dvojice-jahody-a-rebarbora.png

Dokonalá dvojice? Jahody a rebarbora!

25.05.2018Zhruba od poloviny května začíná sezóna rebarbory – zeleniny pro fajnšmekry. Zajímavá je tím, že i když chutná nakysle a zpracovává se jako ovoce, jedná se ve skutečnosti o zeleninu. A ne ledajakou.
bylinka-kterou-si-nespletete-kontryhel.png

Bylinka, kterou si nespletete. Kontryhel!

08.06.2018Právě v tomto období je v rozkvětu kontryhel obecný, pro jehož anglický název „Our Lady's Mantle“ (plášť Panny Marie) byly inspirací listy, na nichž se třpytí kapky rosy či deště. Ve středověku se tyto malé drahokamy považovaly za „nebeskou vodu“ a využití nacházely v alchymii. Odtud pochází latinské jméno kontryhelu – Alchemilla. Tato tradiční léčivka je oblíbená hlavně u žen.
neobjasnene-zdravotni-potize-na-vine-muze-byt-potravinova-intolerance.jpg

Neobjasněné zdravotní potíže? Na vině může být potravinová intolerance

05.10.2018Zažívací problémy, bolesti hlavy a kloubů, akné, únava. Seznam potíží, které může způsobovat potravinová intolerance, je však mnohem delší. Málokdo by hádal, že může být příčinou i takových problémů jako nespavost, snížená imunita, úzkostné stavy či deprese. Spolehlivou metodou k odhalení potravinové intolerance je krevní test, který identifikuje konkrétní problematické potraviny a umožní tak další léčbu.