Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyJarní cibulka pomáhá při nachlazení a daří se jí i doma ve skleničce
jarni-cibulka-pomaha-pri-nachlazeni-a-dari-se-ji-i-doma-ve-sklenicce.png

Jarní cibulka pomáhá při nachlazení a daří se jí i doma ve skleničce

Zveřejněno: 09.03.2017

Je svěží, jemná a dokáže vám pomoci, když to nejvíce potřebujete. Čím se liší od klasické cibule? Zejména jemnější chutí, která umožňuje ji konzumovat i syrovou. 

Je svěží, jemná a dokáže vám pomoci, když to nejvíce potřebujete. Čím se liší od klasické cibule? Zejména jemnější chutí, která umožňuje ji konzumovat i syrovou.

Jarní cibulka je vlastně klasická cibule kuchyňská, která se ale sklízí dřív, než zcela dozraje. Její aroma je jemnější a chuť je krásně nasládlá. Můžete ji konzumovat syrovou, takže si vaše tělo naplno užije všechny cenné látky. Obsahuje mnoho vitaminů skupiny B a doplní organismu také vitamin C.

Zelenou by jarní cibulce měly dát těhotné ženy, protože obsahuje kyselinu listovou, která je důležitá pro správný vývoj plodu. K tomu připočtěte řadu minerálů: hořčík, jód, draslík, železo a vápník.

Útočí na vás kašel a rýma? Není nad čím váhat. Naordinujte si jarní cibulku jako doplněk tvarohových pomazánek, salátů, polévek, vaječných či bramborových pokrmů nebo jí jen posypte celozrnné pečivo s máslem.

Jarní cibulka má mimo jiné antibakteriální účinky, ale zároveň vám nepocuchá trávení, jako to umí ta klasická. Na zažívací trakt působí naopak velice příznivě. Díky vyššímu obsahu antioxidantů bývá navíc spojována s prevencí kardiovaskulárních chorob.  

Věděli jste, že... Jarní cibulka je bohatá také na chemické sloučeniny síry, které působí preventivně proti rakovině. TIP: Tento zelenobílý poklad můžete mít doma stále po ruce. Stačí zbylou spodní část s kořínky ponořit do sklenice s vodou a využívat zelenou nať, která vám poroste. Pravidelně ji zastřihávejte a kořínky proplachujte.   Cibule pomáhá diabetikům i lidem s vysokým krevním tlakem

Jak vašemu zdraví prospívá cibule? A jak ji co nejzdravěji zpracovat?    

Doporučujeme


dokonala-dvojice-jahody-a-rebarbora.png

Dokonalá dvojice? Jahody a rebarbora!

25.05.2018Zhruba od poloviny května začíná sezóna rebarbory – zeleniny pro fajnšmekry. Zajímavá je tím, že i když chutná nakysle a zpracovává se jako ovoce, jedná se ve skutečnosti o zeleninu. A ne ledajakou.
kterym-napojum-dat-na-jare-zelenou.png

Kterým nápojům dát na jaře zelenou

27.03.2018Také milujete jaro? Všechno kvete a svět je najednou plný barev. Pokud bychom měli v tomto čase vybrat tu nejlepší, je to rozhodně zelená! Listy všech možných odstínů mixujte v nekonečných smoothie kombinacích. Čím vám zelené nápoje prospějí?
kocky-a-ledviny-proc-je-nutna-preventivni-pece.jpg

Kočky a ledviny – proč je nutná preventivní péče?

13.07.2018Kočky se nebojí žádné šarvátky a většinou z nich také vyváznou bez úhony, jako by doopravdy měly devět životů. Jednu neviditelnou slabinu ale sdílejí všechny z nich – ledviny, respektive závažné onemocnění ledvin, které může vyústit až v jejich kompletní selhání. Zákeřnost tohoto onemocnění spočívá v tom, že jeho příznaky jsou viditelné až ve chvíli, kdy už je pozdě. Spolehlivým způsobem, jak toto onemocnění včas odhalit, je laboratorní test krve nebo moči.