Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyJaké jsou zdravotní přínosy brokolice?
jake-jsou-zdravotni-prinosy-brokolice.png

Jaké jsou zdravotní přínosy brokolice?

Zveřejněno: 31.10.2016

Brokolice zdomácněla i na českých talířích, pochází však ze Středomoří. Údajně si na ní pochutnávali už staří Římané. Ostatně její původ nám připomíná i samotný název, jež je odvozen od italského slova brocco, které znamená výhonek. 

Brokolice zdomácněla i na českých talířích, pochází však ze Středomoří. Údajně si na ní pochutnávali už staří Římané. Ostatně její původ nám připomíná i samotný název, jež je odvozen od italského slova brocco, které znamená výhonek.

Obvykle ji konzumujeme vařenou, dušenou nebo zapečenou v troubě. Pokud v ní ale chcete zachovat maximum vitaminů a minerálních látek, dopřejte si ji syrovou. Zelené růžičky jsou bohaté zejména na vitaminy C a E, vitaminy skupiny B, draslík, vápník a fosfor. Organismu dodají i velké množství vlákniny. V syrovém stavu sice brokolice obsahuje nejvíce zdraví prospěšných látek, ale pro jedince s citlivějším zažíváním může být hůře stravitelná.

Pokud se ji rozhodnete tepelně upravit, pro zachování zdravých látek je nejšetrnější příprava v páře. Smažené brokolicové placky nebo obalované růžičky příliš zdravé nejsou. Lepší než brokolici smažit je zapéct ji v troubě například se sýrem a bramborami. Je také dobré vědět, že některé studie dávají brokolici do souvislosti s prevencí rakoviny a detoxikací organismu. I proto byste si ji měli dopřávat častěji! 

Doporučujeme


neobjasnene-zdravotni-potize-na-vine-muze-byt-potravinova-intolerance.jpg

Neobjasněné zdravotní potíže? Na vině může být potravinová intolerance

05.10.2018Zažívací problémy, bolesti hlavy a kloubů, akné, únava. Seznam potíží, které může způsobovat potravinová intolerance, je však mnohem delší. Málokdo by hádal, že může být příčinou i takových problémů jako nespavost, snížená imunita, úzkostné stavy či deprese. Spolehlivou metodou k odhalení potravinové intolerance je krevní test, který identifikuje konkrétní problematické potraviny a umožní tak další léčbu.
cerven-a-jeho-alergeny-dreviny-ustupuji-travy-a-byliny-buji.jpg

Červen a jeho alergeny. Dřeviny ustupují, trávy a byliny bují

11.06.2019Vrchol pylové sezóny je tady. Lidé alergičtí na dřeviny mají pomalu vyhráno, stromů už kvete jen malá hrstka. Ti, kteří jsou citliví na trávy, si ale zatím neodpočinou. Ještě hůř na tom mohou být osoby alergické na byliny, období jejich největšího rozpuku teprve začíná. Aby si alergici zbytečně nekazili začátek léta častým kýcháním a dalšími potížemi spojenými s alergiemi, měli by se problematickým rostlinám co nejméně vystavovat. Lidem, kteří netuší, na co přesně jsou alergičtí, pomůže krevní test.
vymente-jarni-unavu-za-prival-energie.png

Vyměňte jarní únavu za příval energie!

13.03.2018Připadá vám jarní únava jen jako téma k postěžování si kamarádům u kafe? Nemyslete si, vyčerpání organismu po zimě může přepadnout i vás.