Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyJaké jsou zdravotní přínosy brokolice?
jake-jsou-zdravotni-prinosy-brokolice.png

Jaké jsou zdravotní přínosy brokolice?

Zveřejněno: 31.10.2016

Brokolice zdomácněla i na českých talířích, pochází však ze Středomoří. Údajně si na ní pochutnávali už staří Římané. Ostatně její původ nám připomíná i samotný název, jež je odvozen od italského slova brocco, které znamená výhonek. 

Brokolice zdomácněla i na českých talířích, pochází však ze Středomoří. Údajně si na ní pochutnávali už staří Římané. Ostatně její původ nám připomíná i samotný název, jež je odvozen od italského slova brocco, které znamená výhonek.

Obvykle ji konzumujeme vařenou, dušenou nebo zapečenou v troubě. Pokud v ní ale chcete zachovat maximum vitaminů a minerálních látek, dopřejte si ji syrovou. Zelené růžičky jsou bohaté zejména na vitaminy C a E, vitaminy skupiny B, draslík, vápník a fosfor. Organismu dodají i velké množství vlákniny. V syrovém stavu sice brokolice obsahuje nejvíce zdraví prospěšných látek, ale pro jedince s citlivějším zažíváním může být hůře stravitelná.

Pokud se ji rozhodnete tepelně upravit, pro zachování zdravých látek je nejšetrnější příprava v páře. Smažené brokolicové placky nebo obalované růžičky příliš zdravé nejsou. Lepší než brokolici smažit je zapéct ji v troubě například se sýrem a bramborami. Je také dobré vědět, že některé studie dávají brokolici do souvislosti s prevencí rakoviny a detoxikací organismu. I proto byste si ji měli dopřávat častěji! 

Doporučujeme


ktere-caje-muzete-pit-kazdy-den.png

Které čaje můžete pít každý den?

31.07.2018Možná někdy marně přemýšlíte, co by vám pomohlo zbavit se únavy, podrážděnosti nebo bolesti hlavy. Přitom řešení může být překvapivě snadné. Napít se. Na vodě totiž závisí fungování všech orgánových systémů. Proč neosvěžit pitný režim, abyste tekutiny doplňovali s chutí?
dokonala-dvojice-jahody-a-rebarbora.png

Dokonalá dvojice? Jahody a rebarbora!

25.05.2018Zhruba od poloviny května začíná sezóna rebarbory – zeleniny pro fajnšmekry. Zajímavá je tím, že i když chutná nakysle a zpracovává se jako ovoce, jedná se ve skutečnosti o zeleninu. A ne ledajakou.
renatin-blog-co-jsem-se-naucila-pro-dobrou-naladu.png

Renatin blog: Co jsem se naučila pro dobrou náladu

09.02.2018Dlouhá léta jsem se profesně věnovala cílové skupině náctiletých, pro něž je ono magické „být sám sebou“ jedním z velkých úkolů, kterými mají v tomto ožehavém období projít. Člověk je stíhán myšlenkami, co by ne/měl, ne/chtěl a jak moc je jeho pravé já ovlivněno rodinou, kamarády a dalšími vzory.