Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyJak přirozeně posílit imunitu – zázračný šípek a rakytník
jak-prirozene-posilit-imunitu-zazracny-sipek-a-rakytnik.jpg

Jak přirozeně posílit imunitu – zázračný šípek a rakytník

Zveřejněno: 26.10.2015

Pošmourné podzimní počasí si žádá odolný organismus. Dvě nejsilnější přírodní zbraně na posílení imunity najdeme i v našich zahradách. Šípky a rakytník jsou doslova napěchované vitaminem C. Konzumovat se dají na mnoho různých způsobů. 

Pošmourné podzimní počasí si žádá odolný organismus. Dvě nejsilnější přírodní zbraně na posílení imunity najdeme i v našich zahradách. Šípky a rakytník jsou doslova napěchované vitaminem C. Konzumovat se dají na mnoho různých způsobů.

Šípek

Červené plody šípkové růže jsou nejen zdrojem vitaminu C, ale obsahují také vitamin A, vitaminy skupiny B, karoten, fosfor, vápník, draslík, hořčík a flavonoidy, které jsou známé svými antioxidačními účinky. Nejjednodušší způsob, jak tyto zdraví prospěšné látky do svého organismu dostat, je popíjet šípkový čaj. Recepty na šípkový čaj jsou různé. Pokud chcete, aby obsahoval maximální množství vitaminů, měli byste šípky rozdrtit a nechat je macerovat ve studené vodě. Doporučuje se použít dvacet gramů sušených šípků na litr vody. Ideálně šípky nechte ve vodě louhovat přes celou noc. Těsně před tím, než chcete čaj pít, zahřejte nálev na teplotu kousek pod bod varu. Rychlejší varianta je vhodit stejné množství celých usušených šípků do vroucí vody a nechat je 30 minut povařit. Takto uvařený čaj ale neobsahuje tolik vitaminu.

Rakytník

Rakytník řešetlákový pochází z Asie, ale zdomácněl i v českých zahradách. Zdraví prospěšný čaj lze připravovat i z listů rakytníku, největší zásobárnou vitaminů a antioxidantů jsou ale jeho oranžové plody. Stejně jako šípky se dají tyto oranžové bobulky sušit. Následně se ale nekonzumují v podobě čaje, ale raději po lžičkách, rozemleté na prášek. Další způsob, jak plody rakytníku uchovat delší dobu, je jejich zmražení. Asi nejčastější způsob zpracování rakytníku je sladký sirup. Ten se dnes dá běžně koupit i v obchodech se zdravou výživou, vyrobit si ho ale můžete i sami. Recepty jsou stejně jako v případě šípkového čaje různé, ale pro zachování největšího množství vitaminů, byste sirup neměli vařit. Rozmačkejte nebo umelte zhruba tři litry plodů rakytníku a zalijte je dvěma litry vlažné vody. Směs nechte den odstát a následně ji přeceďte. Potom přidejte na jeden litr jeden kilogram cukru a zhruba při 70 °C nechte cukr rozpustit. 

Doporučujeme


dokonala-dvojice-jahody-a-rebarbora.png

Dokonalá dvojice? Jahody a rebarbora!

25.05.2018Zhruba od poloviny května začíná sezóna rebarbory – zeleniny pro fajnšmekry. Zajímavá je tím, že i když chutná nakysle a zpracovává se jako ovoce, jedná se ve skutečnosti o zeleninu. A ne ledajakou.
co-se-doopravdy-deje-behem-spanku.png

Co se doopravdy děje během spánku

22.02.2018Dobrý spánek je pro zdraví nezbytný. Osm hodin je podle odborníků optimální čas odpočinku pro dospělého člověka. Dlouhodobá spánková deprivace může zvyšovat riziko zdravotních problémů, jako je vysoký krevní tlak, srdeční choroby nebo cukrovka.
proc-nepodcenovat-spalnicky.png

Proč nepodceňovat spalničky

10.05.2018Spalničky patří mezi nejvíce nakažlivé infekce. Dříve je lékaři považovali za téměř vymýcené, v současné době však dochází k návratu této nemoci.