Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyJak můžou mít i děti radost z jídla
jak-muzou-mit-i-deti-radost-z-jidla.png

Jak můžou mít i děti radost z jídla

Zveřejněno: 19.09.2017

Děti mají většinou na práci spoustu zajímavějších věcí než jídlo. Navíc s jejich častým sklonem k mlsání sladkého bývá nadlidský výkon dostat do nich něco „normálního“, rozuměj zdravého.

Děti mají většinou na práci spoustu zajímavějších věcí než jídlo. Navíc s jejich častým sklonem k mlsání sladkého bývá nadlidský výkon dostat do nich něco „normálního“, rozuměj zdravého.

A tak mě napadlo servírování jídla trochu zpestřit. Shromáždila jsem pár zdravých ingrediencí, chopila se nože a dala se do díla. Vlastně jsem se přitom sama dost pobavila a vyřádila se na detailech. Můžete mi věřit, že jedlý obrázek na talíři zvládne opravdu každý během pár minut. Nemusíte tvořit art deco, klidně něco ve stylu Picassa :-) Stačí dodat barvy a základní tvary – dítko určitě pozná zvířátko nebo legrační obličej. Já se pustila do rakety s hvězdami.

Před večeří jsem slíbila překvapení a musím se pochlubit, že nadšení bylo u malého strávníka veliké. „Jé, to se ti hrozně moc povedlo,“ jásal syn a začal jídlo systematicky „demontovat“. Netradiční menu najednou vzbudilo živý zájem. Pojmenovávali jsme spolu jednotlivé části a zkoumali, z čeho vlastně jsou. Než jsme se nadáli, zbývaly z rakety už jen mrkvové spaliny... Kompletní zdravá večeře snědená beze zbytku, a ještě jsme si přitom hezky popovídali!

P. S.: Po uložení synka mě také čekalo překvapení. Přítel nemá rád plýtvání, tak mi večeři vtipně vylepšil odřezky ze zbylé zeleniny. Přiznávám, měla jsem stejnou radost jako můj syn.

Blogerka Renata: Jak jsem potkala ryby

Blogerka Renata píše o zdraví pro Zdraví národa

Doporučujeme


ledviny-se-samy-vcas-neozvou.jpg

Ledviny se samy včas neozvou

01.11.2018Zdravotními problémy s tímto nepostradatelným orgánem trpí každý desátý člověk, mnoho z nich o tom ale neví. Ledviny totiž téměř nikdy nebolí a první příznaky jejich onemocnění se začínají objevovat až s velkým zpožděním. O to důležitější je prevence, která spočívá ve zdravém životním stylu, pravidelných prohlídkách u lékaře a testech krve nebo moči.
bylinka-kterou-si-nespletete-kontryhel.png

Bylinka, kterou si nespletete. Kontryhel!

08.06.2018Právě v tomto období je v rozkvětu kontryhel obecný, pro jehož anglický název „Our Lady's Mantle“ (plášť Panny Marie) byly inspirací listy, na nichž se třpytí kapky rosy či deště. Ve středověku se tyto malé drahokamy považovaly za „nebeskou vodu“ a využití nacházely v alchymii. Odtud pochází latinské jméno kontryhelu – Alchemilla. Tato tradiční léčivka je oblíbená hlavně u žen.
pohlidejte-si-zly-cholesterol.jpg

Pohlídejte si „zlý“ cholesterol

08.03.2019Téměř tři čtvrtiny Čechů mají vysokou hladinu cholesterolu v těle. Většina naší populace z toho důvodu čelí hrozbě vážných kardiovaskulárních chorob, jako je například srdeční infarkt. To potvrzují i smutné údaje Ústavu pro zdravotnické informace a statistiku, podle kterých měly vloni tyto choroby v České republice na svědomí 40 % úmrtí. Abyste předešli vzniku takových zdravotních komplikací, je potřeba hlídat si hladiny „hodného“ HDL a „zlého“ LDL cholesterolu v krvi. Rozbor krve je vhodné podstoupit jednou ročně.