Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyJak kapří maso prospívá našemu zdraví?
jak-kapri-maso-prospiva-nasemu-zdravi.png

Jak kapří maso prospívá našemu zdraví?

Zveřejněno: 23.12.2015

Kapr stále patří k tradičním štědrovečerním pokrmům. Protože ale jeho maso obsahuje cenné omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné v prevenci kardiovaskulárních chorob, měli bychom si ho dopřávat častěji. Proč je jeho maso zdravé a jaká tepelná úprava je ze zdravotního hlediska nejlepší? 

Kapr stále patří k tradičním štědrovečerním pokrmům. Protože ale jeho maso obsahuje cenné omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné v prevenci kardiovaskulárních chorob, měli bychom si ho dopřávat častěji. Proč je jeho maso zdravé a jaká tepelná úprava je ze zdravotního hlediska nejlepší?

Maso z kapra je vhodné i pro ty, kdo si hlídají váhu. 100 gramů této ryby obsahuje zhruba 100 kalorií. Samozřejmě ale záleží na tom, jak kapra připravíte. Způsob tepelné úpravy je klíčový i z hlediska obsahu zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Pokud totiž kapra klasicky osmažíte v trojobalu, počet kalorií se znásobí, a navíc velkou část užitečných omega-3 mastných kyselin přebijete tuky, které použijete na smažení.

Ze zdravotního hlediska je proto nejlepší kapra dusit, vařit a případně zapékat v troubě. Výživoví odborníci upozorňují, že čerstvě připravený kapr je pro naše zdraví lepší než leckteré konzervované mořské ryby. Na jídelníčku by se tak měl objevovat častěji než jen o Vánocích. Volit bychom ale měli jinou úpravu než smažení a fritování. Maso této sladkovodní ryby je především zdrojem vitaminu D a vitaminů skupiny B. Z minerálních látek je významný například jeho obsah fosforu a pro zdraví srdce a cév je důležitý také výrazně vyšší obsah draslíku v poměru k sodíku.

Doporučujeme


proc-nepodcenovat-spalnicky.png

Proč nepodceňovat spalničky

10.05.2018Spalničky patří mezi nejvíce nakažlivé infekce. Dříve je lékaři považovali za téměř vymýcené, v současné době však dochází k návratu této nemoci.
kocky-a-ledviny-proc-je-nutna-preventivni-pece.jpg

Kočky a ledviny – proč je nutná preventivní péče?

13.07.2018Kočky se nebojí žádné šarvátky a většinou z nich také vyváznou bez úhony, jako by doopravdy měly devět životů. Jednu neviditelnou slabinu ale sdílejí všechny z nich – ledviny, respektive závažné onemocnění ledvin, které může vyústit až v jejich kompletní selhání. Zákeřnost tohoto onemocnění spočívá v tom, že jeho příznaky jsou viditelné až ve chvíli, kdy už je pozdě. Spolehlivým způsobem, jak toto onemocnění včas odhalit, je laboratorní test krve nebo moči.
je-mozne-zjistit-zda-nam-hrozi-skryte-riziko-infarktu-ci-mozkove-mrtvice.png

Je možné zjistit, zda nám hrozí skryté riziko infarktu či mozkové mrtvice?

15.05.2018U infarktu myokardu i mozkové mrtvice platí, že se lékaři v praxi bohužel setkávají se stále mladšími pacienty s ischemickou atakou a že i minuty do okamžiku, než se lidé dostanou k odborníkům do nemocniční péče, hrají důležitou roli. Vlastně tu nejdůležitější. Proto je lepší těmto stavům předcházet. Zde o to více platí, že prevence je klíčová. Jedná se především o změnu životního stylu, která může zahrnovat dietu, zvýšení fyzické aktivity, omezení stresu a zejména také zákaz kouření. Pomoci ale může i moderní laboratorní test.