Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyJak jsem došla k šípku
jak-jsem-dosla-k-sipku.png

Jak jsem došla k šípku

Zveřejněno: 03.10.2017

Taky si vzpomínáte, jak jste jako děti na podzim obírali šípkové keře? Vždycky jsem se snažila vypreparovat ty jemné chloupky šípků, abych si co nejpříjemněji pochutnala na červené dužině. 

Taky si vzpomínáte, jak jste jako děti na podzim obírali šípkové keře? Vždycky jsem se snažila vypreparovat ty jemné chloupky šípků, abych si co nejpříjemněji pochutnala na červené dužině.  Dobrodružství bylo už to, vyváznout z takové sklizně bez šrámů, protože šípková růže, jak každý znalec pohádek ví, je osázena pekelně pichlavými ostny. Časem jsem se dozvěděla, že sbírání rubínových plodů, které tak nádherně dokreslují scenérie babího léta, je velice žádoucí.

Šípek má totiž rekordně nejvíc vitaminu C – 200 mg na 100 g! To je čtyřnásobně víc, než má třeba pomeranč. Nejsnadnějším způsobem, jak do těla tuto vitaminovou bombu dostat, je čaj.

Sympatické na něm je, že po vylouhování se dá použít několikrát, a dokonce pak ještě získá na síle. Já šípky nejdřív usušila v troubě zapnuté na 50 °C. Plod dobře připravený na čaj při rozmáčknutí praskne a jde rozdrtit.

A to už se dostávám k tajemství, o které jsem se s vámi chtěla podělit. Nejlahodnější šípkový čaj, který jsem kdy pila, vzniknul následovně... Večer jsem čtyři lžíce sušených plodů rozdrtila, co to šlo – poctivě, ve starém mosazném hmoždíři po babičce. Nasypala jsem je do džbánu, zalila litrem studené vody, zamíchala a nechala si zdát o princi na bílém koni. :-) Ráno jsem vše nalila do hrnce a přivedla těsně pod bod varu. Potom jsem nápoj přiklopila pokličkou, nechala ho ještě chvilku odpočívat a pak scedila přes husté sítko. S trochou medu si tak užívám (bez nadsázky) ten nejautentičtější ovocný čaj, jaký si dokážete představit. Zkuste ho taky!

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu

Pečený čaj osvěží letní dny a v zimě provoní dům    

Doporučujeme


zloutenka-c-skryta-hrozba-kterou-je-nutne-vcas-odhalit.jpg

Žloutenka C – skrytá hrozba, kterou je nutné včas odhalit

07.09.2018Žloutenka je nebezpečným virovým onemocněním, které může skončit až smrtí. Nejznámější jsou typy A, B a C. Zejména u hepatitidy C se v posledních letech zjišťuje, že je mnohem rozšířenější, než se dosud předpokládalo. Není totiž podle vnějších příznaků snadno odhalitelná a vyskytuje se i mimo tradiční rizikové skupiny, jako jsou drogově závislí. Zpozornět by měli především lidé, kteří dostali darovanou krev před rokem 1992, kdy se žloutenka C teprve začala diagnostikovat. Pokud je dlouhou dobu neléčená, způsobuje vážné poškození jater, které může vést až k úmrtí. Spolehlivě ji lze odhalit jen pomocí krevních testů.
neobjasnene-zdravotni-potize-na-vine-muze-byt-potravinova-intolerance.jpg

Neobjasněné zdravotní potíže? Na vině může být potravinová intolerance

05.10.2018Zažívací problémy, bolesti hlavy a kloubů, akné, únava. Seznam potíží, které může způsobovat potravinová intolerance, je však mnohem delší. Málokdo by hádal, že může být příčinou i takových problémů jako nespavost, snížená imunita, úzkostné stavy či deprese. Spolehlivou metodou k odhalení potravinové intolerance je krevní test, který identifikuje konkrétní problematické potraviny a umožní tak další léčbu.
personalizovana-medicina-jako-pomocnik-v-onkologii.png

Personalizovaná medicína jako pomocník v onkologii

20.11.2018Každý člověk je jedinečný, a tak se může stát, že různí pacienti se stejnou nemocí reagují na shodnou léčbu jinak. Účinky léčby totiž značně ovlivňují individuální charakteristiky jednotlivých lidí, jako jsou genetické dispozice nebo celkový zdravotní stav. Personalizovaná medicína je obor, který se cíleně zaměřuje na jednotlivce a snaží se upravit léčebné a diagnostické postupy tak, aby byly ušity na míru konkrétnímu pacientovi, a tím pádem byly účinnější. Výrazně pomáhá zejména v onkologické terapii.