Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyJak jsem došla k šípku
jak-jsem-dosla-k-sipku.png

Jak jsem došla k šípku

Zveřejněno: 03.10.2017

Taky si vzpomínáte, jak jste jako děti na podzim obírali šípkové keře? Vždycky jsem se snažila vypreparovat ty jemné chloupky šípků, abych si co nejpříjemněji pochutnala na červené dužině. 

Taky si vzpomínáte, jak jste jako děti na podzim obírali šípkové keře? Vždycky jsem se snažila vypreparovat ty jemné chloupky šípků, abych si co nejpříjemněji pochutnala na červené dužině.  Dobrodružství bylo už to, vyváznout z takové sklizně bez šrámů, protože šípková růže, jak každý znalec pohádek ví, je osázena pekelně pichlavými ostny. Časem jsem se dozvěděla, že sbírání rubínových plodů, které tak nádherně dokreslují scenérie babího léta, je velice žádoucí.

Šípek má totiž rekordně nejvíc vitaminu C – 200 mg na 100 g! To je čtyřnásobně víc, než má třeba pomeranč. Nejsnadnějším způsobem, jak do těla tuto vitaminovou bombu dostat, je čaj.

Sympatické na něm je, že po vylouhování se dá použít několikrát, a dokonce pak ještě získá na síle. Já šípky nejdřív usušila v troubě zapnuté na 50 °C. Plod dobře připravený na čaj při rozmáčknutí praskne a jde rozdrtit.

A to už se dostávám k tajemství, o které jsem se s vámi chtěla podělit. Nejlahodnější šípkový čaj, který jsem kdy pila, vzniknul následovně... Večer jsem čtyři lžíce sušených plodů rozdrtila, co to šlo – poctivě, ve starém mosazném hmoždíři po babičce. Nasypala jsem je do džbánu, zalila litrem studené vody, zamíchala a nechala si zdát o princi na bílém koni. :-) Ráno jsem vše nalila do hrnce a přivedla těsně pod bod varu. Potom jsem nápoj přiklopila pokličkou, nechala ho ještě chvilku odpočívat a pak scedila přes husté sítko. S trochou medu si tak užívám (bez nadsázky) ten nejautentičtější ovocný čaj, jaký si dokážete představit. Zkuste ho taky!

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu

Pečený čaj osvěží letní dny a v zimě provoní dům    

Doporučujeme


renatin-blog-velikonoce-se-blizi-aneb-co-zaseju-to-sklizim.png

Renatin blog: Velikonoce se blíží aneb Co zaseju, to sklízím

23.03.2018Jasně že si můžete pořídit velikonoční výzdobu v obchodě. Ale není větší potěšení, když si vypěstujete a vyrobíte jarní dekorace po svém? Zvlášť s dětmi či vnoučaty pak můžete radost z vlastního díla znásobit. Já se tradičně pustím do těchto krás...
5-tipu-jak-mit-pocit-uzasne-proziteho-vikendu.png

5 tipů, jak mít pocit úžasně prožitého víkendu

16.06.2017Také vám někdy v pondělí připadá, jako by víkend snad ani nebyl? Klíčem k příjemně naplněnému času, který neuteče jako voda, je poznávání nových věcí a ukládání zajímavých vzpomínek. 
jak-se-chranit-pred-nemocemi-spinavych-rukou.png

Jak se chránit před nemocemi špinavých rukou

29.01.2018Vedli nás k tomu už od dětství: umyj si ruce před jídlem a po použití toalety. Pokud jste si tuto vštěpovanou radu vzali k srdci, dobře pro vás. Výrazně tím omezujete riziko řady vážných nemocí. Chřipka, žloutenka typu A, toxoplazmóza, listerióza, ale i běžnější rýma a nachlazení se vám můžou vyhnout, pokud věnujete pouhých 20 vteřin této základní hygieně.