Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyJak jsem došla k šípku
jak-jsem-dosla-k-sipku.png

Jak jsem došla k šípku

Zveřejněno: 03.10.2017

Taky si vzpomínáte, jak jste jako děti na podzim obírali šípkové keře? Vždycky jsem se snažila vypreparovat ty jemné chloupky šípků, abych si co nejpříjemněji pochutnala na červené dužině. 

Taky si vzpomínáte, jak jste jako děti na podzim obírali šípkové keře? Vždycky jsem se snažila vypreparovat ty jemné chloupky šípků, abych si co nejpříjemněji pochutnala na červené dužině.  Dobrodružství bylo už to, vyváznout z takové sklizně bez šrámů, protože šípková růže, jak každý znalec pohádek ví, je osázena pekelně pichlavými ostny. Časem jsem se dozvěděla, že sbírání rubínových plodů, které tak nádherně dokreslují scenérie babího léta, je velice žádoucí.

Šípek má totiž rekordně nejvíc vitaminu C – 200 mg na 100 g! To je čtyřnásobně víc, než má třeba pomeranč. Nejsnadnějším způsobem, jak do těla tuto vitaminovou bombu dostat, je čaj.

Sympatické na něm je, že po vylouhování se dá použít několikrát, a dokonce pak ještě získá na síle. Já šípky nejdřív usušila v troubě zapnuté na 50 °C. Plod dobře připravený na čaj při rozmáčknutí praskne a jde rozdrtit.

A to už se dostávám k tajemství, o které jsem se s vámi chtěla podělit. Nejlahodnější šípkový čaj, který jsem kdy pila, vzniknul následovně... Večer jsem čtyři lžíce sušených plodů rozdrtila, co to šlo – poctivě, ve starém mosazném hmoždíři po babičce. Nasypala jsem je do džbánu, zalila litrem studené vody, zamíchala a nechala si zdát o princi na bílém koni. :-) Ráno jsem vše nalila do hrnce a přivedla těsně pod bod varu. Potom jsem nápoj přiklopila pokličkou, nechala ho ještě chvilku odpočívat a pak scedila přes husté sítko. S trochou medu si tak užívám (bez nadsázky) ten nejautentičtější ovocný čaj, jaký si dokážete představit. Zkuste ho taky!

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu

Pečený čaj osvěží letní dny a v zimě provoní dům    

Doporučujeme


proc-nepodcenovat-spalnicky.png

Proč nepodceňovat spalničky

10.05.2018Spalničky patří mezi nejvíce nakažlivé infekce. Dříve je lékaři považovali za téměř vymýcené, v současné době však dochází k návratu této nemoci.
renatin-blog-zkuste-plank-cviceni-pro-lenochy-s-vydrzi.png

Renatin blog: Zkuste plank – cvičení pro lenochy s výdrží

09.03.2018O nejrůznější výzvy není na Facebooku nouze. Tuhle mě zaujala jedna, slibující celkové zpevnění postavy, a především středu těla. Pouze jedním cvikem, který navíc vypadá naprosto jednoduše. A že v této pozici máte za měsíc umět vydržet kolem 2–5 minut? Proč ne... Však to je tolik času, kolik zabere ranní hygiena. Pohoda!
kocky-a-ledviny-proc-je-nutna-preventivni-pece.jpg

Kočky a ledviny – proč je nutná preventivní péče?

13.07.2018Kočky se nebojí žádné šarvátky a většinou z nich také vyváznou bez úhony, jako by doopravdy měly devět životů. Jednu neviditelnou slabinu ale sdílejí všechny z nich – ledviny, respektive závažné onemocnění ledvin, které může vyústit až v jejich kompletní selhání. Zákeřnost tohoto onemocnění spočívá v tom, že jeho příznaky jsou viditelné až ve chvíli, kdy už je pozdě. Spolehlivým způsobem, jak toto onemocnění včas odhalit, je laboratorní test krve nebo moči.