Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyJak jsem došla k šípku
jak-jsem-dosla-k-sipku.png

Jak jsem došla k šípku

Zveřejněno: 03.10.2017

Taky si vzpomínáte, jak jste jako děti na podzim obírali šípkové keře? Vždycky jsem se snažila vypreparovat ty jemné chloupky šípků, abych si co nejpříjemněji pochutnala na červené dužině. 

Taky si vzpomínáte, jak jste jako děti na podzim obírali šípkové keře? Vždycky jsem se snažila vypreparovat ty jemné chloupky šípků, abych si co nejpříjemněji pochutnala na červené dužině.  Dobrodružství bylo už to, vyváznout z takové sklizně bez šrámů, protože šípková růže, jak každý znalec pohádek ví, je osázena pekelně pichlavými ostny. Časem jsem se dozvěděla, že sbírání rubínových plodů, které tak nádherně dokreslují scenérie babího léta, je velice žádoucí.

Šípek má totiž rekordně nejvíc vitaminu C – 200 mg na 100 g! To je čtyřnásobně víc, než má třeba pomeranč. Nejsnadnějším způsobem, jak do těla tuto vitaminovou bombu dostat, je čaj.

Sympatické na něm je, že po vylouhování se dá použít několikrát, a dokonce pak ještě získá na síle. Já šípky nejdřív usušila v troubě zapnuté na 50 °C. Plod dobře připravený na čaj při rozmáčknutí praskne a jde rozdrtit.

A to už se dostávám k tajemství, o které jsem se s vámi chtěla podělit. Nejlahodnější šípkový čaj, který jsem kdy pila, vzniknul následovně... Večer jsem čtyři lžíce sušených plodů rozdrtila, co to šlo – poctivě, ve starém mosazném hmoždíři po babičce. Nasypala jsem je do džbánu, zalila litrem studené vody, zamíchala a nechala si zdát o princi na bílém koni. :-) Ráno jsem vše nalila do hrnce a přivedla těsně pod bod varu. Potom jsem nápoj přiklopila pokličkou, nechala ho ještě chvilku odpočívat a pak scedila přes husté sítko. S trochou medu si tak užívám (bez nadsázky) ten nejautentičtější ovocný čaj, jaký si dokážete představit. Zkuste ho taky!

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu

Pečený čaj osvěží letní dny a v zimě provoní dům    

Doporučujeme


rakytnik-je-zasobarna-vitaminu-a-posiluje-imunitu.png

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu

11.09.2017Jeho latinský název Hippophae má původ ve staré řečtině a zjednodušeně znamená „třpytící se kůň“. Podle pověstí se prý koňům pasoucím se poblíž této dřeviny výborně dařilo a měli krásně lesklou srst. V Rusku mu přezdívají „sibiřský zázrak“ a v tradiční tibetské medicíně patří k oblíbeným prostředkům k regeneraci těla. Jeho plody si ale můžete natrhat i u nás. 
mejte-sve-zdravi-pod-kontrolou-s-novou-sluzbou-synlab-czech.jpg

Mějte své zdraví pod kontrolou s novou službou synlab czech

14.09.2017Společnost synlab czech představuje laboratorní péči nové generace a zájemcům nyní nabízí své služby také prostřednictvím e-shopu. Naši odborníci sestavili atraktivní balíčky laboratorních vyšetření navržené tak, abyste dostali ucelený přehled o svém zdraví. Balíčky pokrývají nejčastější civilizační onemocnění a zároveň nabízejí i některá vyšetření, která nejsou začleněna do systému veřejného zdravotního pojištění.
objednejte-se-na-bezplatne-vysetreni-hladiny-cukru-v-krvi.jpg

Objednejte se na bezplatné vyšetření hladiny cukru v krvi

16.11.2017Od 20. až do 29. listopadu se všichni zájemci starší 18 let mohou na webu nextlifeapp.cz objednat na vyšetření hladiny cukru v krvi, které dokáže odhalit již počáteční stadium cukrovky neboli diabetu 2. typu.