Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyJak jíst víc a přesto zhubnout?
jak-jist-vic-a-presto-zhubnout.jpg

Jak jíst víc a přesto zhubnout?

Zveřejněno: 26.08.2016

Většina lidí si pod pojmy jíst zdravě a hubnout představí něco nepříjemného a omezujícího. A co kdybychom se na to podívali trochu jinou optikou? Než abyste se zaměřovali na omezování se v jídle, zkuste se soustředit na to, abyste do jídelníčku přidali víc zdravých a nutričně hodnotných potravin. Zdánlivě jednoduchý trik skutečně funguje. Jak na to? 

Většina lidí si pod pojmy jíst zdravě a hubnout představí něco nepříjemného a omezujícího. A co kdybychom se na to podívali trochu jinou optikou?

Než abyste se zaměřovali na omezování se v jídle, zkuste se soustředit na to, abyste do jídelníčku přidali víc zdravých a nutričně hodnotných potravin. Zdánlivě jednoduchý trik skutečně funguje. Jak na to?

Neomezujte se

Většina diet nebo zdravotních doporučení ohledně stravování vás upozorňuje, co byste měli ve stravě omezit. Psychicky je ovšem mnohem příjemnější soustředit se na to, čeho si naopak můžeme dopřávat. Pokud budete mít pocit, že se v jídle omezujete, pravděpodobně vám předsevzetí stravovat se zdravě a méně kaloricky dlouho nevydrží. Pokud si ale do jídelníčku naopak začnete přidávat víc určitých potravin, budete mít pocit, že si můžete dopřát a v neposlední řadě prospějete svému zdraví. Tím, že budete jíst víc zdravých jídel, automaticky sníte méně těch nezdravých, protože prostě nebudete mít hlad a možná na ně nebudete mít ani chuť.

Čeho jíst víc a proč? Jakých potravin byste tedy měli jíst víc? Asi vás nepřekvapí, že sem patří ovoce a zelenina. Kromě toho ale také luštěniny, ořechy a semena, celozrnné výrobky a kvalitní zdroje bílkovin, jako jsou například rybí maso nebo vejce. A jak tyto potraviny do jídelníčku ideálně přidat? Ke každému jídlu, které si za den dopřejete, si přidejte porci ovoce nebo zeleniny. Klidně zpočátku neměňte až tak moc své zvyky, a pokud jste zvyklí snídat třeba pečivo se sýrem, přidejte si k němu banán nebo nakrájené rajče s okurkou. Uvidíte, že vám rázem bude k zasycení místo dvou krajíců stačit jenom jeden.

Jak to vypadá v praxi?

K obědu si jako předkrm dejte hrst oříšků nebo třeba čočkovou polévku a s velkou pravděpodobností vám pak bude stačit o něco menší porce hlavního jídla. Pokud si k hlavnímu jídlu hodláte dát zeleninový salát, vyberte si ten, který kromě zeleniny obsahuje také semínka, ořechy a případně vejce a libové maso. Nikdy byste neměli mít pocit, že se trápíte hlady nebo si extrémně odpíráte. Zeleninu nebo ovoce nakrájené na kousky klidně ujídejte během celého dne. Stejně tak si můžete kdykoliv dopřát trochu syrových a nesolených oříšků. Trik je i v tom, že budete mít tohle zdravé mlsání pořád po ruce. S menší pravděpodobností pak totiž sáhnete po nějaké nezdravé, kalorické bombě. 

Doporučujeme


rakytnik-je-zasobarna-vitaminu-a-posiluje-imunitu.png

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu

11.09.2017Jeho latinský název Hippophae má původ ve staré řečtině a zjednodušeně znamená „třpytící se kůň“. Podle pověstí se prý koňům pasoucím se poblíž této dřeviny výborně dařilo a měli krásně lesklou srst. V Rusku mu přezdívají „sibiřský zázrak“ a v tradiční tibetské medicíně patří k oblíbeným prostředkům k regeneraci těla. Jeho plody si ale můžete natrhat i u nás. 
osvojte-si-lasku-k-jidlu-a-neplytvani.png

Osvojte si lásku k jídlu a neplýtvání

18.04.2018Životní styl „zero waste“ neboli život bez odpadu je poslední dobou na vzestupu. Jak název této filozofie napovídá, ideálem je nulový odpad. Snaha o prevenci a omezení plýtvání má za cíl ovlivnit vyčerpávání přírodních zdrojů a alarmující znečištění planety, které ohrožuje zdraví lidí, zvířat a rostlin. Základem je opětovné využívání všech možných zdrojů, s nimiž se v životě potkáváme. Co to znamená v praxi?
pali-vas-casto-zaha.png

Pálí vás často žáha?

05.10.2018Možná trpíte refluxní chorobou, při které se žaludeční šťávy dostávají do jícnu a úst. Nejste v tom sami, podobné problémy má přinejmenším každý desátý člověk. Nemocní přitom často vůbec netuší, že i jejich další zdravotní komplikace jako třeba chronický kašel či chrápání způsobuje právě reflux. Ještě nedávno byla diagnostika této choroby poměrně nepříjemná, dnes už je však k dispozici jednoduchý a bezbolestný test, který onemocnění a jeho závažnost spolehlivě odhalí ze vzorku slin.