Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyHrušky je lepší neloupat
hrusky-je-lepsi-neloupat.png

Hrušky je lepší neloupat

Zveřejněno: 14.10.2016

U hrušek stejně jako třeba u jablka či salátové okurky platí, že bychom je pro maximalizaci zdravotních přínosů měli konzumovat čerstvé a neoloupané. Slupka hrušek totiž obsahuje nezanedbatelné množství vlákniny a těsně pod ní se nachází množství vitaminů skupiny B. Nešetrným oškrábáním byste o ně přišli.

U hrušek stejně jako třeba u jablka či salátové okurky platí, že bychom je pro maximalizaci zdravotních přínosů měli konzumovat čerstvé a neoloupané. Slupka hrušek totiž obsahuje nezanedbatelné množství vlákniny a těsně pod ní se nachází množství vitaminů skupiny B. Nešetrným oškrábáním byste o ně přišli.

S přicházejícími chladnými měsíci je nabídka čerstvého sezónního ovoce bohužel omezenější, ale ještě v říjnu můžete na hrušky narazit doslova na každém kroku, v zahradách, ale i na loukách nebo v alejích podél cest. Tím pádem je tu jednoduchý způsob, jak si zpestřit jídelníček. Protože plody hrušně obsahují poměrně vysoký podíl vody, napomáhají pročišťování trávicí soustavy a dobře poslouží při potížích se zácpou.

Kromě zmiňovaného vitaminu B obsahují i vitamin C důležitý pro správně fungující obranyschopnost. Navíc je v nich celá řada minerálních látek, například zinek, draslík, vápník, železo, jód, fosfor či hořčík. Pokud jste zatím byli zvyklí jíst hrušky jen samotné, možná vás překvapí, že se skvěle snoubí s listovými saláty.

Chutnou kombinaci pak dotvoří vlašské ořechy, kozí sýr, olivový olej a troška vinného octa. Na talíři si dobře rozumí také se špenátovými listy nebo avokádem. Pokud máte hrušek dostatek, můžete si je nasušit. Ve srovnání s jablky totiž obvykle nevydrží tak dlouho čerstvé.    

Doporučujeme


jak-se-chranit-pred-nemocemi-spinavych-rukou.png

Jak se chránit před nemocemi špinavých rukou

29.01.2018Vedli nás k tomu už od dětství: umyj si ruce před jídlem a po použití toalety. Pokud jste si tuto vštěpovanou radu vzali k srdci, dobře pro vás. Výrazně tím omezujete riziko řady vážných nemocí. Chřipka, žloutenka typu A, toxoplazmóza, listerióza, ale i běžnější rýma a nachlazení se vám můžou vyhnout, pokud věnujete pouhých 20 vteřin této základní hygieně.
bylinka-kterou-si-nespletete-kontryhel.png

Bylinka, kterou si nespletete. Kontryhel!

08.06.2018Právě v tomto období je v rozkvětu kontryhel obecný, pro jehož anglický název „Our Lady's Mantle“ (plášť Panny Marie) byly inspirací listy, na nichž se třpytí kapky rosy či deště. Ve středověku se tyto malé drahokamy považovaly za „nebeskou vodu“ a využití nacházely v alchymii. Odtud pochází latinské jméno kontryhelu – Alchemilla. Tato tradiční léčivka je oblíbená hlavně u žen.
proc-je-patek-trinacteho-smolny.png

Proč je pátek třináctého smolný

13.04.2018Tento den je u mnoha lidí zažitý jako nešťastný. Očekávání katastrofy ji však možná ještě více přivolává, protože jak se říká, všechno začíná v hlavě. Obavy může následovat nervózní chování, které k neštěstí přispěje nebo ho způsobí.