Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyHlávková kapusta by si zasloužila víc naší pozornosti
hlavkova-kapusta-by-si-zaslouzila-vic-nasi-pozornosti.jpg

Hlávková kapusta by si zasloužila víc naší pozornosti

Zveřejněno: 27.06.2016

Hlávková kapusta se bohužel u řady lidí netěší zdaleka takové oblibě, jakou by si zasloužila. Přitom jsou látky v ní obsažené pro lidský organismus víc než prospěšné, a navíc ve větší koncentraci než u jiné zeleniny. Vedle vitaminů C, B, E a K se může pochlubit i vysokým podílem vlákniny, jež podporuje správné fungování trávicí soustavy. 

Hlávková kapusta se bohužel u řady lidí netěší zdaleka takové oblibě, jakou by si zasloužila. Přitom jsou látky v ní obsažené pro lidský organismus víc než prospěšné, a navíc ve větší koncentraci než u jiné zeleniny.Vedle vitaminů C, B, E a K se může pochlubit i vysokým podílem vlákniny, jež podporuje správné fungování trávicí soustavy.  

Tato košťálová zelenina obsahuje i draslík, vápník, hořčík, selen a také železo. Její pravidelná konzumace pomáhá snižovat mimo jiné riziko kardiovaskulárních chorob, které patří k nejčastějším zdravotním problémům Čechů. Kapustu lze rovněž doporučit všem, kteří chtějí prospět svým játrům, protože je čistí.

Ulevuje při zácpě a povzbuzuje střevní peristaltiku. Rovněž ti, kdo často trpí překyselením žaludku, by si měli kapustu dopřávat častěji. Jednou z nevýhod kapusty je, že některé lidi nadýmá. To se však dá zmírnit tím, že se při jejím kuchyňském zpracování použijí bylinky, hlavně kmín, tymián nebo saturejka. Způsobů, jak tuto zeleninu připravit, existuje celá řada.

Dušená kapusta je chutná a zdravá příloha. Pokud k ní přidáme brambory, může posloužit i jako zdravé hlavní jídlo. Pokud byste si chtěli hlávkovou kapustu připravit trochu jiným způsobem, než je klasické dušení, máme pro vás jeden snadný recept. Hlávku kapusty rozříznete zhruba na osm částí, zlehka ji pět minut povaříte ve vroucí vodě, a následně ji podlijete zeleninovým vývarem a necháte zapéct se směsí sýra, vlašských ořechů a rozmarýnu.

Doporučujeme


renatin-blog-6-tipu-pro-perfektni-piknik.png

Renatin blog: 6 tipů pro perfektní piknik

03.05.2018Podle mě se dá „rozbít deka“ téměř všude, kde je zeleň, dobrý výhled a čerstvý vzduch. S oblibou piknikuji klidně jen pár kroků od domu, nevadí mi ruch města, ale své kouzlo má i romantický zámecký park nebo louka v přírodě.
renatin-blog-zkuste-plank-cviceni-pro-lenochy-s-vydrzi.png

Renatin blog: Zkuste plank – cvičení pro lenochy s výdrží

09.03.2018O nejrůznější výzvy není na Facebooku nouze. Tuhle mě zaujala jedna, slibující celkové zpevnění postavy, a především středu těla. Pouze jedním cvikem, který navíc vypadá naprosto jednoduše. A že v této pozici máte za měsíc umět vydržet kolem 2–5 minut? Proč ne... Však to je tolik času, kolik zabere ranní hygiena. Pohoda!
stitna-zlaza-u-zvirat-nebezpecny-a-drahy-nepritel.png

Štítná žláza u zvířat – nebezpečný a drahý nepřítel

20.03.2018Ročně Češi vynaloží až dvě miliardy korun na zdravotní péči o domácí mazlíčky. Stejně jako u lidí přitom pouhý krevní rozbor napoví, co zvíře trápí, a lze tedy včas zahájit léčbu, která pak může být nejen účinnější, ale i levnější. Jak ukazují zjištění laboratoří synlab czech, velmi častým problémem psů i koček je onemocnění štítné žlázy. Často však u nich bývá odhaleno pozdě a o zvíře tak není adekvátně postaráno.