Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyHistaminová intolerance – nebezpečí ryb a měkkých sýrů
histaminova-intolerance-nebezpeci-ryb-a-mekkych-syru.jpg

Histaminová intolerance – nebezpečí ryb a měkkých sýrů

Zveřejněno: 15.10.2014

Histaminová intolerance je výsledkem nerovnováhy mezi histaminem nahromaděným v těle a schopností organismu tuto látku odbourávat. Histamin je organická sloučenina, která se v lidském těle přirozeně vyskytuje a zároveň se do něj dostává v potravě. U zdravých osob se může histamin přijímaný ve stravě rychle odbourat pomocí enzymů, kterým říkáme aminoxidázy. Lidé se slabou aminoxidázovou aktivitou můžou při nahromadění histaminu v těle zaznamenat různé zdravotní obtíže. 

Porucha odbourávání histaminu vede k jeho nadbytku a to může způsobovat řadu symptomů připomínajících alergickou reakci. Při požití stravy nebo nápojů bohatých na histamin se tak u lidí se slabou aminoxidázovou aktivitou můžou objevit průjem, žaludeční křeče, bolest hlavy, kopřivka, svědění a zarudnutí kůže, pokles krevního tlaku, a dokonce i astma či srdeční arytmie.

Mezi potraviny s vysokým obsahem histaminu patří fermentované potraviny rostlinného původu, jako je například kysané zelí. Protože histamin vzniká při mikrobiologickém rozkladu, je ve velkém množství obsažen ve zrajících a měkkých sýrech a také v uzeninách. Dle aktuálních informací ministerstva zemědělství může být nebezpečný obsah histaminu v některých rybách. Činností mikroorganismů se v nich může při skladování jeho toxické množství vytvořit dřív, než se ryba projeví jako zkažená. Maso tuňáka, makrely, sardelí a některých dalších ryb totiž obsahuje značné množství volného histidinu. Z něj pak dekarboxylací rychle vzniká histamin. Jeho vyšší obsah je také v některých nápojích - zvlášť v pivu a ve víně.

Vzhledem k mnohotvárné povaze symptomů se existence histaminové intolerance dlouho podceňovala a řada lidí, kteří jí trpí, dodnes nemusí znát přesnou příčinu svých problémů. U pacientů, u nichž výše uvedené projevy spouštějí zmíněné potraviny a kteří mají negativní výsledek vyšetření na alergie či vnitřní onemocnění, je histaminová intolerance patologická. Takoví lidé by měli dodržovat dietu bez potravin s vysokým obsahem histaminu. Obtíže se dají rovněž redukovat podáváním antihistaminik. Víc informací o histaminové intoleranci si můžete přečíst v našem magazínu Synlabianer zde.  

Doporučujeme


renatin-blog-jak-se-zabavit-na-cestach.png

Renatin blog: Jak se zabavit na cestách

18.05.2018Výlet, dovolená – zkrátka přesun z bodu A do bodu B – je pro mnoho lidí jen nutné zlo. Ale stačí změnit přístup a z cesty může být nezapomenutelný zážitek, stejně jako se to už párkrát stalo mně. Zkuste mé oblíbené hry, u kterých se zasmějete a které navíc podněcují kreativitu, paměť a fantazii. A trénování paměti ke zdraví rozhodně patří.
jake-bohatstvi-se-skryva-v-konopnem-seminku.png

Jaké bohatství se skrývá v konopném semínku

16.03.2018Konopí má možná pověst rostliny s omamnými účinky, ale nenechte se mýlit. V technickém konopí pro léčebné využití nenajdete prakticky žádné psychoaktivní THC. Oproti tomu obsahuje kanabidiol (CBD). Tato látka zpomaluje buněčné stárnutí, je vysoce protizánětlivá, působí na bolestivá onemocnění, například artritidu. Pomáhá také při epilepsii, problémech se spaním a depresích.
mejte-sve-zdravi-pod-kontrolou-s-novou-sluzbou-synlab-czech.jpg

Mějte své zdraví pod kontrolou s novou službou synlab czech

14.09.2017Společnost synlab czech představuje laboratorní péči nové generace a zájemcům nyní nabízí své služby také prostřednictvím e-shopu. Naši odborníci sestavili atraktivní balíčky laboratorních vyšetření navržené tak, abyste dostali ucelený přehled o svém zdraví. Balíčky pokrývají nejčastější civilizační onemocnění a zároveň nabízejí i některá vyšetření, která nejsou začleněna do systému veřejného zdravotního pojištění.