Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyHistaminová intolerance – nebezpečí ryb a měkkých sýrů
histaminova-intolerance-nebezpeci-ryb-a-mekkych-syru.jpg

Histaminová intolerance – nebezpečí ryb a měkkých sýrů

Zveřejněno: 15.10.2014

Histaminová intolerance je výsledkem nerovnováhy mezi histaminem nahromaděným v těle a schopností organismu tuto látku odbourávat. Histamin je organická sloučenina, která se v lidském těle přirozeně vyskytuje a zároveň se do něj dostává v potravě. U zdravých osob se může histamin přijímaný ve stravě rychle odbourat pomocí enzymů, kterým říkáme aminoxidázy. Lidé se slabou aminoxidázovou aktivitou můžou při nahromadění histaminu v těle zaznamenat různé zdravotní obtíže. 

Porucha odbourávání histaminu vede k jeho nadbytku a to může způsobovat řadu symptomů připomínajících alergickou reakci. Při požití stravy nebo nápojů bohatých na histamin se tak u lidí se slabou aminoxidázovou aktivitou můžou objevit průjem, žaludeční křeče, bolest hlavy, kopřivka, svědění a zarudnutí kůže, pokles krevního tlaku, a dokonce i astma či srdeční arytmie.

Mezi potraviny s vysokým obsahem histaminu patří fermentované potraviny rostlinného původu, jako je například kysané zelí. Protože histamin vzniká při mikrobiologickém rozkladu, je ve velkém množství obsažen ve zrajících a měkkých sýrech a také v uzeninách. Dle aktuálních informací ministerstva zemědělství může být nebezpečný obsah histaminu v některých rybách. Činností mikroorganismů se v nich může při skladování jeho toxické množství vytvořit dřív, než se ryba projeví jako zkažená. Maso tuňáka, makrely, sardelí a některých dalších ryb totiž obsahuje značné množství volného histidinu. Z něj pak dekarboxylací rychle vzniká histamin. Jeho vyšší obsah je také v některých nápojích - zvlášť v pivu a ve víně.

Vzhledem k mnohotvárné povaze symptomů se existence histaminové intolerance dlouho podceňovala a řada lidí, kteří jí trpí, dodnes nemusí znát přesnou příčinu svých problémů. U pacientů, u nichž výše uvedené projevy spouštějí zmíněné potraviny a kteří mají negativní výsledek vyšetření na alergie či vnitřní onemocnění, je histaminová intolerance patologická. Takoví lidé by měli dodržovat dietu bez potravin s vysokým obsahem histaminu. Obtíže se dají rovněž redukovat podáváním antihistaminik. Víc informací o histaminové intoleranci si můžete přečíst v našem magazínu Synlabianer zde.  

Doporučujeme


nemuzete-otehotnet-jednoduchy-test-zjisti-zda-mate-v-poradku-vajecniky.jpg

Nemůžete otěhotnět? Jednoduchý test zjistí, zda máte v pořádku vaječníky

21.06.2019Stále více párů se potýká s problémy s otěhotněním. Příčinou potíží s početím miminka může být mnoho, nejčastějším důvodem je však nedostatečná ovariální rezerva neboli nízký počet oplodnitelných vajíček ve vaječnících. Jak na tom vaše vaječníky jsou, zjistíte pomocí testu AMH PLUS. Stačí si zajít na odběr krve.
ledviny-se-samy-vcas-neozvou.jpg

Ledviny se samy včas neozvou

01.11.2018Zdravotními problémy s tímto nepostradatelným orgánem trpí každý desátý člověk, mnoho z nich o tom ale neví. Ledviny totiž téměř nikdy nebolí a první příznaky jejich onemocnění se začínají objevovat až s velkým zpožděním. O to důležitější je prevence, která spočívá ve zdravém životním stylu, pravidelných prohlídkách u lékaře a testech krve nebo moči.
proc-je-patek-trinacteho-smolny.png

Proč je pátek třináctého smolný

13.04.2018Tento den je u mnoha lidí zažitý jako nešťastný. Očekávání katastrofy ji však možná ještě více přivolává, protože jak se říká, všechno začíná v hlavě. Obavy může následovat nervózní chování, které k neštěstí přispěje nebo ho způsobí.