Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyHistaminová intolerance – nebezpečí ryb a měkkých sýrů
histaminova-intolerance-nebezpeci-ryb-a-mekkych-syru.jpg

Histaminová intolerance – nebezpečí ryb a měkkých sýrů

Zveřejněno: 15.10.2014

Histaminová intolerance je výsledkem nerovnováhy mezi histaminem nahromaděným v těle a schopností organismu tuto látku odbourávat. Histamin je organická sloučenina, která se v lidském těle přirozeně vyskytuje a zároveň se do něj dostává v potravě. U zdravých osob se může histamin přijímaný ve stravě rychle odbourat pomocí enzymů, kterým říkáme aminoxidázy. Lidé se slabou aminoxidázovou aktivitou můžou při nahromadění histaminu v těle zaznamenat různé zdravotní obtíže. 

Porucha odbourávání histaminu vede k jeho nadbytku a to může způsobovat řadu symptomů připomínajících alergickou reakci. Při požití stravy nebo nápojů bohatých na histamin se tak u lidí se slabou aminoxidázovou aktivitou můžou objevit průjem, žaludeční křeče, bolest hlavy, kopřivka, svědění a zarudnutí kůže, pokles krevního tlaku, a dokonce i astma či srdeční arytmie.

Mezi potraviny s vysokým obsahem histaminu patří fermentované potraviny rostlinného původu, jako je například kysané zelí. Protože histamin vzniká při mikrobiologickém rozkladu, je ve velkém množství obsažen ve zrajících a měkkých sýrech a také v uzeninách. Dle aktuálních informací ministerstva zemědělství může být nebezpečný obsah histaminu v některých rybách. Činností mikroorganismů se v nich může při skladování jeho toxické množství vytvořit dřív, než se ryba projeví jako zkažená. Maso tuňáka, makrely, sardelí a některých dalších ryb totiž obsahuje značné množství volného histidinu. Z něj pak dekarboxylací rychle vzniká histamin. Jeho vyšší obsah je také v některých nápojích - zvlášť v pivu a ve víně.

Vzhledem k mnohotvárné povaze symptomů se existence histaminové intolerance dlouho podceňovala a řada lidí, kteří jí trpí, dodnes nemusí znát přesnou příčinu svých problémů. U pacientů, u nichž výše uvedené projevy spouštějí zmíněné potraviny a kteří mají negativní výsledek vyšetření na alergie či vnitřní onemocnění, je histaminová intolerance patologická. Takoví lidé by měli dodržovat dietu bez potravin s vysokým obsahem histaminu. Obtíže se dají rovněž redukovat podáváním antihistaminik. Víc informací o histaminové intoleranci si můžete přečíst v našem magazínu Synlabianer zde.  

Doporučujeme


cisla-nelzou-je-mene-infarktu-a-astmatu.png

Čísla nelžou! Je méně infarktů a astmatu

29.05.2018Negativní dopady kouření jsou v dnešní době všem dobře známé. Přesto rok od jeho zákazu v českých restauracích a dalších veřejných prostorách přetrvávají snahy o změkčení protikuřáckého zákona.
jaka-je-skupina-vaseho-srdce.png

Jaká je skupina vašeho srdce?

10.04.2018Kolik znáte hudebních skupin? Desítky? Stovky? A znáte skupinu, která vám může zachránit život? Podle průzkumu nezná svou krevní skupinu téměř každý druhý Čech.
renatin-blog-poznejte-me-overene-pecovatele-o-zdravou-pokozku.png

Renatin blog: Poznejte mé ověřené pečovatele o zdravou pokožku

08.04.2018Atopický ekzém, akné, lupénka... Pokud máte štěstí, o těchto kožních problémech jste možná jen slyšeli. Kdo je zažil na vlastní kůži, ví, jak jsou úporné. Omezují nejen fyzicky, ale i psychicky. Člověk se za ně jednoduše stydí.