Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyHistaminová intolerance – nebezpečí ryb a měkkých sýrů
histaminova-intolerance-nebezpeci-ryb-a-mekkych-syru.jpg

Histaminová intolerance – nebezpečí ryb a měkkých sýrů

Zveřejněno: 15.10.2014

Histaminová intolerance je výsledkem nerovnováhy mezi histaminem nahromaděným v těle a schopností organismu tuto látku odbourávat. Histamin je organická sloučenina, která se v lidském těle přirozeně vyskytuje a zároveň se do něj dostává v potravě. U zdravých osob se může histamin přijímaný ve stravě rychle odbourat pomocí enzymů, kterým říkáme aminoxidázy. Lidé se slabou aminoxidázovou aktivitou můžou při nahromadění histaminu v těle zaznamenat různé zdravotní obtíže. 

Porucha odbourávání histaminu vede k jeho nadbytku a to může způsobovat řadu symptomů připomínajících alergickou reakci. Při požití stravy nebo nápojů bohatých na histamin se tak u lidí se slabou aminoxidázovou aktivitou můžou objevit průjem, žaludeční křeče, bolest hlavy, kopřivka, svědění a zarudnutí kůže, pokles krevního tlaku, a dokonce i astma či srdeční arytmie.

Mezi potraviny s vysokým obsahem histaminu patří fermentované potraviny rostlinného původu, jako je například kysané zelí. Protože histamin vzniká při mikrobiologickém rozkladu, je ve velkém množství obsažen ve zrajících a měkkých sýrech a také v uzeninách. Dle aktuálních informací ministerstva zemědělství může být nebezpečný obsah histaminu v některých rybách. Činností mikroorganismů se v nich může při skladování jeho toxické množství vytvořit dřív, než se ryba projeví jako zkažená. Maso tuňáka, makrely, sardelí a některých dalších ryb totiž obsahuje značné množství volného histidinu. Z něj pak dekarboxylací rychle vzniká histamin. Jeho vyšší obsah je také v některých nápojích - zvlášť v pivu a ve víně.

Vzhledem k mnohotvárné povaze symptomů se existence histaminové intolerance dlouho podceňovala a řada lidí, kteří jí trpí, dodnes nemusí znát přesnou příčinu svých problémů. U pacientů, u nichž výše uvedené projevy spouštějí zmíněné potraviny a kteří mají negativní výsledek vyšetření na alergie či vnitřní onemocnění, je histaminová intolerance patologická. Takoví lidé by měli dodržovat dietu bez potravin s vysokým obsahem histaminu. Obtíže se dají rovněž redukovat podáváním antihistaminik. Víc informací o histaminové intoleranci si můžete přečíst v našem magazínu Synlabianer zde.  

Doporučujeme


objednejte-se-na-bezplatne-vysetreni-hladiny-cukru-v-krvi.jpg

Objednejte se na bezplatné vyšetření hladiny cukru v krvi

16.11.2017Od 20. až do 29. listopadu se všichni zájemci starší 18 let mohou na webu nextlifeapp.cz objednat na vyšetření hladiny cukru v krvi, které dokáže odhalit již počáteční stadium cukrovky neboli diabetu 2. typu.
jak-se-chranit-pred-nemocemi-spinavych-rukou.png

Jak se chránit před nemocemi špinavých rukou

29.01.2018Vedli nás k tomu už od dětství: umyj si ruce před jídlem a po použití toalety. Pokud jste si tuto vštěpovanou radu vzali k srdci, dobře pro vás. Výrazně tím omezujete riziko řady vážných nemocí. Chřipka, žloutenka typu A, toxoplazmóza, listerióza, ale i běžnější rýma a nachlazení se vám můžou vyhnout, pokud věnujete pouhých 20 vteřin této základní hygieně.
4-tipy-pro-posileni-imunity-s-vitaminem-d.png

4 tipy pro posílení imunity s vitaminem D

06.02.2018Také vám v zimě chybí sluníčko? Má vliv nejen na psychickou pohodu, ale i na tělesnou kondici.