Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyHistaminová intolerance – nebezpečí ryb a měkkých sýrů
histaminova-intolerance-nebezpeci-ryb-a-mekkych-syru.jpg

Histaminová intolerance – nebezpečí ryb a měkkých sýrů

Zveřejněno: 15.10.2014

Histaminová intolerance je výsledkem nerovnováhy mezi histaminem nahromaděným v těle a schopností organismu tuto látku odbourávat. Histamin je organická sloučenina, která se v lidském těle přirozeně vyskytuje a zároveň se do něj dostává v potravě. U zdravých osob se může histamin přijímaný ve stravě rychle odbourat pomocí enzymů, kterým říkáme aminoxidázy. Lidé se slabou aminoxidázovou aktivitou můžou při nahromadění histaminu v těle zaznamenat různé zdravotní obtíže. 

Porucha odbourávání histaminu vede k jeho nadbytku a to může způsobovat řadu symptomů připomínajících alergickou reakci. Při požití stravy nebo nápojů bohatých na histamin se tak u lidí se slabou aminoxidázovou aktivitou můžou objevit průjem, žaludeční křeče, bolest hlavy, kopřivka, svědění a zarudnutí kůže, pokles krevního tlaku, a dokonce i astma či srdeční arytmie.

Mezi potraviny s vysokým obsahem histaminu patří fermentované potraviny rostlinného původu, jako je například kysané zelí. Protože histamin vzniká při mikrobiologickém rozkladu, je ve velkém množství obsažen ve zrajících a měkkých sýrech a také v uzeninách. Dle aktuálních informací ministerstva zemědělství může být nebezpečný obsah histaminu v některých rybách. Činností mikroorganismů se v nich může při skladování jeho toxické množství vytvořit dřív, než se ryba projeví jako zkažená. Maso tuňáka, makrely, sardelí a některých dalších ryb totiž obsahuje značné množství volného histidinu. Z něj pak dekarboxylací rychle vzniká histamin. Jeho vyšší obsah je také v některých nápojích - zvlášť v pivu a ve víně.

Vzhledem k mnohotvárné povaze symptomů se existence histaminové intolerance dlouho podceňovala a řada lidí, kteří jí trpí, dodnes nemusí znát přesnou příčinu svých problémů. U pacientů, u nichž výše uvedené projevy spouštějí zmíněné potraviny a kteří mají negativní výsledek vyšetření na alergie či vnitřní onemocnění, je histaminová intolerance patologická. Takoví lidé by měli dodržovat dietu bez potravin s vysokým obsahem histaminu. Obtíže se dají rovněž redukovat podáváním antihistaminik. Víc informací o histaminové intoleranci si můžete přečíst v našem magazínu Synlabianer zde.  

Doporučujeme


podcenovany-supervitamin-d-nam-chybi-predevsim-v-zime.jpg

Podceňovaný supervitamín D nám chybí především v zimě

19.11.2018Podle výzkumu Státního zdravotního ústavu chybí vitamín D drtivé většině české populace. Přitom právě „déčko“ chrání naše tělo před infekcemi a běžnými i chronickými nemocemi. Dostatečné množství vitamínu D přispívá ke zdravé funkci srdce, mozku a k dobrému trávení. Nejnovější výzkumy navíc ukazují, že nízká hladina tohoto vitamínu může zvyšovat riziko infarktu a mít negativní vliv na plodnost.
renatin-blog-zkuste-plank-cviceni-pro-lenochy-s-vydrzi.png

Renatin blog: Zkuste plank – cvičení pro lenochy s výdrží

09.03.2018O nejrůznější výzvy není na Facebooku nouze. Tuhle mě zaujala jedna, slibující celkové zpevnění postavy, a především středu těla. Pouze jedním cvikem, který navíc vypadá naprosto jednoduše. A že v této pozici máte za měsíc umět vydržet kolem 2–5 minut? Proč ne... Však to je tolik času, kolik zabere ranní hygiena. Pohoda!
pet-rad-jak-se-pripravit-na-odber-krve.jpg

Pět rad, jak se připravit na odběr krve

28.11.2018Krevní test dokáže odhalit spoustu potíží, od banálních infekcí až po závažná onemocnění. Díky preventivnímu vyšetření je můžete začít řešit dříve, než se rozvinou a zkomplikují. Pro správné vyhodnocení výsledků je důležitá kvalita krevního rozboru, na kterou může mít vliv celá řada maličkostí. Je jasné, že sladká limonáda zvedne hladinu krevního cukru, výsledky ale může ovlivnit například i rozčilení nebo chůze do schodů. Na odběr krve je proto dobré chodit v co nejlepší náladě a mít při tom na paměti několik základních doporučení. Čeho je tedy dobré se před odběrem vyvarovat?