Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyEscherichia coli – stejný nůž na maso a zeleninu? Ne!
escherichia-coli-stejny-nuz-na-maso-a-zeleninu-ne.jpg

Escherichia coli – stejný nůž na maso a zeleninu? Ne!

Zveřejněno: 28.01.2015

Escherichia coli je bakterie, která se zcela běžně vyskytuje ve střevech teplokrevných živočichů včetně člověka. Je obvyklou součástí lidské střevní mikroflóry. Některé kmeny této bakterie jsou ale nebezpečné a mohou způsobit řadu onemocnění. Nejčastěji to jsou silné průjmy, zvracení a horečky. Pro oslabené jedince nebo novorozence může být nákaza některým z nebezpečných kmenů této bakterie smrtelným rizikem. 

Lidé se nejčastěji nakazí kontaminovanými potravinami, vodou, stykem s nemocným člověkem či zvířetem, nebo pokud nedodržují základní hygienické návyky, jako je mytí rukou po použití WC. Protože patogenní kmeny bakterie Escherichia coli se často vyskytují ve střevech skotu a koz, může být pro člověka jedním ze zdrojů nákazy nepasterizované mléko a výrobky z něj – tedy například sýry. Další zdroj nebezpečné nákazy představuje syrové nebo nedostatečně tepelně opracované maso. Ve výjimečných případech je to i syrová zelenina nebo ovoce. Pokud se totiž k zalévání rostlin použije voda kontaminovaná fekáliemi, mohou se bakterie z této znečištěné vody dostat až do plodů.

Co je třeba mít na paměti doma při vaření, je takzvaná křížová kontaminace. Ta je možná, pokud například stejným nožem krájíme syrové maso a následně ovoce. Stejně tak nebezpečné je, pokud používáme na krájení syrového masa a ostatních potravin stejné prkénko.

A jak se před bakterií Escherichia coli chránit? Nepasterizované mléko byste měli před konzumací převařit. Maso jezte pouze dostatečně tepelně upravené. Před přípravou pokrmů a po zpracování syrového masa si vždy umyjte ruce mýdlem. Používejte jiné kuchyňské náčiní na krájení syrového masa a jiné na ovoce, zeleninu a další potraviny. V lednici uchovávejte syrové maso zabalené a stranou od ostatních surovin. Syrovou zeleninu a ovoce před konzumací pečlivě umyjte. 

Doporučujeme


nakazenych-klistovou-encefalitidou-a-borreliozou-pribyva.jpg

Nakažených klíšťovou encefalitidou a borreliózou přibývá

04.09.2018Klíště je kvůli nemocem, které přenáší, jedním z nejnebezpečnějších parazitů v České republice. Počet nakažených je u nás nejvyšší v Evropě a každoročně se dál zvyšuje. Ačkoliv se léto chýlí ke konci, klíšťová sezóna je stále v plném proudu. Přečtěte si, jak na tyto parazity můžete vyzrát a vyhnout se tak nebezpečným onemocněním.
soutez-ukaz-knir-o-5-phi-testu.jpg

Soutěž „Ukaž knír“ o 5 PHI testů

14.11.2018Listopad je již tradičně měsícem boje proti rakovině prostaty, kterou v České republice ročně onemocní téměř 8 000 mužů. U této příležitosti si pánové po celém světě pečlivě pěstují svůj knír, čímž dávají najevo, že jsou součástí hnutí, které se snaží změnit tvář mužského zdraví k lepšímu. SYNLAB tuto iniciativu podporuje, a proto vyhlašujeme soutěž o pět testů PHI, které slouží k určení indexu zdravé prostaty.
co-se-doopravdy-deje-behem-spanku.png

Co se doopravdy děje během spánku

22.02.2018Dobrý spánek je pro zdraví nezbytný. Osm hodin je podle odborníků optimální čas odpočinku pro dospělého člověka. Dlouhodobá spánková deprivace může zvyšovat riziko zdravotních problémů, jako je vysoký krevní tlak, srdeční choroby nebo cukrovka.