Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyEscherichia coli – stejný nůž na maso a zeleninu? Ne!
escherichia-coli-stejny-nuz-na-maso-a-zeleninu-ne.jpg

Escherichia coli – stejný nůž na maso a zeleninu? Ne!

Zveřejněno: 28.01.2015

Escherichia coli je bakterie, která se zcela běžně vyskytuje ve střevech teplokrevných živočichů včetně člověka. Je obvyklou součástí lidské střevní mikroflóry. Některé kmeny této bakterie jsou ale nebezpečné a mohou způsobit řadu onemocnění. Nejčastěji to jsou silné průjmy, zvracení a horečky. Pro oslabené jedince nebo novorozence může být nákaza některým z nebezpečných kmenů této bakterie smrtelným rizikem. 

Lidé se nejčastěji nakazí kontaminovanými potravinami, vodou, stykem s nemocným člověkem či zvířetem, nebo pokud nedodržují základní hygienické návyky, jako je mytí rukou po použití WC. Protože patogenní kmeny bakterie Escherichia coli se často vyskytují ve střevech skotu a koz, může být pro člověka jedním ze zdrojů nákazy nepasterizované mléko a výrobky z něj – tedy například sýry. Další zdroj nebezpečné nákazy představuje syrové nebo nedostatečně tepelně opracované maso. Ve výjimečných případech je to i syrová zelenina nebo ovoce. Pokud se totiž k zalévání rostlin použije voda kontaminovaná fekáliemi, mohou se bakterie z této znečištěné vody dostat až do plodů.

Co je třeba mít na paměti doma při vaření, je takzvaná křížová kontaminace. Ta je možná, pokud například stejným nožem krájíme syrové maso a následně ovoce. Stejně tak nebezpečné je, pokud používáme na krájení syrového masa a ostatních potravin stejné prkénko.

A jak se před bakterií Escherichia coli chránit? Nepasterizované mléko byste měli před konzumací převařit. Maso jezte pouze dostatečně tepelně upravené. Před přípravou pokrmů a po zpracování syrového masa si vždy umyjte ruce mýdlem. Používejte jiné kuchyňské náčiní na krájení syrového masa a jiné na ovoce, zeleninu a další potraviny. V lednici uchovávejte syrové maso zabalené a stranou od ostatních surovin. Syrovou zeleninu a ovoce před konzumací pečlivě umyjte. 

Doporučujeme


planujete-cestu-do-zahranici-nezapomente-se-ockovat.jpg

Plánujete cestu do zahraničí? Nezapomeňte se očkovat!

31.07.2018Kdo by chtěl před odjezdem na dovolenou myslet na něco jiného než koupání, sluníčko, odpočinek a dobrodružství… Vysněný výlet se ale snadno může změnit v noční můru, když podceníte prevenci infekčních onemocnění. Nejrizikovější jsou země Afriky, Asie a Střední a Jižní Ameriky. Zcela bezpečné ale nejsou ani státy jižní Evropy. Přečtěte si, před kterými nemocemi je vhodné se nechat očkovat.
zradne-zahranicni-nemoci-proti-kterym-neexistuje-ockovani.jpg

Zrádné zahraniční nemoci, proti kterým neexistuje očkování

10.09.2018Infekční nemoci jsou u cestovatelů v exotických zemích poměrně běžné. Proti některým z nich jako například žloutenka A nebo B, břišní tyfus nebo žlutá zimnice je možné se chránit včasným očkováním, proti řadě dalších závažných onemocnění ale bohužel zatím očkovací vakcína neexistuje. Nejspolehlivějším způsobem, jak se po návratu ze zahraničí ujistit o svém zdraví a vyhnout následkům nebezpečných nemocí, je preventivní rozbor krve. Člověk tak ochrání sebe i své okolí, některá onemocnění jsou totiž vysoce nakažlivá.
nakaza-tetanem-hrozi-i-dnes-overte-si-stav-protilatek.jpg

Nákaza tetanem hrozí i dnes. Ověřte si stav protilátek

03.06.2019Každý rok onemocní ve světě tetanem milion lidí. Jak vyplývá z údajů Světové zdravotnické organizace, i přes nejlepší možnou lékařskou péči polovina infikovaných nákaze podlehne. Od roku 1958, kdy bylo v České republice zavedeno pravidelné očkování proti tomuto onemocnění, u nás případy nákazy téměř vymizely. Bakterie způsobující tuto infekci jsou však v přírodě stále přítomné a onemocnění tetanem se v tuzemsku dosud ojediněle objevuje. Může za to především nedodržování pravidelných termínů přeočkování, které jsou pro ochranu před nemocí velmi významné. Díky nim je v organismu vytvořena potřebná hladina specifických protilátek. Pokud si nepamatujete, kdy jste se naposledy nechali přeočkovat, a nevíte, zdali jste proti tetanu stále chráněni, zajděte si na krevní test.