Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyEscherichia coli – stejný nůž na maso a zeleninu? Ne!
escherichia-coli-stejny-nuz-na-maso-a-zeleninu-ne.jpg

Escherichia coli – stejný nůž na maso a zeleninu? Ne!

Zveřejněno: 28.01.2015

Escherichia coli je bakterie, která se zcela běžně vyskytuje ve střevech teplokrevných živočichů včetně člověka. Je obvyklou součástí lidské střevní mikroflóry. Některé kmeny této bakterie jsou ale nebezpečné a mohou způsobit řadu onemocnění. Nejčastěji to jsou silné průjmy, zvracení a horečky. Pro oslabené jedince nebo novorozence může být nákaza některým z nebezpečných kmenů této bakterie smrtelným rizikem. 

Lidé se nejčastěji nakazí kontaminovanými potravinami, vodou, stykem s nemocným člověkem či zvířetem, nebo pokud nedodržují základní hygienické návyky, jako je mytí rukou po použití WC. Protože patogenní kmeny bakterie Escherichia coli se často vyskytují ve střevech skotu a koz, může být pro člověka jedním ze zdrojů nákazy nepasterizované mléko a výrobky z něj – tedy například sýry. Další zdroj nebezpečné nákazy představuje syrové nebo nedostatečně tepelně opracované maso. Ve výjimečných případech je to i syrová zelenina nebo ovoce. Pokud se totiž k zalévání rostlin použije voda kontaminovaná fekáliemi, mohou se bakterie z této znečištěné vody dostat až do plodů.

Co je třeba mít na paměti doma při vaření, je takzvaná křížová kontaminace. Ta je možná, pokud například stejným nožem krájíme syrové maso a následně ovoce. Stejně tak nebezpečné je, pokud používáme na krájení syrového masa a ostatních potravin stejné prkénko.

A jak se před bakterií Escherichia coli chránit? Nepasterizované mléko byste měli před konzumací převařit. Maso jezte pouze dostatečně tepelně upravené. Před přípravou pokrmů a po zpracování syrového masa si vždy umyjte ruce mýdlem. Používejte jiné kuchyňské náčiní na krájení syrového masa a jiné na ovoce, zeleninu a další potraviny. V lednici uchovávejte syrové maso zabalené a stranou od ostatních surovin. Syrovou zeleninu a ovoce před konzumací pečlivě umyjte. 

Doporučujeme


ktere-caje-muzete-pit-kazdy-den.png

Které čaje můžete pít každý den?

31.07.2018Možná někdy marně přemýšlíte, co by vám pomohlo zbavit se únavy, podrážděnosti nebo bolesti hlavy. Přitom řešení může být překvapivě snadné. Napít se. Na vodě totiž závisí fungování všech orgánových systémů. Proč neosvěžit pitný režim, abyste tekutiny doplňovali s chutí?
predstavujeme-nej-limonadu-letosniho-leta.png

Představujeme NEJ limonádu letošního léta!

22.06.2018Dulenka neboli levandule patří mezi oblíbené jedlé rostliny a poslední dobou čím dál častěji nachází své místo právě v kuchyni. Modrofialové květy se přidávají do dezertů, sušenek, marmelád, polévek nebo jako součást marinád k masu. Punc originality má levandulový drink z vlastnoručně vyrobeného sirupu, který potěší vaše smysly.
je-mozne-zjistit-zda-nam-hrozi-skryte-riziko-infarktu-ci-mozkove-mrtvice.png

Je možné zjistit, zda nám hrozí skryté riziko infarktu či mozkové mrtvice?

15.05.2018U infarktu myokardu i mozkové mrtvice platí, že se lékaři v praxi bohužel setkávají se stále mladšími pacienty s ischemickou atakou a že i minuty do okamžiku, než se lidé dostanou k odborníkům do nemocniční péče, hrají důležitou roli. Vlastně tu nejdůležitější. Proto je lepší těmto stavům předcházet. Zde o to více platí, že prevence je klíčová. Jedná se především o změnu životního stylu, která může zahrnovat dietu, zvýšení fyzické aktivity, omezení stresu a zejména také zákaz kouření. Pomoci ale může i moderní laboratorní test.