Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyEscherichia coli – stejný nůž na maso a zeleninu? Ne!
escherichia-coli-stejny-nuz-na-maso-a-zeleninu-ne.jpg

Escherichia coli – stejný nůž na maso a zeleninu? Ne!

Zveřejněno: 28.01.2015

Escherichia coli je bakterie, která se zcela běžně vyskytuje ve střevech teplokrevných živočichů včetně člověka. Je obvyklou součástí lidské střevní mikroflóry. Některé kmeny této bakterie jsou ale nebezpečné a mohou způsobit řadu onemocnění. Nejčastěji to jsou silné průjmy, zvracení a horečky. Pro oslabené jedince nebo novorozence může být nákaza některým z nebezpečných kmenů této bakterie smrtelným rizikem. 

Lidé se nejčastěji nakazí kontaminovanými potravinami, vodou, stykem s nemocným člověkem či zvířetem, nebo pokud nedodržují základní hygienické návyky, jako je mytí rukou po použití WC. Protože patogenní kmeny bakterie Escherichia coli se často vyskytují ve střevech skotu a koz, může být pro člověka jedním ze zdrojů nákazy nepasterizované mléko a výrobky z něj – tedy například sýry. Další zdroj nebezpečné nákazy představuje syrové nebo nedostatečně tepelně opracované maso. Ve výjimečných případech je to i syrová zelenina nebo ovoce. Pokud se totiž k zalévání rostlin použije voda kontaminovaná fekáliemi, mohou se bakterie z této znečištěné vody dostat až do plodů.

Co je třeba mít na paměti doma při vaření, je takzvaná křížová kontaminace. Ta je možná, pokud například stejným nožem krájíme syrové maso a následně ovoce. Stejně tak nebezpečné je, pokud používáme na krájení syrového masa a ostatních potravin stejné prkénko.

A jak se před bakterií Escherichia coli chránit? Nepasterizované mléko byste měli před konzumací převařit. Maso jezte pouze dostatečně tepelně upravené. Před přípravou pokrmů a po zpracování syrového masa si vždy umyjte ruce mýdlem. Používejte jiné kuchyňské náčiní na krájení syrového masa a jiné na ovoce, zeleninu a další potraviny. V lednici uchovávejte syrové maso zabalené a stranou od ostatních surovin. Syrovou zeleninu a ovoce před konzumací pečlivě umyjte. 

Doporučujeme


dokonala-dvojice-jahody-a-rebarbora.png

Dokonalá dvojice? Jahody a rebarbora!

25.05.2018Zhruba od poloviny května začíná sezóna rebarbory – zeleniny pro fajnšmekry. Zajímavá je tím, že i když chutná nakysle a zpracovává se jako ovoce, jedná se ve skutečnosti o zeleninu. A ne ledajakou.
renatin-blog-velikonoce-se-blizi-aneb-co-zaseju-to-sklizim.png

Renatin blog: Velikonoce se blíží aneb Co zaseju, to sklízím

23.03.2018Jasně že si můžete pořídit velikonoční výzdobu v obchodě. Ale není větší potěšení, když si vypěstujete a vyrobíte jarní dekorace po svém? Zvlášť s dětmi či vnoučaty pak můžete radost z vlastního díla znásobit. Já se tradičně pustím do těchto krás...
jaka-je-skupina-vaseho-srdce.png

Jaká je skupina vašeho srdce?

10.04.2018Kolik znáte hudebních skupin? Desítky? Stovky? A znáte skupinu, která vám může zachránit život? Podle průzkumu nezná svou krevní skupinu téměř každý druhý Čech.