Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyDýně: výživná pochoutka, která osvěží
dyne-vyzivna-pochoutka-ktera-osvezi.jpg

Dýně: výživná pochoutka, která osvěží

Zveřejněno: 17.08.2016

Dýňová sezóna je v plném proudu. Oranžové plody však neslouží pouze jako dekorace. Protože dýně obsahuje více než devadesát procent vody, organismus skvěle hydratuje. Je proto vhodnou pochoutkou v období teplého babího léta.

Zároveň však dýně dokáže tělo skvěle prohřát, třeba ve formě polévky. Navíc je bohatým zdrojem vitaminů a minerálů – obsahuje velké množství vitaminu C, železa, draslíku a hořčíku. Rozhodně tedy stojí za to dýni do svého jídelníčku občas zařadit.

Nejvýživnější částí dýně jsou její semínka, která běžně seženeme v obchodech. Jsou bohatá na bílkoviny, a proto si je můžete v doporučeném množství dopřávat pravidelně. Přidejte si je do zeleninových salátů, pečiva nebo je zobejte jen tak jako zdravou alternativu smažených brambůrků.

Pokud jste fanoušky neobvyklých chutí, určitě jste už vyzkoušeli jeden z produktů vyráběný z dýňových semínek – dýňový olej. Ten je se svým vysokým obsahem zinku a nenasycených mastných kyselin jedním z nejvýživnějších rostlinných olejů vůbec. Chuťově výrazný tmavý olej využijete především při přípravě salátů a studených pokrmů.


UDĚLEJTE SI VÝBORNÝ DÝŇOVÝ KOMPOT

Středně velkou dýni zbavte slupky, nakrájejte na malé kostičky a vložte do nádoby. Poté je zalijte octovou vodou (v poměru 0,2 litru jablečného octa na 1 litr vody). Po dvanácti hodinách dýňové kousky propláchněte, vložte do hrnce a zalijte čistou vodou. Přidejte cukr podle chuti (zpravidla 0,5 kg na litr vody), kousek celé skořice, vanilkový lusk a na kolečka nakrájený citron. Vařte na mírném ohni do změknutí, poté dýni naskládejte do zavařovacích sklenic a zalijte nálevem. Podávejte vychlazené.

Klíčová slova: zdravé tipy

Doporučujeme


dokonala-dvojice-jahody-a-rebarbora.png

Dokonalá dvojice? Jahody a rebarbora!

25.05.2018Zhruba od poloviny května začíná sezóna rebarbory – zeleniny pro fajnšmekry. Zajímavá je tím, že i když chutná nakysle a zpracovává se jako ovoce, jedná se ve skutečnosti o zeleninu. A ne ledajakou.
predstavujeme-nej-limonadu-letosniho-leta.png

Představujeme NEJ limonádu letošního léta!

22.06.2018Dulenka neboli levandule patří mezi oblíbené jedlé rostliny a poslední dobou čím dál častěji nachází své místo právě v kuchyni. Modrofialové květy se přidávají do dezertů, sušenek, marmelád, polévek nebo jako součást marinád k masu. Punc originality má levandulový drink z vlastnoručně vyrobeného sirupu, který potěší vaše smysly.
proc-ma-pro-vas-laboratorni-vysetreni-smysl.png

Proč má pro vás laboratorní vyšetření smysl

10.08.2018Berete návštěvu lékaře spojenou s laboratorním vyšetřením jako nutnost nebo běžnou rutinu? Možná netušíte, jak cenné údaje o vašem těle může poskytnout, co se děje v zákulisí odběrového pracoviště a jak můžete výsledek vyšetření sami ovlivnit.