Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyDokonalá dvojice? Jahody a rebarbora!
dokonala-dvojice-jahody-a-rebarbora.png

Dokonalá dvojice? Jahody a rebarbora!

Zveřejněno: 25.05.2018

Zhruba od poloviny května začíná sezóna rebarbory – zeleniny pro fajnšmekry. Zajímavá je tím, že i když chutná nakysle a zpracovává se jako ovoce, jedná se ve skutečnosti o zeleninu. A ne ledajakou.

Pochází z Číny a v tamní medicíně symbolizuje vitalitu. Známá je obsahem vitaminů skupiny B, včetně důležitého niacinu, podporujícího obranyschopnost organismu, či kyseliny listové, zodpovědné za správnou funkci nervové soustavy. Vitamin K se zase stará o zdraví kostí a cév. Porci minerálů s ní doplníte díky draslíku, manganu, železu a hořčíku. Přispívá k podpoře metabolismu, pomáhá snižovat cholesterol v krvi a spolu s vlákninou detoxikuje tělo.

Řapíky, obvykle zbarvené do krásně červené, je třeba zbavit silnějších vláken a tepelně zpracovat. Nejčastěji se její stonky používají při přípravě moučníků. Pokud si chcete osvěžující kyselkavou chuť užívat i mimo krátkou sezónu reveně (podle tradice se má sbírat do svatého Jana – 24. června), zpracujte ji do marmelády nebo kompotu.

Zkuste ověřenou kombinaci rebarbory a jahod, ve které se krásně snoubí sladkokyselá šťavnatost.

TIP: Rebarborová sváča s jahodami

Menší kousky rebarbory vařte do změknutí spolu s cukrem a trochou vody. Ke konci přidejte rozkrájené jahody. Nechte vychladnout a ozdobte řeckým jogurtem či skyrem. Posypte lehce opraženými pistáciemi.

Pozor: Rebarbora obsahuje poměrně vysoký obsah kyseliny šťavelové, proto by s její konzumací měli být opatrní lidé s revmatismem, dnou nebo ledvinovými či močovými kaménky. Během přípravy nepoužívejte hliníkové nádobí, protože si s touto organickou kyselinou též nerozumí.

Renatin blog: 6 tipů pro perfektní piknik

Osvojte si lásku k jídlu a neplýtvání

Doporučujeme


proc-nepodcenovat-spalnicky.png

Proč nepodceňovat spalničky

10.05.2018Spalničky patří mezi nejvíce nakažlivé infekce. Dříve je lékaři považovali za téměř vymýcené, v současné době však dochází k návratu této nemoci.
renatin-blog-poznejte-me-overene-pecovatele-o-zdravou-pokozku.png

Renatin blog: Poznejte mé ověřené pečovatele o zdravou pokožku

08.04.2018Atopický ekzém, akné, lupénka... Pokud máte štěstí, o těchto kožních problémech jste možná jen slyšeli. Kdo je zažil na vlastní kůži, ví, jak jsou úporné. Omezují nejen fyzicky, ale i psychicky. Člověk se za ně jednoduše stydí.
jak-promenit-prilohu-ve-skvely-hlavni-chod.png

Jak proměnit přílohu ve skvělý hlavní chod

16.02.2018Spousta lidí má zeleninu zažitou jako přílohu k masu nebo součást salátu. Přitom obzvlášť v zimě se s ní dá kouzlit na nejrůznější způsoby. Zaměřte se na druhy, které jsou u nás doma, jako je například růžičková kapusta, červená řepa, mrkev či celer. A protože bychom měli denně sníst kolem 400 gramů zeleniny, je skvělý nápad připravit si ji jako hlavní chod. Naše recepty zasytí, zahřejí a zároveň dodají potřebné živiny.