Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyČtyři druhy koření pro lepší zdraví
ctyri-druhy-koreni-pro-lepsi-zdravi.jpg

Čtyři druhy koření pro lepší zdraví

Zveřejněno: 06.10.2014

Většina Čechů přijímá mnohem víc kuchyňské soli, než je zdravé. Důsledkem zvýšené hladiny sodíku v organismu je potom vysoký krevní tlak, který značně zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob. Zkuste proto místo přisolování pokrmů sáhnout po jiných druzích koření, řada z nich má totiž, na rozdíl od soli, na náš organismus příznivý vliv. 

Čili papričky

Pálivé čili papričky, kterým se také někdy říká kajenský pepř, obsahují ve větším množství vitamín C a beta-karoten. Za svou štiplavou chuť vděčí toto koření látce zvané kapsaicin, která zvyšuje prokrvení tkání a zrychluje metabolismus. V přiměřeném množství proto má čili pozitivní vliv na trávicí soustavu -  podporuje vylučování trávicích šťáv a tím našemu tělu usnadňuje trávení zejména tučných a těžkých jídel. Kapsaicin navíc napomáhá snižovat hladinu krevního cukru, takže je to ideální koření pro lidi, kteří trpí cukrovkou 2. typu. Některé dosud ne zcela potvrzené lékařské výzkumy dávají pravidelnou konzumaci kajenského pepře dokonce do souvislosti s prevencí rakovinného bujení.

Kurkuma

Jasně žlutá kurkuma (neboli indický šafrán) je jednou z hlavních složek tradiční indické kořenicí směsi, kterou označujeme jako kari. Jedná se o usušený a namletý oddenek kurkumovníku dlouhého. Za specifickou barvou kurkumy se skrývá látka kurkumin, která je v poslední době předmětem mnoha vědeckých výzkumů. Ukazuje se totiž, že má velmi silné detoxikační a v některých případech navíc protirakovinné účinky. Vzhledem k tomu, že kurkuma dokáže inhibovat tvorbu karcinogenních heterocyklických aminů při tepelné úpravě masa, je to ideální koření pro zdravější přípravu grilovaného masa.

Zázvor

Stejně jako kurkuma je i zázvor koření získané z rostlinných oddenků. Pálivou chuť zázvoru způsobuje sloučenina gingerol, která je částečně chemicky podobná kapsaicinu v čili papričkách. Asi nejznámější léčebné použití zázvoru je při chřipce a nachlazení, kdy se doporučuje popíjet horký zázvorový čaj. Méně známá skutečnost je ta, že zázvor ulevuje také při žaludeční nevolnosti – například v těhotenství nebo u pacientů, kteří podstupují chemoterapii.

Křen

V době blížící se chřipkové sezóny je křen ideální ke zvýšení obranyschopnosti organismu, protože obsahuje velmi vysoké množství vitamínu C. Pokud už na nás chřipka nebo nachlazení zaútočí, i tehdy nám křen může ulevit, protože křenové silice velmi dobře rozpouští sekret usazený na sliznicích – a to jak v nosních dutinách, tak v plicích a průduškách. Lžička křenu smíchaná s kapkou medu proto usnadní odkašlávání a uvolní dýchací cesty. 

Doporučujeme


jake-bohatstvi-se-skryva-v-konopnem-seminku.png

Jaké bohatství se skrývá v konopném semínku

16.03.2018Konopí má možná pověst rostliny s omamnými účinky, ale nenechte se mýlit. V technickém konopí pro léčebné využití nenajdete prakticky žádné psychoaktivní THC. Oproti tomu obsahuje kanabidiol (CBD). Tato látka zpomaluje buněčné stárnutí, je vysoce protizánětlivá, působí na bolestivá onemocnění, například artritidu. Pomáhá také při epilepsii, problémech se spaním a depresích.
dokonala-dvojice-jahody-a-rebarbora.png

Dokonalá dvojice? Jahody a rebarbora!

25.05.2018Zhruba od poloviny května začíná sezóna rebarbory – zeleniny pro fajnšmekry. Zajímavá je tím, že i když chutná nakysle a zpracovává se jako ovoce, jedná se ve skutečnosti o zeleninu. A ne ledajakou.
bylinka-kterou-si-nespletete-kontryhel.png

Bylinka, kterou si nespletete. Kontryhel!

08.06.2018Právě v tomto období je v rozkvětu kontryhel obecný, pro jehož anglický název „Our Lady's Mantle“ (plášť Panny Marie) byly inspirací listy, na nichž se třpytí kapky rosy či deště. Ve středověku se tyto malé drahokamy považovaly za „nebeskou vodu“ a využití nacházely v alchymii. Odtud pochází latinské jméno kontryhelu – Alchemilla. Tato tradiční léčivka je oblíbená hlavně u žen.