Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyCo udělá bezlepková dieta s vaším tělem
co-udela-bezlepkova-dieta-s-vasim-telem.png

Co udělá bezlepková dieta s vaším tělem

Zveřejněno: 26.01.2018

Status „nejím lepek“ se poslední dobou stal hitem. Bezlepkovou dietu drží i lidé, kteří nemají diagnostikované problémy spojené se skupinou glykoproteinů, jež najdete v určitých druzích obilovin. Co je k tomu vede a o co mohou přicházet?

Někteří vyznavači zdravého životního stylu si pochvalují, že jim bezlepkové stravování pomáhá udržet si váhu a odvrací riziko civilizačních nemocí. Nedostatek klinických studií na toto téma ale naznačuje, že jde spíše o další z módních trendů poslední doby.

Pravda je, že lidské tělo dokáže fungovat bez obilovin obsahujících lepek (pšenice, ječmen, žito a oves). Pokud však nemáte prokázanou celiakii nebo alergii na lepek, není důvod tento druh potravin vyřazovat ze svého jídelníčku. Zejména celozrnné výrobky obsahují komplexní sacharidy, které fungují jako palivo – poskytují základní zdroj energie. Z kvalitních obilovin organismus získává potřebnou vlákninu, vitaminy skupiny B či minerály železo a vápník.

Na druhou stranu, pokud se vám omezením „knedlíkového“ stylu stravování zlepší zdravotní potíže či zažívání, není důvod neudělat v jídelníčku změnu. Ovšem jak se říká, všeho s mírou a s rozumem. :-)

CELIAKIE je chronické onemocnění, kdy lepek (gluten) spouští aktivitu imunitního systému, která poškozuje výstelku tenkého střeva. Pokud se tento stav neléčí, může dojít k narušení přísunu živin do organismu. Mezi symptomy patří ztráta hmotnosti, průjem, dávení, nechutenství, únava a poruchy růstu u dětí.

TIP: Mouku s lepkem lze nahradit jinými druhy bez lepku, například mandlovou, pohankovou, amarantovou, cizrnovou nebo rýžovou moukou.

Top 5 zdravých druhů ovoce dostupných i v zimě

Upečte si domácí chléb i bez pekárny a hnětení

Doporučujeme


podcenovany-supervitamin-d-nam-chybi-predevsim-v-zime.jpg

Podceňovaný supervitamín D nám chybí především v zimě

19.11.2018Podle výzkumu Státního zdravotního ústavu chybí vitamín D drtivé většině české populace. Přitom právě „déčko“ chrání naše tělo před infekcemi a běžnými i chronickými nemocemi. Dostatečné množství vitamínu D přispívá ke zdravé funkci srdce, mozku a k dobrému trávení. Nejnovější výzkumy navíc ukazují, že nízká hladina tohoto vitamínu může zvyšovat riziko infarktu a mít negativní vliv na plodnost.
predstavujeme-nej-limonadu-letosniho-leta.png

Představujeme NEJ limonádu letošního léta!

22.06.2018Dulenka neboli levandule patří mezi oblíbené jedlé rostliny a poslední dobou čím dál častěji nachází své místo právě v kuchyni. Modrofialové květy se přidávají do dezertů, sušenek, marmelád, polévek nebo jako součást marinád k masu. Punc originality má levandulový drink z vlastnoručně vyrobeného sirupu, který potěší vaše smysly.
kocky-a-ledviny-proc-je-nutna-preventivni-pece.jpg

Kočky a ledviny – proč je nutná preventivní péče?

13.07.2018Kočky se nebojí žádné šarvátky a většinou z nich také vyváznou bez úhony, jako by doopravdy měly devět životů. Jednu neviditelnou slabinu ale sdílejí všechny z nich – ledviny, respektive závažné onemocnění ledvin, které může vyústit až v jejich kompletní selhání. Zákeřnost tohoto onemocnění spočívá v tom, že jeho příznaky jsou viditelné až ve chvíli, kdy už je pozdě. Spolehlivým způsobem, jak toto onemocnění včas odhalit, je laboratorní test krve nebo moči.