Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyCo mají za úkol takzvaná éčka v potravinách? A jaký mají vliv na zdraví?
co-maji-za-ukol-takzvana-ecka-v-potravinach-a-jaky-maji-vliv-na-zdravi.jpg

Co mají za úkol takzvaná éčka v potravinách? A jaký mají vliv na zdraví?

Zveřejněno: 03.04.2015

Lidový název éčko používáme pro širokou škálu látek přidávaných do potravin. Zjednodušeně řečeno éčka zlepšují jejich vlastnosti. Jídlo vydrží déle čerstvé, vypadá hezčí na pohled, má lepší chuť. Někteří lidé se jim snaží co nejvíc vyhýbat. Jiní věří, že právní předpisy zajistí, že se nám do těla dostanou jen ta, která nám neuškodí. Co víte o takzvaných éčkách vy? 

V EU existuje pro potravinářské přídatné látky systém E-kódů. Ten umožňuje rychlou identifikaci těchto látek pomocí čísla, které nahrazuje jejich chemický název. Například pod kódem E 290 se skrývá oxid uhličitý a pod E 460 najdete celulózu. Kompletní seznam všech používaných éček, jejich kódů a látek, které se za nimi skrývají, najdete na informačním portále ministerstva zemědělství bezpecnostpotravin.cz.

Přídatné látky se získávají z různých zdrojů. Některé jsou čistě přírodního původu, jiné se vyrábí synteticky. Mezi přírodní éčka patří třeba kyselina jablečná nebo včelí vosk. Používání přídatných látek přísně regulují zákony, protože potraviny uváděné legálně na trh musejí být bezpečné a zdravotně zcela nezávadné. A to i tehdy, když obsahují větší množství synteticky vyráběných přídatných látek. Nejlepší ale samozřejmě je zařadit do svého jídelníčku co nejvíc syrového ovoce a zeleniny, které žádná éčka neobsahují.

Existují ovšem éčka, která úplně bezproblémová nejsou. Ve většině případů se jedná o chemicky vyráběné látky. U hodně citlivých lidí, alergiků, astmatiků nebo malých dětí mohou takové látky vyvolat zdravotní obtíže. Většinou se jedná o alergické reakce, kopřivky nebo zhoršení stávajících problémů, což může být případ astmatu. Mezi éčka, která nejčastěji způsobují výše zmíněné nežádoucí reakce, patří třeba siřičitany, benzoany, parabeny, azobarviva, glutamát sodný, aspartam a dusičnan sodný.

Všechny potravinářské přídatné látky musí být uvedené na obalech výrobků. Takže pokud víte, že máte s některými éčky problémy nebo se některým chcete z nějakého důvodu vyhnout, vyplatí se vám během nákupu pozorně studovat složení potravin. 

Doporučujeme


rakytnik-je-zasobarna-vitaminu-a-posiluje-imunitu.png

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu

11.09.2017Jeho latinský název Hippophae má původ ve staré řečtině a zjednodušeně znamená „třpytící se kůň“. Podle pověstí se prý koňům pasoucím se poblíž této dřeviny výborně dařilo a měli krásně lesklou srst. V Rusku mu přezdívají „sibiřský zázrak“ a v tradiční tibetské medicíně patří k oblíbeným prostředkům k regeneraci těla. Jeho plody si ale můžete natrhat i u nás. 
kterym-napojum-dat-na-jare-zelenou.png

Kterým nápojům dát na jaře zelenou

27.03.2018Také milujete jaro? Všechno kvete a svět je najednou plný barev. Pokud bychom měli v tomto čase vybrat tu nejlepší, je to rozhodně zelená! Listy všech možných odstínů mixujte v nekonečných smoothie kombinacích. Čím vám zelené nápoje prospějí?
jarnim-uklidem-na-plisne.png

Jarním úklidem na plísně

02.03.2018Věřili byste tomu, že na houby nemusíte chodit jen do lesa? Možná rostou přímo ve vaší domácnosti. Jsou miniaturní a říká se jim plísně. Jarní úklid byste měli zaměřit i na ně. Jsou totiž hrozbou, kterou není radno podcenit.