Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyCo jste možná nevěděli o pálivých chilli papričkách
co-jste-mozna-nevedeli-o-palivych-chilli-paprickach.jpg

Co jste možná nevěděli o pálivých chilli papričkách

Zveřejněno: 25.11.2016

Chilli papričky přiostří chuť pokrmů, ale zároveň mohou prospět i našemu zdraví. Čím? Látka zvaná kapsaicin, jíž papričky vděčí za svou štiplavost, napomáhá zrychlení metabolismu a je jí připisován pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Někteří lidé by si ale na konzumaci chilli papriček měli dát pozor. 

Chilli papričky přiostří chuť pokrmů, ale zároveň mohou prospět i našemu zdraví. Čím?

Látka zvaná kapsaicin, jíž papričky vděčí za svou štiplavost, napomáhá zrychlení metabolismu a je jí připisován pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Někteří lidé by si ale na konzumaci chilli papriček měli dát pozor. Kdo trpí žaludečními vředy, měl by se vyvarovat pálivých pokrmů obecně. Samotná jejich konzumace sice není příčinou vzniku vředů, ale může výrazně zhoršit bolestivé příznaky tohoto onemocnění. Ovšem i zcela zdravým lidem, zvlášť těm, kteří na pálivá jídla nejsou zvyklí, doporučujeme zacházet s chilli papričkami opatrně. V případě papriček zkrátka platí, že méně je někdy více.

Chilli papričky obsahují poměrně velké množství vitaminu C, vitamin B6 a provitamin A. Významně jsou v nich zastoupeny také draslík a hořčík. Ale vzhledem k tomu, jak malé množství papriček do jídla obvykle přidáváme, je logické, že doporučenou denní dávku vitaminů a minerálů nám určitě nedoplní. Látka zodpovědná za pálivou chuť chilli papriček se jmenuje kapsaicin.

Zajímavé je, že kapsaicin je sice dráždivý pro savce, ale nikoliv pro ptáky. Ti mohou na pálivých papričkách v klidu hodovat, a dokonce tím napomáhat jejich rozmnožování, protože roznášejí semínka, která projdou jejich trávicím traktem na nová, lepší místa… Ve vyšší koncentraci však kapsaicin dokáže u savců tlumit činnost receptorů citlivých na bolest. Zatímco v ústech nás tedy chilli paprička kvůli kapsaicinu pálí, náplasti nebo obklady s vyšším obsahem této látky přiložené například na bolavá záda mohou načas postiženému ulevit. 

Doporučujeme


neobjasnene-zdravotni-potize-na-vine-muze-byt-potravinova-intolerance.jpg

Neobjasněné zdravotní potíže? Na vině může být potravinová intolerance

05.10.2018Zažívací problémy, bolesti hlavy a kloubů, akné, únava. Seznam potíží, které může způsobovat potravinová intolerance, je však mnohem delší. Málokdo by hádal, že může být příčinou i takových problémů jako nespavost, snížená imunita, úzkostné stavy či deprese. Spolehlivou metodou k odhalení potravinové intolerance je krevní test, který identifikuje konkrétní problematické potraviny a umožní tak další léčbu.
uz-zadne-spalnicky-zachranme-spolecne-zdravi-naroda.jpg

Už žádné spalničky! Zachraňme společně zdraví národa!

21.06.2019Od začátku letošního roku bylo v ČR zaznamenáno přes 500 případů infekce spalničkami. Virus se přenáší vzduchem a nákaza je tak možná téměř všude. I přestože je většina lidí očkovaná, z aktuálních dat vyplývá, že nejméně 30 % české populace chybí protilátky. Ty totiž s věkem a prodělanými nemocemi postupně klesají. Jistotu ochrany mají pouze lidé, kteří již spalničky prodělali.
chronicka-obstrukcni-plicni-nemoc-hrozi-vsem-kurakum.jpg

Chronická obstrukční plicní nemoc hrozí všem kuřákům

21.11.2018Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) je závažné onemocnění plic, při kterém dochází k poruše průchodnosti dýchacích cest. V Česku postihuje přes 8 procent populace. Většinou se týká mužů, ale v posledních letech přibývá i případů u žen. Převážná část postižených osob jsou kuřáci, zbylých zhruba 10 procent představují lidé pracující v prašném prostředí či v prostředí s těkavými chemikáliemi. Výjimečně se nemoc vyskytuje také jako důsledek opakovaných zápalů plic nebo komplikovaného astmatu. Zásadním preventivním opatřením je přestat kouřit.