Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyCo jste možná nevěděli o pálivých chilli papričkách
co-jste-mozna-nevedeli-o-palivych-chilli-paprickach.jpg

Co jste možná nevěděli o pálivých chilli papričkách

Zveřejněno: 25.11.2016

Chilli papričky přiostří chuť pokrmů, ale zároveň mohou prospět i našemu zdraví. Čím? Látka zvaná kapsaicin, jíž papričky vděčí za svou štiplavost, napomáhá zrychlení metabolismu a je jí připisován pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Někteří lidé by si ale na konzumaci chilli papriček měli dát pozor. 

Chilli papričky přiostří chuť pokrmů, ale zároveň mohou prospět i našemu zdraví. Čím?

Látka zvaná kapsaicin, jíž papričky vděčí za svou štiplavost, napomáhá zrychlení metabolismu a je jí připisován pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Někteří lidé by si ale na konzumaci chilli papriček měli dát pozor. Kdo trpí žaludečními vředy, měl by se vyvarovat pálivých pokrmů obecně. Samotná jejich konzumace sice není příčinou vzniku vředů, ale může výrazně zhoršit bolestivé příznaky tohoto onemocnění. Ovšem i zcela zdravým lidem, zvlášť těm, kteří na pálivá jídla nejsou zvyklí, doporučujeme zacházet s chilli papričkami opatrně. V případě papriček zkrátka platí, že méně je někdy více.

Chilli papričky obsahují poměrně velké množství vitaminu C, vitamin B6 a provitamin A. Významně jsou v nich zastoupeny také draslík a hořčík. Ale vzhledem k tomu, jak malé množství papriček do jídla obvykle přidáváme, je logické, že doporučenou denní dávku vitaminů a minerálů nám určitě nedoplní. Látka zodpovědná za pálivou chuť chilli papriček se jmenuje kapsaicin.

Zajímavé je, že kapsaicin je sice dráždivý pro savce, ale nikoliv pro ptáky. Ti mohou na pálivých papričkách v klidu hodovat, a dokonce tím napomáhat jejich rozmnožování, protože roznášejí semínka, která projdou jejich trávicím traktem na nová, lepší místa… Ve vyšší koncentraci však kapsaicin dokáže u savců tlumit činnost receptorů citlivých na bolest. Zatímco v ústech nás tedy chilli paprička kvůli kapsaicinu pálí, náplasti nebo obklady s vyšším obsahem této látky přiložené například na bolavá záda mohou načas postiženému ulevit. 

Doporučujeme


osvojte-si-lasku-k-jidlu-a-neplytvani.png

Osvojte si lásku k jídlu a neplýtvání

18.04.2018Životní styl „zero waste“ neboli život bez odpadu je poslední dobou na vzestupu. Jak název této filozofie napovídá, ideálem je nulový odpad. Snaha o prevenci a omezení plýtvání má za cíl ovlivnit vyčerpávání přírodních zdrojů a alarmující znečištění planety, které ohrožuje zdraví lidí, zvířat a rostlin. Základem je opětovné využívání všech možných zdrojů, s nimiž se v životě potkáváme. Co to znamená v praxi?
jak-promenit-prilohu-ve-skvely-hlavni-chod.png

Jak proměnit přílohu ve skvělý hlavní chod

16.02.2018Spousta lidí má zeleninu zažitou jako přílohu k masu nebo součást salátu. Přitom obzvlášť v zimě se s ní dá kouzlit na nejrůznější způsoby. Zaměřte se na druhy, které jsou u nás doma, jako je například růžičková kapusta, červená řepa, mrkev či celer. A protože bychom měli denně sníst kolem 400 gramů zeleniny, je skvělý nápad připravit si ji jako hlavní chod. Naše recepty zasytí, zahřejí a zároveň dodají potřebné živiny.
jarnim-uklidem-na-plisne.png

Jarním úklidem na plísně

02.03.2018Věřili byste tomu, že na houby nemusíte chodit jen do lesa? Možná rostou přímo ve vaší domácnosti. Jsou miniaturní a říká se jim plísně. Jarní úklid byste měli zaměřit i na ně. Jsou totiž hrozbou, kterou není radno podcenit.