Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyCo byste měli vědět o laktózové intoleranci
co-byste-meli-vedet-o-laktozove-intoleranci.png

Co byste měli vědět o laktózové intoleranci

Zveřejněno: 19.05.2017

S některou z forem potravinové alergie nebo nesnášenlivosti se v posledních letech setkáváme čím dál častěji. Asi nejznámější je nesnášenlivost lepku neboli celiakie. Mnohem rozšířenější ale v naší populaci je takzvaná laktózová intolerance, tedy neschopnost trávicího traktu zpracovávat laktózu (mléčný cukr).

S některou z forem potravinové alergie nebo nesnášenlivosti se v posledních letech setkáváme čím dál častěji. Asi nejznámější je nesnášenlivost lepku neboli celiakie. Mnohem rozšířenější ale v naší populaci je takzvaná laktózová intolerance, tedy neschopnost trávicího traktu zpracovávat laktózu (mléčný cukr).

Příčinou této neschopnosti je nedostatek enzymu laktázy v tenkém střevě, který laktózu štěpí na jednodušší cukry. Když se nezpracovaný cukr ze střeva dostává do dalších částí trávicího traktu, začne kvasit. Laktózová intolerance se pak projevuje průjmem, jenž se obvykle objeví půl hodiny až 12 hodin po konzumaci mléka. Často je doprovázen křečemi a bolestmi břicha, může se objevit i zvýšená plynatost.

S laktózovou intolerancí se potýká přibližně každý šestý člověk v naší populaci. Zatímco u předškolních dětí je vzácná, s rostoucím věkem jí trpí většina populace. Nejčastěji se jedná o tzv. primární typ laktózové intolerance, kdy je postupné snižování produkce laktázy v tenkém střevě s rostoucím věkem podmíněno geneticky.

Diagnózu lze určit stanovením pH průjmové stolice, které bývá kyselé kvůli vyššímu obsahu organických kyselin. Potvrdit laktózovou intoleranci můžeme také změřením glykémie nebo genetickým testem. Invazivní metodou je pak určení laktózové intolerance přímým stanovením laktázy ve střevní sliznici.

Při laktózové intoleranci není nutné mléko a mléčné výrobky z jídelníčku úplně vyloučit, ale spíše rozdělit do více menších dávek během dne. Například tvrdé a zrající sýry mají přirozeně nízký obsah laktózy, takže je lze konzumovat neomezeně. Jogurty a zakysané výrobky kromě laktózy obsahují i bakterie, které pomáhají jejímu štěpení, takže by jejich konzumace také neměla způsobovat problémy. Pomoci může i užívání probiotik.

Při vyloučení či omezení mléka a mléčných výrobků je potřeba přijímat vápník i z jiných zdrojů, jako jsou mák, pohanka, lněná a slunečnicová semínka, fazole, ořechy nebo brokolice. Přísun vápníku do organismu je možné zajistit také pomocí doplňků stravy.

Klíčová slova: alergielaktózová intolerance

Doporučujeme


proc-je-patek-trinacteho-smolny.png

Proč je pátek třináctého smolný

13.04.2018Tento den je u mnoha lidí zažitý jako nešťastný. Očekávání katastrofy ji však možná ještě více přivolává, protože jak se říká, všechno začíná v hlavě. Obavy může následovat nervózní chování, které k neštěstí přispěje nebo ho způsobí.
stitna-zlaza-u-zvirat-nebezpecny-a-drahy-nepritel.png

Štítná žláza u zvířat – nebezpečný a drahý nepřítel

20.03.2018Ročně Češi vynaloží až dvě miliardy korun na zdravotní péči o domácí mazlíčky. Stejně jako u lidí přitom pouhý krevní rozbor napoví, co zvíře trápí, a lze tedy včas zahájit léčbu, která pak může být nejen účinnější, ale i levnější. Jak ukazují zjištění laboratoří synlab czech, velmi častým problémem psů i koček je onemocnění štítné žlázy. Často však u nich bývá odhaleno pozdě a o zvíře tak není adekvátně postaráno.
renatin-blog-velikonoce-se-blizi-aneb-co-zaseju-to-sklizim.png

Renatin blog: Velikonoce se blíží aneb Co zaseju, to sklízím

23.03.2018Jasně že si můžete pořídit velikonoční výzdobu v obchodě. Ale není větší potěšení, když si vypěstujete a vyrobíte jarní dekorace po svém? Zvlášť s dětmi či vnoučaty pak můžete radost z vlastního díla znásobit. Já se tradičně pustím do těchto krás...