Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyCibule pomáhá diabetikům i lidem s vysokým krevním tlakem
cibule-pomaha-diabetikum-i-lidem-s-vysokym-krevnim-tlakem.jpg

Cibule pomáhá diabetikům i lidem s vysokým krevním tlakem

Zveřejněno: 21.11.2014

Cibule je zelenina, koření i lék. Protože se většina prospěšných látek v cibuli ničí teplem, prospívá zdraví hlavně tehdy, pokud ji konzumujeme syrovou. Cibule s medem jako lék proti nachlazení je notoricky známá věc. Víte ale, že cibule úspěšně bojuje s vysokou hladinou cholesterolu a pomáhá diabetikům? 

Draslík, vápník, fosfor, železo, zinek, hořčík, selen, síra, vitamín C a vitamíny skupiny B. Cibule je studnicí minerálních látek a vitamínů. Stejně jako česnek, obsahuje cibule alicin – látku s antibakteriálními a protiplísňovými účinky. Tohle přírodní antibiotikum navíc umí omezovat ukládání tuků v cévách, a funguje díky tomu jako prevence kornatění tepen.

Kromě toho snižuje alicin krevní tlak. Syrová cibule je tak ideální potravina pro všechny, kdo mají vyšší tlak a chtějí předcházet infarktu nebo mozkové mrtvici. Kromě toho, že cibule zlepšuje krevní oběh, umí taky snižovat hladinu krevního cukru. Z toho důvodu by ji do svého jídelníčku měli pravidelně zařadit všichni cukrovkáři.

Cibule pomůže i tehdy, pokud máte zažívací obtíže. Stimuluje totiž tvorbu trávicích enzymů a tím urychluje celkový proces trávení. Díky tomu pomáhá při zácpě, což ocení třeba všechny nastávající maminky, které zmíněné obtíže často trápí a hledají na ně přírodní lék.

Zvlášť teď v chladných měsících oceníte, že cibule zlepšuje odkašlávání. Tělo se totiž snaží zvýšenou tvorbou hlenu vylučovat sirné látky a silice z cibule. Tím se pročistí průdušky a dýchací cesty a nemocný začne tzv. vykašlávat. Pokud vám nebo vašim dětem nechutná nakrájená cibule s medem, což je klasický lék při chřipce a nachlazení, zkuste v pokoji nemocného nechat ležet několik neoloupaných cibulí. I když to čichem nepoznáte, přes slupky se z nich uvolňují léčivé silice a už i tohle minimální množství působí léčivě. 

Doporučujeme


jak-promenit-prilohu-ve-skvely-hlavni-chod.png

Jak proměnit přílohu ve skvělý hlavní chod

16.02.2018Spousta lidí má zeleninu zažitou jako přílohu k masu nebo součást salátu. Přitom obzvlášť v zimě se s ní dá kouzlit na nejrůznější způsoby. Zaměřte se na druhy, které jsou u nás doma, jako je například růžičková kapusta, červená řepa, mrkev či celer. A protože bychom měli denně sníst kolem 400 gramů zeleniny, je skvělý nápad připravit si ji jako hlavní chod. Naše recepty zasytí, zahřejí a zároveň dodají potřebné živiny.
ledviny-se-samy-vcas-neozvou.jpg

Ledviny se samy včas neozvou

01.11.2018Zdravotními problémy s tímto nepostradatelným orgánem trpí každý desátý člověk, mnoho z nich o tom ale neví. Ledviny totiž téměř nikdy nebolí a první příznaky jejich onemocnění se začínají objevovat až s velkým zpožděním. O to důležitější je prevence, která spočívá ve zdravém životním stylu, pravidelných prohlídkách u lékaře a testech krve nebo moči.
kocky-a-ledviny-proc-je-nutna-preventivni-pece.jpg

Kočky a ledviny – proč je nutná preventivní péče?

13.07.2018Kočky se nebojí žádné šarvátky a většinou z nich také vyváznou bez úhony, jako by doopravdy měly devět životů. Jednu neviditelnou slabinu ale sdílejí všechny z nich – ledviny, respektive závažné onemocnění ledvin, které může vyústit až v jejich kompletní selhání. Zákeřnost tohoto onemocnění spočívá v tom, že jeho příznaky jsou viditelné až ve chvíli, kdy už je pozdě. Spolehlivým způsobem, jak toto onemocnění včas odhalit, je laboratorní test krve nebo moči.