Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyChuť jako žádná jiná. Osvěžte si jaro šťovíkem
chut-jako-zadna-jina-osvezte-si-jaro-stovikem.png

Chuť jako žádná jiná. Osvěžte si jaro šťovíkem

Zveřejněno: 31.03.2017

Běžně ho považujeme za plevel, přitom skrývá řadu vitaminů, minerálů a pokrmům dodá neodolatelně pikantní chuť. Moderní gastronomie v poslední době začíná zdravému šťovíku přicházet na chuť.

Běžně ho považujeme za plevel, přitom skrývá řadu vitaminů, minerálů a pokrmům dodá neodolatelně pikantní chuť. Moderní gastronomie v poslední době začíná zdravému šťovíku přicházet na chuť. Výrazně kyselá bylinka obohatí tělo o vitaminy A, B1, B2 a C a mnohé minerální látky (draslík, vápník, fosfor, sodík, železo).

Součástí jídelníčku byl šťovík po mnoho staletí. V moderní době na něj lidé trochu pozapomněli, ale celá řada příznivců zdravých pokrmů se k němu dnes zase vrací. Šťovík kyselý přirozeně roste zejména na vlhčích loukách a v polostínu. Pokud ho chcete použít v kuchyni, je lepší si vypěstovat vlastní a zpracovat zejména lístky z mladé bylinky, které jsou chuťově jemnější.

V zahrádkářství běžně seženete semínka, jež se vysazují od konce března. Lístky šťovíku originálně osvěží zeleninové saláty, zvlášť vhodné jsou v kombinaci se špenátem či mangoldem. Jako koření se hodí k rybám, vaječným pokrmům, lze ho přidat do smetanových omáček a krémových polévek. Stačí, když lístky nasekáte najemno a hotový pokrm jimi posypete.  

Víte, že... Šťovík je jednou z rostlin, které se testovaly na univerzitě v Marylandu v rámci obsáhlého průzkumu takzvaných „microgreens“, což jsou ne zcela vyvinuté, křehké rostlinky s velkým množstvím výživově cenných látek. V porovnání s těmi vrostlými byl u nedovyvinutých rostlin zjištěn vyšší obsah celé řady vitaminů a živin. O důvod víc, proč sklízet mladé lístky šťovíku. 

Nedostatek vitaminu D je u některých Čechů alarmující! Jak to napravit?

Tipy pro zdravé vaření

Doporučujeme


bylinka-kterou-si-nespletete-kontryhel.png

Bylinka, kterou si nespletete. Kontryhel!

08.06.2018Právě v tomto období je v rozkvětu kontryhel obecný, pro jehož anglický název „Our Lady's Mantle“ (plášť Panny Marie) byly inspirací listy, na nichž se třpytí kapky rosy či deště. Ve středověku se tyto malé drahokamy považovaly za „nebeskou vodu“ a využití nacházely v alchymii. Odtud pochází latinské jméno kontryhelu – Alchemilla. Tato tradiční léčivka je oblíbená hlavně u žen.
proc-je-patek-trinacteho-smolny.png

Proč je pátek třináctého smolný

13.04.2018Tento den je u mnoha lidí zažitý jako nešťastný. Očekávání katastrofy ji však možná ještě více přivolává, protože jak se říká, všechno začíná v hlavě. Obavy může následovat nervózní chování, které k neštěstí přispěje nebo ho způsobí.
jarnim-uklidem-na-plisne.png

Jarním úklidem na plísně

02.03.2018Věřili byste tomu, že na houby nemusíte chodit jen do lesa? Možná rostou přímo ve vaší domácnosti. Jsou miniaturní a říká se jim plísně. Jarní úklid byste měli zaměřit i na ně. Jsou totiž hrozbou, kterou není radno podcenit.