Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyChuť jako žádná jiná. Osvěžte si jaro šťovíkem
chut-jako-zadna-jina-osvezte-si-jaro-stovikem.png

Chuť jako žádná jiná. Osvěžte si jaro šťovíkem

Zveřejněno: 31.03.2017

Běžně ho považujeme za plevel, přitom skrývá řadu vitaminů, minerálů a pokrmům dodá neodolatelně pikantní chuť. Moderní gastronomie v poslední době začíná zdravému šťovíku přicházet na chuť.

Běžně ho považujeme za plevel, přitom skrývá řadu vitaminů, minerálů a pokrmům dodá neodolatelně pikantní chuť. Moderní gastronomie v poslední době začíná zdravému šťovíku přicházet na chuť. Výrazně kyselá bylinka obohatí tělo o vitaminy A, B1, B2 a C a mnohé minerální látky (draslík, vápník, fosfor, sodík, železo).

Součástí jídelníčku byl šťovík po mnoho staletí. V moderní době na něj lidé trochu pozapomněli, ale celá řada příznivců zdravých pokrmů se k němu dnes zase vrací. Šťovík kyselý přirozeně roste zejména na vlhčích loukách a v polostínu. Pokud ho chcete použít v kuchyni, je lepší si vypěstovat vlastní a zpracovat zejména lístky z mladé bylinky, které jsou chuťově jemnější.

V zahrádkářství běžně seženete semínka, jež se vysazují od konce března. Lístky šťovíku originálně osvěží zeleninové saláty, zvlášť vhodné jsou v kombinaci se špenátem či mangoldem. Jako koření se hodí k rybám, vaječným pokrmům, lze ho přidat do smetanových omáček a krémových polévek. Stačí, když lístky nasekáte najemno a hotový pokrm jimi posypete.  

Víte, že... Šťovík je jednou z rostlin, které se testovaly na univerzitě v Marylandu v rámci obsáhlého průzkumu takzvaných „microgreens“, což jsou ne zcela vyvinuté, křehké rostlinky s velkým množstvím výživově cenných látek. V porovnání s těmi vrostlými byl u nedovyvinutých rostlin zjištěn vyšší obsah celé řady vitaminů a živin. O důvod víc, proč sklízet mladé lístky šťovíku. 

Nedostatek vitaminu D je u některých Čechů alarmující! Jak to napravit?

Tipy pro zdravé vaření

Doporučujeme


planujete-cestu-do-zahranici-nezapomente-se-ockovat.jpg

Plánujete cestu do zahraničí? Nezapomeňte se očkovat!

31.07.2018Kdo by chtěl před odjezdem na dovolenou myslet na něco jiného než koupání, sluníčko, odpočinek a dobrodružství… Vysněný výlet se ale snadno může změnit v noční můru, když podceníte prevenci infekčních onemocnění. Nejrizikovější jsou země Afriky, Asie a Střední a Jižní Ameriky. Zcela bezpečné ale nejsou ani státy jižní Evropy. Přečtěte si, před kterými nemocemi je vhodné se nechat očkovat.
stitna-zlaza-u-zvirat-nebezpecny-a-drahy-nepritel.png

Štítná žláza u zvířat – nebezpečný a drahý nepřítel

20.03.2018Ročně Češi vynaloží až dvě miliardy korun na zdravotní péči o domácí mazlíčky. Stejně jako u lidí přitom pouhý krevní rozbor napoví, co zvíře trápí, a lze tedy včas zahájit léčbu, která pak může být nejen účinnější, ale i levnější. Jak ukazují zjištění laboratoří synlab czech, velmi častým problémem psů i koček je onemocnění štítné žlázy. Často však u nich bývá odhaleno pozdě a o zvíře tak není adekvátně postaráno.
jak-se-chranit-pred-nemocemi-spinavych-rukou.png

Jak se chránit před nemocemi špinavých rukou

29.01.2018Vedli nás k tomu už od dětství: umyj si ruce před jídlem a po použití toalety. Pokud jste si tuto vštěpovanou radu vzali k srdci, dobře pro vás. Výrazně tím omezujete riziko řady vážných nemocí. Chřipka, žloutenka typu A, toxoplazmóza, listerióza, ale i běžnější rýma a nachlazení se vám můžou vyhnout, pokud věnujete pouhých 20 vteřin této základní hygieně.