Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyChuť jako žádná jiná. Osvěžte si jaro šťovíkem
chut-jako-zadna-jina-osvezte-si-jaro-stovikem.png

Chuť jako žádná jiná. Osvěžte si jaro šťovíkem

Zveřejněno: 31.03.2017

Běžně ho považujeme za plevel, přitom skrývá řadu vitaminů, minerálů a pokrmům dodá neodolatelně pikantní chuť. Moderní gastronomie v poslední době začíná zdravému šťovíku přicházet na chuť.

Běžně ho považujeme za plevel, přitom skrývá řadu vitaminů, minerálů a pokrmům dodá neodolatelně pikantní chuť. Moderní gastronomie v poslední době začíná zdravému šťovíku přicházet na chuť. Výrazně kyselá bylinka obohatí tělo o vitaminy A, B1, B2 a C a mnohé minerální látky (draslík, vápník, fosfor, sodík, železo).

Součástí jídelníčku byl šťovík po mnoho staletí. V moderní době na něj lidé trochu pozapomněli, ale celá řada příznivců zdravých pokrmů se k němu dnes zase vrací. Šťovík kyselý přirozeně roste zejména na vlhčích loukách a v polostínu. Pokud ho chcete použít v kuchyni, je lepší si vypěstovat vlastní a zpracovat zejména lístky z mladé bylinky, které jsou chuťově jemnější.

V zahrádkářství běžně seženete semínka, jež se vysazují od konce března. Lístky šťovíku originálně osvěží zeleninové saláty, zvlášť vhodné jsou v kombinaci se špenátem či mangoldem. Jako koření se hodí k rybám, vaječným pokrmům, lze ho přidat do smetanových omáček a krémových polévek. Stačí, když lístky nasekáte najemno a hotový pokrm jimi posypete.  

Víte, že... Šťovík je jednou z rostlin, které se testovaly na univerzitě v Marylandu v rámci obsáhlého průzkumu takzvaných „microgreens“, což jsou ne zcela vyvinuté, křehké rostlinky s velkým množstvím výživově cenných látek. V porovnání s těmi vrostlými byl u nedovyvinutých rostlin zjištěn vyšší obsah celé řady vitaminů a živin. O důvod víc, proč sklízet mladé lístky šťovíku. 

Nedostatek vitaminu D je u některých Čechů alarmující! Jak to napravit?

Tipy pro zdravé vaření

Doporučujeme


rakytnik-je-zasobarna-vitaminu-a-posiluje-imunitu.png

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu

11.09.2017Jeho latinský název Hippophae má původ ve staré řečtině a zjednodušeně znamená „třpytící se kůň“. Podle pověstí se prý koňům pasoucím se poblíž této dřeviny výborně dařilo a měli krásně lesklou srst. V Rusku mu přezdívají „sibiřský zázrak“ a v tradiční tibetské medicíně patří k oblíbeným prostředkům k regeneraci těla. Jeho plody si ale můžete natrhat i u nás. 
renatin-blog-10-duvodu-proc-miluju-leto.png

Renatin blog: 10 důvodů, proč miluju léto

27.06.2018Že je sluníčko důležité pro tvorbu vitaminu D, už všichni víme. :-) Pro mě je léto hlavně o emocích, pocitech a zážitcích, které mi pak dokážou proslunit další dny. Když se řekne léto, běží mi hlavou...
kocky-a-ledviny-proc-je-nutna-preventivni-pece.jpg

Kočky a ledviny – proč je nutná preventivní péče?

13.07.2018Kočky se nebojí žádné šarvátky a většinou z nich také vyváznou bez úhony, jako by doopravdy měly devět životů. Jednu neviditelnou slabinu ale sdílejí všechny z nich – ledviny, respektive závažné onemocnění ledvin, které může vyústit až v jejich kompletní selhání. Zákeřnost tohoto onemocnění spočívá v tom, že jeho příznaky jsou viditelné až ve chvíli, kdy už je pozdě. Spolehlivým způsobem, jak toto onemocnění včas odhalit, je laboratorní test krve nebo moči.