Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyChřest – květnová sezónní zelenina
chrest-kvetnova-sezonni-zelenina.jpg

Chřest – květnová sezónní zelenina

Zveřejněno: 04.05.2016

Květen je období chřestu, a protože sezónní a čerstvé potraviny prospívají zdraví, měli byste nyní tuto zeleninu zařadit do svého jídelníčku.  Jak chřest připravit, aby si zachoval co nejvíc vitaminů? 

Květen je období chřestu, a protože sezónní a čerstvé potraviny prospívají zdraví, měli byste nyní tuto zeleninu zařadit do svého jídelníčku.  Jak chřest připravit, aby si zachoval co nejvíc vitaminů?

Podle barvy se chřest dělí na bílý, zelený a fialový. Fialový se pěstuje hlavně v Německu, ve srovnání s ostatními druhy je aromatičtější a mírně nahořklý. Nejjemnější chuť má chřest bílý, který se nejčastěji využívá v teplé kuchyni. Zelený se zase obvykle konzumuje syrový a obsahuje spoustu vitaminu C. Jeho tenké výhonky se například v Itálii tradičně jí jen s pár kapkami citrónu.

Chřest je ideální pro všechny, kdo chtějí snížit svou hmotnost. 100 gramů této zeleniny obsahuje jen něco málo přes dvacet kalorií. Za to se ale jedná o potravinu doslova nabitou vlákninou, vitaminy a minerály. Tělu mimo jiné dodá vitamin C, vitaminy skupiny B, provitamin A, vápník, fosfor, hořčík, draslík, zinek, železo a jód. Vysoký obsah vlákniny v chřestu blahodárně působí na trávicí systém a pomáhá jeho očistě. Díky obsahu kyseliny listové má příznivý vliv na nervovou soustavu, je proto vhodný pro lidi, kteří zažívají zvýšenou míru stresu, mají výkyvy nálad nebo trpí depresemi a úzkostmi. Díky nízkému glykemickému indexu je vhodný i pro diabetiky a obecně pro lidi s vyšší hladinou krevního cukru.

Pro zachování co nejvyššího množství zdravých látek byste ho měli konzumovat syrový, například jakou součást zeleninových salátů. Bílý chřest můžete kombinovat například s rajčaty, listovým salátem a zálivkou z bílého jogurtu a česneku. Tepelně neupravený zelený chřest se hodí například k vařeným bramborám se zelenými fazolkami, červenou cibulí a olivovým olejem. Ti, kterým čerstvý nechutná, jej mohou zapéct v troubě s česnekem a tymiánem. Aby byl chřestový pokrm skutečně zdravý, měli byste se při jeho přípravě vyvarovat kombinaci s hustými smetanovými omáčkami, větším množství uzenin a také byste ho neměli smažit v těstíčku. 

Doporučujeme


renatin-blog-20-napadu-jak-si-uzit-jaro.png

Renatin blog: 20 nápadů, jak si užít jaro

20.04.2018Jarní období je plné možností. Tady je můj žebříček aktivit, které mám ráda. A co víc – dají se provádět pod širákem! Některé se řadí mezi starou dobrou klasiku, jiné jsou jen náhodné blázniviny. Spousta z nich se dá podnikat s dětmi, kterými občas neuškodí se zase stát...
osvojte-si-lasku-k-jidlu-a-neplytvani.png

Osvojte si lásku k jídlu a neplýtvání

18.04.2018Životní styl „zero waste“ neboli život bez odpadu je poslední dobou na vzestupu. Jak název této filozofie napovídá, ideálem je nulový odpad. Snaha o prevenci a omezení plýtvání má za cíl ovlivnit vyčerpávání přírodních zdrojů a alarmující znečištění planety, které ohrožuje zdraví lidí, zvířat a rostlin. Základem je opětovné využívání všech možných zdrojů, s nimiž se v životě potkáváme. Co to znamená v praxi?
proc-ma-pro-vas-laboratorni-vysetreni-smysl.png

Proč má pro vás laboratorní vyšetření smysl

10.08.2018Berete návštěvu lékaře spojenou s laboratorním vyšetřením jako nutnost nebo běžnou rutinu? Možná netušíte, jak cenné údaje o vašem těle může poskytnout, co se děje v zákulisí odběrového pracoviště a jak můžete výsledek vyšetření sami ovlivnit.