Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyChřest – květnová sezónní zelenina
chrest-kvetnova-sezonni-zelenina.jpg

Chřest – květnová sezónní zelenina

Zveřejněno: 04.05.2016

Květen je období chřestu, a protože sezónní a čerstvé potraviny prospívají zdraví, měli byste nyní tuto zeleninu zařadit do svého jídelníčku.  Jak chřest připravit, aby si zachoval co nejvíc vitaminů? 

Květen je období chřestu, a protože sezónní a čerstvé potraviny prospívají zdraví, měli byste nyní tuto zeleninu zařadit do svého jídelníčku.  Jak chřest připravit, aby si zachoval co nejvíc vitaminů?

Podle barvy se chřest dělí na bílý, zelený a fialový. Fialový se pěstuje hlavně v Německu, ve srovnání s ostatními druhy je aromatičtější a mírně nahořklý. Nejjemnější chuť má chřest bílý, který se nejčastěji využívá v teplé kuchyni. Zelený se zase obvykle konzumuje syrový a obsahuje spoustu vitaminu C. Jeho tenké výhonky se například v Itálii tradičně jí jen s pár kapkami citrónu.

Chřest je ideální pro všechny, kdo chtějí snížit svou hmotnost. 100 gramů této zeleniny obsahuje jen něco málo přes dvacet kalorií. Za to se ale jedná o potravinu doslova nabitou vlákninou, vitaminy a minerály. Tělu mimo jiné dodá vitamin C, vitaminy skupiny B, provitamin A, vápník, fosfor, hořčík, draslík, zinek, železo a jód. Vysoký obsah vlákniny v chřestu blahodárně působí na trávicí systém a pomáhá jeho očistě. Díky obsahu kyseliny listové má příznivý vliv na nervovou soustavu, je proto vhodný pro lidi, kteří zažívají zvýšenou míru stresu, mají výkyvy nálad nebo trpí depresemi a úzkostmi. Díky nízkému glykemickému indexu je vhodný i pro diabetiky a obecně pro lidi s vyšší hladinou krevního cukru.

Pro zachování co nejvyššího množství zdravých látek byste ho měli konzumovat syrový, například jakou součást zeleninových salátů. Bílý chřest můžete kombinovat například s rajčaty, listovým salátem a zálivkou z bílého jogurtu a česneku. Tepelně neupravený zelený chřest se hodí například k vařeným bramborám se zelenými fazolkami, červenou cibulí a olivovým olejem. Ti, kterým čerstvý nechutná, jej mohou zapéct v troubě s česnekem a tymiánem. Aby byl chřestový pokrm skutečně zdravý, měli byste se při jeho přípravě vyvarovat kombinaci s hustými smetanovými omáčkami, větším množství uzenin a také byste ho neměli smažit v těstíčku. 

Doporučujeme


jak-promenit-prilohu-ve-skvely-hlavni-chod.png

Jak proměnit přílohu ve skvělý hlavní chod

16.02.2018Spousta lidí má zeleninu zažitou jako přílohu k masu nebo součást salátu. Přitom obzvlášť v zimě se s ní dá kouzlit na nejrůznější způsoby. Zaměřte se na druhy, které jsou u nás doma, jako je například růžičková kapusta, červená řepa, mrkev či celer. A protože bychom měli denně sníst kolem 400 gramů zeleniny, je skvělý nápad připravit si ji jako hlavní chod. Naše recepty zasytí, zahřejí a zároveň dodají potřebné živiny.
vymente-jarni-unavu-za-prival-energie.png

Vyměňte jarní únavu za příval energie!

13.03.2018Připadá vám jarní únava jen jako téma k postěžování si kamarádům u kafe? Nemyslete si, vyčerpání organismu po zimě může přepadnout i vás.
co-se-doopravdy-deje-behem-spanku.png

Co se doopravdy děje během spánku

13.02.2018Dobrý spánek je pro zdraví nezbytný. Osm hodin je podle odborníků optimální čas odpočinku pro dospělého člověka. Dlouhodobá spánková deprivace může zvyšovat riziko zdravotních problémů, jako je vysoký krevní tlak, srdeční choroby nebo cukrovka.