Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyCholesterol v játrech
cholesterol-v-jatrech.jpg

Cholesterol v játrech

Zveřejněno: 12.03.2014

Cholesterol, respektive jeho zvýšená hladina v krvi, je pro mnoho lidí velkým strašákem. Není však cholesterol jako cholesterol. Věděli jste, že totiž existují dva typy cholesterolu? Jeden je našemu tělu blahodárný, ale druhý nám škodí. Podívejme se podrobněji na to, jaký mají vliv na naše zdraví.  

Cholesterol je látka ze skupiny steroidů. Naše tělo jej potřebuje, protože pomáhá při tvorbě vitamínu D, hormonů, ale také zpracovávat tuky. Část cholesterolu přijímáme z potravy, ale většinu ho vytváří naše játra. A co tedy znamená označení „dobrý“ a „špatný“ cholesterol?

Ten dobrý je lipoprotein s vysokou hustotou (označuje se HDL). Díky němu se nám neusazuje přebytečný tuk v tepnách, a tím chrání naše srdce. Naopak špatný cholesterol je lipoprotein s nízkou hustotou (označuje se LDL). Pokud máme zvýšenou hladinu špatného cholesterolu, dochází naopak k jeho usazování v cévních stěnách. Tím se cévy ucpávají, což vede ke kornatění tepen nebo až k srdečnímu infarktu.

Cholesterol je pro naše tělo nezbytný a denně bychom jej měli přijmout cca 300 mg. Pokud jste vrcholový sportovec, pak je to i více. Ale pokud máte zvýšenou hladinu cholesterolu, pak je to naopak až o 100 mg méně. A ještě se podívejme, kolik které potraviny obsahují cholesterolu ve 100 gramech.

Jsou to mléko (14 mg plnotučné a 9 mg polotučné) a mléčné výrobky (například jogurt 14 mg, šlehaný jogurt ale až 33 mg), vejce (470 mg), maso (vepřové i kuřecí kolem 75 mg, hovězí 59 mg), máslo (280 mg) a dále některé výrobky ze ztužených tuků jako jsou koláče (asi 90 mg), sušenky (kolem 14 mg) a podobně, ale také méně kvalitní čokolády.

Doporučujeme


jak-promenit-prilohu-ve-skvely-hlavni-chod.png

Jak proměnit přílohu ve skvělý hlavní chod

16.02.2018Spousta lidí má zeleninu zažitou jako přílohu k masu nebo součást salátu. Přitom obzvlášť v zimě se s ní dá kouzlit na nejrůznější způsoby. Zaměřte se na druhy, které jsou u nás doma, jako je například růžičková kapusta, červená řepa, mrkev či celer. A protože bychom měli denně sníst kolem 400 gramů zeleniny, je skvělý nápad připravit si ji jako hlavní chod. Naše recepty zasytí, zahřejí a zároveň dodají potřebné živiny.
cisla-nelzou-je-mene-infarktu-a-astmatu.png

Čísla nelžou! Je méně infarktů a astmatu

29.05.2018Negativní dopady kouření jsou v dnešní době všem dobře známé. Přesto rok od jeho zákazu v českých restauracích a dalších veřejných prostorách přetrvávají snahy o změkčení protikuřáckého zákona.
5-tipu-jak-mit-pocit-uzasne-proziteho-vikendu.png

5 tipů, jak mít pocit úžasně prožitého víkendu

16.06.2017Také vám někdy v pondělí připadá, jako by víkend snad ani nebyl? Klíčem k příjemně naplněnému času, který neuteče jako voda, je poznávání nových věcí a ukládání zajímavých vzpomínek.