Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyCholesterol v játrech
cholesterol-v-jatrech.jpg

Cholesterol v játrech

Zveřejněno: 12.03.2014

Cholesterol, respektive jeho zvýšená hladina v krvi, je pro mnoho lidí velkým strašákem. Není však cholesterol jako cholesterol. Věděli jste, že totiž existují dva typy cholesterolu? Jeden je našemu tělu blahodárný, ale druhý nám škodí. Podívejme se podrobněji na to, jaký mají vliv na naše zdraví.  

Cholesterol je látka ze skupiny steroidů. Naše tělo jej potřebuje, protože pomáhá při tvorbě vitamínu D, hormonů, ale také zpracovávat tuky. Část cholesterolu přijímáme z potravy, ale většinu ho vytváří naše játra. A co tedy znamená označení „dobrý“ a „špatný“ cholesterol?

Ten dobrý je lipoprotein s vysokou hustotou (označuje se HDL). Díky němu se nám neusazuje přebytečný tuk v tepnách, a tím chrání naše srdce. Naopak špatný cholesterol je lipoprotein s nízkou hustotou (označuje se LDL). Pokud máme zvýšenou hladinu špatného cholesterolu, dochází naopak k jeho usazování v cévních stěnách. Tím se cévy ucpávají, což vede ke kornatění tepen nebo až k srdečnímu infarktu.

Cholesterol je pro naše tělo nezbytný a denně bychom jej měli přijmout cca 300 mg. Pokud jste vrcholový sportovec, pak je to i více. Ale pokud máte zvýšenou hladinu cholesterolu, pak je to naopak až o 100 mg méně. A ještě se podívejme, kolik které potraviny obsahují cholesterolu ve 100 gramech.

Jsou to mléko (14 mg plnotučné a 9 mg polotučné) a mléčné výrobky (například jogurt 14 mg, šlehaný jogurt ale až 33 mg), vejce (470 mg), maso (vepřové i kuřecí kolem 75 mg, hovězí 59 mg), máslo (280 mg) a dále některé výrobky ze ztužených tuků jako jsou koláče (asi 90 mg), sušenky (kolem 14 mg) a podobně, ale také méně kvalitní čokolády.

Doporučujeme


5-tipu-jak-mit-pocit-uzasne-proziteho-vikendu.png

5 tipů, jak mít pocit úžasně prožitého víkendu

16.06.2017Také vám někdy v pondělí připadá, jako by víkend snad ani nebyl? Klíčem k příjemně naplněnému času, který neuteče jako voda, je poznávání nových věcí a ukládání zajímavých vzpomínek. 
rakytnik-je-zasobarna-vitaminu-a-posiluje-imunitu.png

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu

11.09.2017Jeho latinský název Hippophae má původ ve staré řečtině a zjednodušeně znamená „třpytící se kůň“. Podle pověstí se prý koňům pasoucím se poblíž této dřeviny výborně dařilo a měli krásně lesklou srst. V Rusku mu přezdívají „sibiřský zázrak“ a v tradiční tibetské medicíně patří k oblíbeným prostředkům k regeneraci těla. Jeho plody si ale můžete natrhat i u nás. 
co-jsem-se-naucila-pro-dobrou-naladu.png

Co jsem se naučila pro dobrou náladu

09.02.2018Dlouhá léta jsem se profesně věnovala cílové skupině náctiletých, pro něž je ono magické „být sám sebou“ jedním z velkých úkolů, kterými mají v tomto ožehavém období projít. Člověk je stíhán myšlenkami, co by ne/měl, ne/chtěl a jak moc je jeho pravé já ovlivněno rodinou, kamarády a dalšími vzory.