Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyCholesterol v játrech
cholesterol-v-jatrech.jpg

Cholesterol v játrech

Zveřejněno: 12.03.2014

Cholesterol, respektive jeho zvýšená hladina v krvi, je pro mnoho lidí velkým strašákem. Není však cholesterol jako cholesterol. Věděli jste, že totiž existují dva typy cholesterolu? Jeden je našemu tělu blahodárný, ale druhý nám škodí. Podívejme se podrobněji na to, jaký mají vliv na naše zdraví.  

Cholesterol je látka ze skupiny steroidů. Naše tělo jej potřebuje, protože pomáhá při tvorbě vitamínu D, hormonů, ale také zpracovávat tuky. Část cholesterolu přijímáme z potravy, ale většinu ho vytváří naše játra. A co tedy znamená označení „dobrý“ a „špatný“ cholesterol?

Ten dobrý je lipoprotein s vysokou hustotou (označuje se HDL). Díky němu se nám neusazuje přebytečný tuk v tepnách, a tím chrání naše srdce. Naopak špatný cholesterol je lipoprotein s nízkou hustotou (označuje se LDL). Pokud máme zvýšenou hladinu špatného cholesterolu, dochází naopak k jeho usazování v cévních stěnách. Tím se cévy ucpávají, což vede ke kornatění tepen nebo až k srdečnímu infarktu.

Cholesterol je pro naše tělo nezbytný a denně bychom jej měli přijmout cca 300 mg. Pokud jste vrcholový sportovec, pak je to i více. Ale pokud máte zvýšenou hladinu cholesterolu, pak je to naopak až o 100 mg méně. A ještě se podívejme, kolik které potraviny obsahují cholesterolu ve 100 gramech.

Jsou to mléko (14 mg plnotučné a 9 mg polotučné) a mléčné výrobky (například jogurt 14 mg, šlehaný jogurt ale až 33 mg), vejce (470 mg), maso (vepřové i kuřecí kolem 75 mg, hovězí 59 mg), máslo (280 mg) a dále některé výrobky ze ztužených tuků jako jsou koláče (asi 90 mg), sušenky (kolem 14 mg) a podobně, ale také méně kvalitní čokolády.

Doporučujeme


renatin-blog-poznejte-me-overene-pecovatele-o-zdravou-pokozku.png

Renatin blog: Poznejte mé ověřené pečovatele o zdravou pokožku

08.04.2018Atopický ekzém, akné, lupénka... Pokud máte štěstí, o těchto kožních problémech jste možná jen slyšeli. Kdo je zažil na vlastní kůži, ví, jak jsou úporné. Omezují nejen fyzicky, ale i psychicky. Člověk se za ně jednoduše stydí.
osvojte-si-lasku-k-jidlu-a-neplytvani.png

Osvojte si lásku k jídlu a neplýtvání

18.04.2018Životní styl „zero waste“ neboli život bez odpadu je poslední dobou na vzestupu. Jak název této filozofie napovídá, ideálem je nulový odpad. Snaha o prevenci a omezení plýtvání má za cíl ovlivnit vyčerpávání přírodních zdrojů a alarmující znečištění planety, které ohrožuje zdraví lidí, zvířat a rostlin. Základem je opětovné využívání všech možných zdrojů, s nimiž se v životě potkáváme. Co to znamená v praxi?
predstavujeme-nej-limonadu-letosniho-leta.png

Představujeme NEJ limonádu letošního léta!

22.06.2018Dulenka neboli levandule patří mezi oblíbené jedlé rostliny a poslední dobou čím dál častěji nachází své místo právě v kuchyni. Modrofialové květy se přidávají do dezertů, sušenek, marmelád, polévek nebo jako součást marinád k masu. Punc originality má levandulový drink z vlastnoručně vyrobeného sirupu, který potěší vaše smysly.