Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyČerstvý hrášek je zdravá pochoutka s mnohostranným využitím
cerstvy-hrasek-je-zdrava-pochoutka-s-mnohostrannym-vyuzitim.jpg

Čerstvý hrášek je zdravá pochoutka s mnohostranným využitím

Zveřejněno: 01.07.2016

Vzpomínky na hrachovou polévku či kaši ze školní jídelny mohou u někoho vyvolat spíš negativní asociace. Čerstvý zelený hrášek, jehož sezóna je v plném proudu, by ovšem mohl tuto nepříjemnou vzpomínku změnit v pozitivní zkušenost. Hrášek je totiž nejen zdravý, ale i velice chutný. 

Vzpomínky na hrachovou polévku či kaši ze školní jídelny mohou u někoho vyvolat spíš negativní asociace. Čerstvý zelený hrášek, jehož sezóna je v plném proudu, by ovšem mohl tuto nepříjemnou vzpomínku změnit v pozitivní zkušenost. Hrášek je totiž nejen zdravý, ale i velice chutný.  

Existuje patrný rozdíl mezi zeleným hráškem a sušeným hrachem. Ten první je svěží zeleninou, ten druhý luštěninou s trojnásobným počtem kalorií. V čem spočívají výhody čerstvého zeleného hrášku? Ten, který není ještě zcela dozrálý, obsahuje 90 % vody a vysoké množství vitaminů. Vitamin C je nezbytný pro celkovou imunitu, vitamin K zase pro zdravé a pevné kosti. Vitamin B1 (thiamin), který je rovněž v čerstvém hrášku obsažen, dodává energii a podporuje správné fungování nervového systému. Málokdo ví, že se jeho účinnost může snižovat při stresu a nadměrné psychické zátěži. Pokud tedy prožíváte náročné období, měli byste si každý den dopřát aspoň pár křupavých lusků. Tím ale výčet zdravých látek nekončí. Hrášek je bohatý také na draslík, fosfor a hořčík a v neposlední řadě i na kyselinu listovou.

Způsobů, jak čerstvý hrášek zařadit do jídelníčku, existuje celá řada. Lusky lze chroupat syrové jako zdravou svačinu. Můžete je velmi dobře využít i jako součást jídel asijské kuchyně nebo jako přílohu k masu. Spolu s fazolovými lusky tvoří základ chutného salátu, který stačí dochutit sezamovými semínky a kapkou sójové omáčky. Příznivci polévek jej mohou přidat také do zeleninového nebo masového vývaru.  

Doporučujeme


je-mozne-zjistit-zda-nam-hrozi-skryte-riziko-infarktu-ci-mozkove-mrtvice.png

Je možné zjistit, zda nám hrozí skryté riziko infarktu či mozkové mrtvice?

15.05.2018U infarktu myokardu i mozkové mrtvice platí, že se lékaři v praxi bohužel setkávají se stále mladšími pacienty s ischemickou atakou a že i minuty do okamžiku, než se lidé dostanou k odborníkům do nemocniční péče, hrají důležitou roli. Vlastně tu nejdůležitější. Proto je lepší těmto stavům předcházet. Zde o to více platí, že prevence je klíčová. Jedná se především o změnu životního stylu, která může zahrnovat dietu, zvýšení fyzické aktivity, omezení stresu a zejména také zákaz kouření. Pomoci ale může i moderní laboratorní test.
v-pripade-chronickych-infekci-mohou-pomoci-autovakciny.jpg

V případě chronických infekcí mohou pomoci autovakcíny

16.11.2018Trpíte opakovanými záněty dýchacích cest nebo močového měchýře? Pokud jde o akutní zánětlivé onemocnění, určitě je na místě léčba antibiotiky. V poslední době ale často dochází k jejich nadužívání, čímž se zvyšuje odolnost bakterií a antibiotika tak přestávají být účinná. Jejich dlouhodobé užívání má navíc negativní dopad na vaši mikroflóru, kde ničí „dobré“ bakterie, a narušuje tak celý imunitní systém. Jestliže se vám některé infekce často vracejí, můžete si nechat připravit autovakcínu, která posiluje aktivitu imunitního systému proti konkrétnímu původci vašeho onemocnění. Její hlavní výhodou je, že na rozdíl od antibiotik neničí ostatní bakterie v těle.
nakazenych-klistovou-encefalitidou-a-borreliozou-pribyva.jpg

Nakažených klíšťovou encefalitidou a borreliózou přibývá

04.09.2018Klíště je kvůli nemocem, které přenáší, jedním z nejnebezpečnějších parazitů v České republice. Počet nakažených je u nás nejvyšší v Evropě a každoročně se dál zvyšuje. Ačkoliv se léto chýlí ke konci, klíšťová sezóna je stále v plném proudu. Přečtěte si, jak na tyto parazity můžete vyzrát a vyhnout se tak nebezpečným onemocněním.