Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyBlogerka Renata: Udělejte si Štědrý den zdravější
blogerka-renata-udelejte-si-stedry-den-zdravejsi.png

Blogerka Renata: Udělejte si Štědrý den zdravější

Zveřejněno: 22.12.2017

Pokud jste jako já zastáncem tradičních Vánoc, nejspíš u vás neuspěje kandované ovoce místo lineckého cukroví a k večeři pstruh dušený v páře. Přitom stačí klasické štědrovečerní pokrmy trochu odlehčit. I tak si báječně pochutnáte.

Hned první tip vás možná překvapí, ale opravdu má něco do sebe. Jde o odmaštění usmaženého kapra. :-) Kvůli této úpravě totiž obsahuje zhruba dvojnásobné množství energie než ryba pečená. Pokud se nechcete vzdát křupavého trojobalu, zkuste můj trik. Bleskurychle ponořte usmažené porce ryby do vroucí vody. Věřte, že ryba nebude mokrá. Voda se rychle odpaří a přebytečný tuk je pryč!

TIP: Bojíte se těchto kapřích lázní? Použijte místo strouhanky na obalení ryby drcené kukuřičné lupínky (corn flakes). Výsledek je chutnější a zdravější. Omezíte množství pšeničné mouky a lupínky nenasáknou tolik tuku.

Rodinný recept na bramborový salát netřeba přepisovat na „dietní“. Zkuste alespoň polovinu majonézy nahradit bílým jogurtem, případně doplnit zakysanou smetanou. Naučila jsem se vynechat uzeninu, ubrat vajec a naopak přidat další druh zeleniny, konkrétně celer. Chuť salátu je díky němu krásně svěží a ani při pravidelném ochutnávání mi po něm není těžko.

Ještě oříškovější cukroví

Vždycky jsem si myslela, že zdravé cukroví prostě neexistuje – než jsem část bílé mouky nahradila špaldovou. Vanilkové rohlíčky jsou pak úžasně křehké a mají oříškovější chuť. Rozhodně doporučuji!  

Křehký pórek prospívá zažívání

Darujte zdraví se startovacím balíčkem vyšetření

Doporučujeme


chronicka-obstrukcni-plicni-nemoc-hrozi-vsem-kurakum.jpg

Chronická obstrukční plicní nemoc hrozí všem kuřákům

21.11.2018Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) je závažné onemocnění plic, při kterém dochází k poruše průchodnosti dýchacích cest. V Česku postihuje přes 8 procent populace. Většinou se týká mužů, ale v posledních letech přibývá i případů u žen. Převážná část postižených osob jsou kuřáci, zbylých zhruba 10 procent představují lidé pracující v prašném prostředí či v prostředí s těkavými chemikáliemi. Výjimečně se nemoc vyskytuje také jako důsledek opakovaných zápalů plic nebo komplikovaného astmatu. Zásadním preventivním opatřením je přestat kouřit.
je-mozne-zjistit-zda-nam-hrozi-skryte-riziko-infarktu-ci-mozkove-mrtvice.png

Je možné zjistit, zda nám hrozí skryté riziko infarktu či mozkové mrtvice?

15.05.2018U infarktu myokardu i mozkové mrtvice platí, že se lékaři v praxi bohužel setkávají se stále mladšími pacienty s ischemickou atakou a že i minuty do okamžiku, než se lidé dostanou k odborníkům do nemocniční péče, hrají důležitou roli. Vlastně tu nejdůležitější. Proto je lepší těmto stavům předcházet. Zde o to více platí, že prevence je klíčová. Jedná se především o změnu životního stylu, která může zahrnovat dietu, zvýšení fyzické aktivity, omezení stresu a zejména také zákaz kouření. Pomoci ale může i moderní laboratorní test.
neobjasnene-zdravotni-potize-na-vine-muze-byt-potravinova-intolerance.jpg

Neobjasněné zdravotní potíže? Na vině může být potravinová intolerance

05.10.2018Zažívací problémy, bolesti hlavy a kloubů, akné, únava. Seznam potíží, které může způsobovat potravinová intolerance, je však mnohem delší. Málokdo by hádal, že může být příčinou i takových problémů jako nespavost, snížená imunita, úzkostné stavy či deprese. Spolehlivou metodou k odhalení potravinové intolerance je krevní test, který identifikuje konkrétní problematické potraviny a umožní tak další léčbu.