Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyBlogerka Renata: Jak jsem potkala ryby
blogerka-renata-jak-jsem-potkala-ryby.png

Blogerka Renata: Jak jsem potkala ryby

Zveřejněno: 04.09.2017

Nebojte, nechystám na vás nic ve stylu úvodníku odborného časopisu pro rybáře, jen bych se vám ráda svěřila, jak snadné je přijít na chuť něčemu, co vás předtím zcela míjelo. A o kolik větší máte radost, když je to ještě ke všemu zdravé!  

Nebojte, nechystám na vás nic ve stylu úvodníku odborného časopisu pro rybáře, jen bych se vám ráda svěřila, jak snadné je přijít na chuť něčemu, co vás předtím zcela míjelo. A o kolik větší máte radost, když je to ještě ke všemu zdravé!

Ryby jsem od dětství registrovala výhradně jen na štědrovečerním talíři nebo v akvárku ve zverimexu. Rozhodně ale nebyly běžnou součástí mého jídelníčku. Lehký posun nastal až s mými výjezdy k moři, kde se z téměř každé restaurace linula nádherná vůně grilovaných mořských ryb. Dala jsem jim šanci – a nikdy jsem nelitovala.

Jenže v České republice byly tehdy mořské ryby k dostání zejména ve formě slisovaných mražených kvádříků v trojobalu, které mě vážně nelákaly. Pak se objevily první rybárny a mražené mořské ryby začaly zaplňovat i regály větších supermarketů. Jednoduchá příprava na pánvi stylem olivový olej, ryba, sůl, pepř a špetka koření mě naprosto nadchla. K tomu hromada zeleniny, brambory nebo třeba hráškové pyré a zdravý pokrm máte hotový raz dva.

Přestože jsou ryby zdravé a jejich příprava není složitá, pořád u nás jejich konzumace nemá moc velkou tradici. Někomu vadí množství kostí, v případě sladkovodních ryb si navíc část lidí stěžuje na bahnitou chuť. Při správné přípravě a správné volbě druhu ryby se ale můžete vyhnout obojímu.

V době, kdy jsem si začala více všímat svého těla a jídlo přestala brát jen jako nutné palivo pro přežití, jsem si uvědomila, že ta trocha práce s obíráním kostí nebo hledáním vhodného receptu na sladkovodní rybu za to stojí. Naše tělo si přece zaslouží, abychom mu věnovali nějaký ten čas a úsilí a neodbývali jej mávnutím ruky. Pokud jste tedy rybám zatím úplně nepřišli na chuť, případně rybí pokrmy smáznete tím, že osmažíte mražené krychličky filé, zkuste to někdy jinak – kupte si druh ryby, který jste zatím nikdy neochutnali, nechte si doporučit nebo si vyhledejte vhodný recept a uvidíte, že vás třeba ryby nakonec nadchnou tak jako mě. Já sama mám nejradši tresku nebo mořského ďasa.

Vaše Renata 

 

Blogerka Renata píše o zdraví pro Zdraví národa

5 potravin pro lépe fungující mozek

Doporučujeme


co-se-doopravdy-deje-behem-spanku.png

Co se doopravdy děje během spánku

22.02.2018Dobrý spánek je pro zdraví nezbytný. Osm hodin je podle odborníků optimální čas odpočinku pro dospělého člověka. Dlouhodobá spánková deprivace může zvyšovat riziko zdravotních problémů, jako je vysoký krevní tlak, srdeční choroby nebo cukrovka.
osvojte-si-lasku-k-jidlu-a-neplytvani.png

Osvojte si lásku k jídlu a neplýtvání

18.04.2018Životní styl „zero waste“ neboli život bez odpadu je poslední dobou na vzestupu. Jak název této filozofie napovídá, ideálem je nulový odpad. Snaha o prevenci a omezení plýtvání má za cíl ovlivnit vyčerpávání přírodních zdrojů a alarmující znečištění planety, které ohrožuje zdraví lidí, zvířat a rostlin. Základem je opětovné využívání všech možných zdrojů, s nimiž se v životě potkáváme. Co to znamená v praxi?
nakazenych-klistovou-encefalitidou-a-borreliozou-pribyva.jpg

Nakažených klíšťovou encefalitidou a borreliózou přibývá

04.09.2018Klíště je kvůli nemocem, které přenáší, jedním z nejnebezpečnějších parazitů v České republice. Počet nakažených je u nás nejvyšší v Evropě a každoročně se dál zvyšuje. Ačkoliv se léto chýlí ke konci, klíšťová sezóna je stále v plném proudu. Přečtěte si, jak na tyto parazity můžete vyzrát a vyhnout se tak nebezpečným onemocněním.