Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyBlogerka Renata: Jak jsem potkala ryby
blogerka-renata-jak-jsem-potkala-ryby.png

Blogerka Renata: Jak jsem potkala ryby

Zveřejněno: 04.09.2017

Nebojte, nechystám na vás nic ve stylu úvodníku odborného časopisu pro rybáře, jen bych se vám ráda svěřila, jak snadné je přijít na chuť něčemu, co vás předtím zcela míjelo. A o kolik větší máte radost, když je to ještě ke všemu zdravé!  

Nebojte, nechystám na vás nic ve stylu úvodníku odborného časopisu pro rybáře, jen bych se vám ráda svěřila, jak snadné je přijít na chuť něčemu, co vás předtím zcela míjelo. A o kolik větší máte radost, když je to ještě ke všemu zdravé!

Ryby jsem od dětství registrovala výhradně jen na štědrovečerním talíři nebo v akvárku ve zverimexu. Rozhodně ale nebyly běžnou součástí mého jídelníčku. Lehký posun nastal až s mými výjezdy k moři, kde se z téměř každé restaurace linula nádherná vůně grilovaných mořských ryb. Dala jsem jim šanci – a nikdy jsem nelitovala.

Jenže v České republice byly tehdy mořské ryby k dostání zejména ve formě slisovaných mražených kvádříků v trojobalu, které mě vážně nelákaly. Pak se objevily první rybárny a mražené mořské ryby začaly zaplňovat i regály větších supermarketů. Jednoduchá příprava na pánvi stylem olivový olej, ryba, sůl, pepř a špetka koření mě naprosto nadchla. K tomu hromada zeleniny, brambory nebo třeba hráškové pyré a zdravý pokrm máte hotový raz dva.

Přestože jsou ryby zdravé a jejich příprava není složitá, pořád u nás jejich konzumace nemá moc velkou tradici. Někomu vadí množství kostí, v případě sladkovodních ryb si navíc část lidí stěžuje na bahnitou chuť. Při správné přípravě a správné volbě druhu ryby se ale můžete vyhnout obojímu.

V době, kdy jsem si začala více všímat svého těla a jídlo přestala brát jen jako nutné palivo pro přežití, jsem si uvědomila, že ta trocha práce s obíráním kostí nebo hledáním vhodného receptu na sladkovodní rybu za to stojí. Naše tělo si přece zaslouží, abychom mu věnovali nějaký ten čas a úsilí a neodbývali jej mávnutím ruky. Pokud jste tedy rybám zatím úplně nepřišli na chuť, případně rybí pokrmy smáznete tím, že osmažíte mražené krychličky filé, zkuste to někdy jinak – kupte si druh ryby, který jste zatím nikdy neochutnali, nechte si doporučit nebo si vyhledejte vhodný recept a uvidíte, že vás třeba ryby nakonec nadchnou tak jako mě. Já sama mám nejradši tresku nebo mořského ďasa.

Vaše Renata 

 

Blogerka Renata píše o zdraví pro Zdraví národa

5 potravin pro lépe fungující mozek

Doporučujeme


planujete-cestu-do-zahranici-nezapomente-se-ockovat.jpg

Plánujete cestu do zahraničí? Nezapomeňte se očkovat!

31.07.2018Kdo by chtěl před odjezdem na dovolenou myslet na něco jiného než koupání, sluníčko, odpočinek a dobrodružství… Vysněný výlet se ale snadno může změnit v noční můru, když podceníte prevenci infekčních onemocnění. Nejrizikovější jsou země Afriky, Asie a Střední a Jižní Ameriky. Zcela bezpečné ale nejsou ani státy jižní Evropy. Přečtěte si, před kterými nemocemi je vhodné se nechat očkovat.
personalizovana-medicina-jako-pomocnik-v-onkologii.png

Personalizovaná medicína jako pomocník v onkologii

20.11.2018Každý člověk je jedinečný, a tak se může stát, že různí pacienti se stejnou nemocí reagují na shodnou léčbu jinak. Účinky léčby totiž značně ovlivňují individuální charakteristiky jednotlivých lidí, jako jsou genetické dispozice nebo celkový zdravotní stav. Personalizovaná medicína je obor, který se cíleně zaměřuje na jednotlivce a snaží se upravit léčebné a diagnostické postupy tak, aby byly ušity na míru konkrétnímu pacientovi, a tím pádem byly účinnější. Výrazně pomáhá zejména v onkologické terapii.
pet-rad-jak-se-pripravit-na-odber-krve.jpg

Pět rad, jak se připravit na odběr krve

28.11.2018Krevní test dokáže odhalit spoustu potíží, od banálních infekcí až po závažná onemocnění. Díky preventivnímu vyšetření je můžete začít řešit dříve, než se rozvinou a zkomplikují. Pro správné vyhodnocení výsledků je důležitá kvalita krevního rozboru, na kterou může mít vliv celá řada maličkostí. Je jasné, že sladká limonáda zvedne hladinu krevního cukru, výsledky ale může ovlivnit například i rozčilení nebo chůze do schodů. Na odběr krve je proto dobré chodit v co nejlepší náladě a mít při tom na paměti několik základních doporučení. Čeho je tedy dobré se před odběrem vyvarovat?