Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyBarevný velikonoční jídelníček
barevny-velikonocni-jidelnicek.png

Barevný velikonoční jídelníček

Zveřejněno: 10.04.2017

Dopřejte si o svátcích jara nádherně pestré a hlavně zdravé menu podle českých tradic. Letos začal pašijový týden Květnou nedělí 9. dubna. Během Modrého pondělí a Šedivého úterý se dřív v domácnostech obvykle uklízelo. Škaredá středa připomínala Jidášovu zradu – v ten den se pravidelně vymetaly saze z komína. Se Zeleným čtvrtkem přicházejí dny, kdy si navíc podle tradic i báječně pochutnáte.    

Dopřejte si o svátcích jara nádherně pestré a hlavně zdravé menu podle českých tradic. Letos začal pašijový týden Květnou nedělí 9. dubna. Během Modrého pondělí a Šedivého úterý se dřív v domácnostech obvykle uklízelo. Škaredá středa připomínala Jidášovu zradu – v ten den se pravidelně vymetaly saze z komína. Se Zeleným čtvrtkem přicházejí dny, kdy si navíc podle tradic i báječně pochutnáte.  

Zelený čtvrtek

Pověra praví: dejte si cokoli zeleného, abyste byli po celý rok zdraví. Špenát, zelí, hrách a zelené bylinky jsou ideální volbou pro jarní polévku. Stůl ozdobte miskou s osením nebo řeřichou, která navíc skvěle doplní salát či třeba tvarohovou pomazánku.

Velký pátek

Tento den se obvykle držel půst. Kdo nevydržel, mohl si připravit rybu. Ze zdravotního hlediska je lepší, když si dopřejete rybu dušenou nebo grilovanou než smaženou v trojobalu.

Bílá sobota

Oblíbeným jídlem v tento den byla křupavá velikonoční nádivka. Obvykle se do ní používá uzené maso, ale pokud chcete zdravější variantu, můžete přidat vařené jehněčí nebo ji připravit zcela bez masa. Tradičně se do nádivky přidávaly mladé kopřivy – ty obsahují látky, které zlepšují látkovou výměnu a pomáhají optimalizovat hladinu krevního cukru.

Boží hod velikonoční

Na českých stolech v tento den obvykle nechybí sladký beránek. Máme pro vás tip na zdravější variantu této tradiční pochoutky.

Nízkotučný beránek s jablky a mrkví

Připravíte ho ze 150 g cukru krupice a 4 vajec vyšlehaných do pěny. Přidejte 200 g polohrubé mouky a 1 prášek do pečiva, nahrubo nastrouhané 1 jablko, najemno nastrouhané 2 mrkve a 2 hrsti rozinek. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.

Pondělí velikonoční

Vejce bylo vnímáno jako symbol nového života, plodnosti a životní síly. Ať už na něj nahlížíte jen jako na pochutinu, nebo mu přikládáte i symbolický význam, vašemu zdraví v přiměřeném množství prospěje. Vajíčko uvařené natvrdo můžete nakrájet například do jarního salátu s medvědím česnekem a špenátem, případně ho smíchat s tvarohem a připravit si tak zdravou pomazánku.  

Nabijte se energií česneku s medvědí silou!

První jarní byliny, jako mladá kopřiva, medvědí česnek a pampeliška, nastartují organismus po dlouhé zimě

Doporučujeme


mejte-sve-zdravi-pod-kontrolou-s-novou-sluzbou-synlab-czech.jpg

Mějte své zdraví pod kontrolou s novou službou synlab czech

14.09.2017Společnost synlab czech představuje laboratorní péči nové generace a zájemcům nyní nabízí své služby také prostřednictvím e-shopu. Naši odborníci sestavili atraktivní balíčky laboratorních vyšetření navržené tak, abyste dostali ucelený přehled o svém zdraví. Balíčky pokrývají nejčastější civilizační onemocnění a zároveň nabízejí i některá vyšetření, která nejsou začleněna do systému veřejného zdravotního pojištění.
5-tipu-jak-mit-pocit-uzasne-proziteho-vikendu.png

5 tipů, jak mít pocit úžasně prožitého víkendu

16.06.2017Také vám někdy v pondělí připadá, jako by víkend snad ani nebyl? Klíčem k příjemně naplněnému času, který neuteče jako voda, je poznávání nových věcí a ukládání zajímavých vzpomínek. 
rakytnik-je-zasobarna-vitaminu-a-posiluje-imunitu.png

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu

11.09.2017Jeho latinský název Hippophae má původ ve staré řečtině a zjednodušeně znamená „třpytící se kůň“. Podle pověstí se prý koňům pasoucím se poblíž této dřeviny výborně dařilo a měli krásně lesklou srst. V Rusku mu přezdívají „sibiřský zázrak“ a v tradiční tibetské medicíně patří k oblíbeným prostředkům k regeneraci těla. Jeho plody si ale můžete natrhat i u nás.