Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyBarevný velikonoční jídelníček
barevny-velikonocni-jidelnicek.png

Barevný velikonoční jídelníček

Zveřejněno: 10.04.2017

Dopřejte si o svátcích jara nádherně pestré a hlavně zdravé menu podle českých tradic. Letos začal pašijový týden Květnou nedělí 9. dubna. Během Modrého pondělí a Šedivého úterý se dřív v domácnostech obvykle uklízelo. Škaredá středa připomínala Jidášovu zradu – v ten den se pravidelně vymetaly saze z komína. Se Zeleným čtvrtkem přicházejí dny, kdy si navíc podle tradic i báječně pochutnáte.    

Dopřejte si o svátcích jara nádherně pestré a hlavně zdravé menu podle českých tradic. Letos začal pašijový týden Květnou nedělí 9. dubna. Během Modrého pondělí a Šedivého úterý se dřív v domácnostech obvykle uklízelo. Škaredá středa připomínala Jidášovu zradu – v ten den se pravidelně vymetaly saze z komína. Se Zeleným čtvrtkem přicházejí dny, kdy si navíc podle tradic i báječně pochutnáte.  

Zelený čtvrtek

Pověra praví: dejte si cokoli zeleného, abyste byli po celý rok zdraví. Špenát, zelí, hrách a zelené bylinky jsou ideální volbou pro jarní polévku. Stůl ozdobte miskou s osením nebo řeřichou, která navíc skvěle doplní salát či třeba tvarohovou pomazánku.

Velký pátek

Tento den se obvykle držel půst. Kdo nevydržel, mohl si připravit rybu. Ze zdravotního hlediska je lepší, když si dopřejete rybu dušenou nebo grilovanou než smaženou v trojobalu.

Bílá sobota

Oblíbeným jídlem v tento den byla křupavá velikonoční nádivka. Obvykle se do ní používá uzené maso, ale pokud chcete zdravější variantu, můžete přidat vařené jehněčí nebo ji připravit zcela bez masa. Tradičně se do nádivky přidávaly mladé kopřivy – ty obsahují látky, které zlepšují látkovou výměnu a pomáhají optimalizovat hladinu krevního cukru.

Boží hod velikonoční

Na českých stolech v tento den obvykle nechybí sladký beránek. Máme pro vás tip na zdravější variantu této tradiční pochoutky.

Nízkotučný beránek s jablky a mrkví

Připravíte ho ze 150 g cukru krupice a 4 vajec vyšlehaných do pěny. Přidejte 200 g polohrubé mouky a 1 prášek do pečiva, nahrubo nastrouhané 1 jablko, najemno nastrouhané 2 mrkve a 2 hrsti rozinek. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.

Pondělí velikonoční

Vejce bylo vnímáno jako symbol nového života, plodnosti a životní síly. Ať už na něj nahlížíte jen jako na pochutinu, nebo mu přikládáte i symbolický význam, vašemu zdraví v přiměřeném množství prospěje. Vajíčko uvařené natvrdo můžete nakrájet například do jarního salátu s medvědím česnekem a špenátem, případně ho smíchat s tvarohem a připravit si tak zdravou pomazánku.  

Nabijte se energií česneku s medvědí silou!

První jarní byliny, jako mladá kopřiva, medvědí česnek a pampeliška, nastartují organismus po dlouhé zimě

Doporučujeme


nakazenych-klistovou-encefalitidou-a-borreliozou-pribyva.jpg

Nakažených klíšťovou encefalitidou a borreliózou přibývá

04.09.2018Klíště je kvůli nemocem, které přenáší, jedním z nejnebezpečnějších parazitů v České republice. Počet nakažených je u nás nejvyšší v Evropě a každoročně se dál zvyšuje. Ačkoliv se léto chýlí ke konci, klíšťová sezóna je stále v plném proudu. Přečtěte si, jak na tyto parazity můžete vyzrát a vyhnout se tak nebezpečným onemocněním.
soutez-ukaz-knir-o-5-phi-testu.jpg

Soutěž „Ukaž knír“ o 5 PHI testů

14.11.2018Listopad je již tradičně měsícem boje proti rakovině prostaty, kterou v České republice ročně onemocní téměř 8 000 mužů. U této příležitosti si pánové po celém světě pečlivě pěstují svůj knír, čímž dávají najevo, že jsou součástí hnutí, které se snaží změnit tvář mužského zdraví k lepšímu. SYNLAB tuto iniciativu podporuje, a proto vyhlašujeme soutěž o pět testů PHI, které slouží k určení indexu zdravé prostaty.
predstavujeme-nej-limonadu-letosniho-leta.png

Představujeme NEJ limonádu letošního léta!

22.06.2018Dulenka neboli levandule patří mezi oblíbené jedlé rostliny a poslední dobou čím dál častěji nachází své místo právě v kuchyni. Modrofialové květy se přidávají do dezertů, sušenek, marmelád, polévek nebo jako součást marinád k masu. Punc originality má levandulový drink z vlastnoručně vyrobeného sirupu, který potěší vaše smysly.