Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyBarevný velikonoční jídelníček
barevny-velikonocni-jidelnicek.png

Barevný velikonoční jídelníček

Zveřejněno: 10.04.2017

Dopřejte si o svátcích jara nádherně pestré a hlavně zdravé menu podle českých tradic. Letos začal pašijový týden Květnou nedělí 9. dubna. Během Modrého pondělí a Šedivého úterý se dřív v domácnostech obvykle uklízelo. Škaredá středa připomínala Jidášovu zradu – v ten den se pravidelně vymetaly saze z komína. Se Zeleným čtvrtkem přicházejí dny, kdy si navíc podle tradic i báječně pochutnáte.    

Dopřejte si o svátcích jara nádherně pestré a hlavně zdravé menu podle českých tradic. Letos začal pašijový týden Květnou nedělí 9. dubna. Během Modrého pondělí a Šedivého úterý se dřív v domácnostech obvykle uklízelo. Škaredá středa připomínala Jidášovu zradu – v ten den se pravidelně vymetaly saze z komína. Se Zeleným čtvrtkem přicházejí dny, kdy si navíc podle tradic i báječně pochutnáte.  

Zelený čtvrtek

Pověra praví: dejte si cokoli zeleného, abyste byli po celý rok zdraví. Špenát, zelí, hrách a zelené bylinky jsou ideální volbou pro jarní polévku. Stůl ozdobte miskou s osením nebo řeřichou, která navíc skvěle doplní salát či třeba tvarohovou pomazánku.

Velký pátek

Tento den se obvykle držel půst. Kdo nevydržel, mohl si připravit rybu. Ze zdravotního hlediska je lepší, když si dopřejete rybu dušenou nebo grilovanou než smaženou v trojobalu.

Bílá sobota

Oblíbeným jídlem v tento den byla křupavá velikonoční nádivka. Obvykle se do ní používá uzené maso, ale pokud chcete zdravější variantu, můžete přidat vařené jehněčí nebo ji připravit zcela bez masa. Tradičně se do nádivky přidávaly mladé kopřivy – ty obsahují látky, které zlepšují látkovou výměnu a pomáhají optimalizovat hladinu krevního cukru.

Boží hod velikonoční

Na českých stolech v tento den obvykle nechybí sladký beránek. Máme pro vás tip na zdravější variantu této tradiční pochoutky.

Nízkotučný beránek s jablky a mrkví

Připravíte ho ze 150 g cukru krupice a 4 vajec vyšlehaných do pěny. Přidejte 200 g polohrubé mouky a 1 prášek do pečiva, nahrubo nastrouhané 1 jablko, najemno nastrouhané 2 mrkve a 2 hrsti rozinek. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.

Pondělí velikonoční

Vejce bylo vnímáno jako symbol nového života, plodnosti a životní síly. Ať už na něj nahlížíte jen jako na pochutinu, nebo mu přikládáte i symbolický význam, vašemu zdraví v přiměřeném množství prospěje. Vajíčko uvařené natvrdo můžete nakrájet například do jarního salátu s medvědím česnekem a špenátem, případně ho smíchat s tvarohem a připravit si tak zdravou pomazánku.  

Nabijte se energií česneku s medvědí silou!

První jarní byliny, jako mladá kopřiva, medvědí česnek a pampeliška, nastartují organismus po dlouhé zimě

Doporučujeme


proc-nepodcenovat-spalnicky.png

Proč nepodceňovat spalničky

10.05.2018Spalničky patří mezi nejvíce nakažlivé infekce. Dříve je lékaři považovali za téměř vymýcené, v současné době však dochází k návratu této nemoci.
cisla-nelzou-je-mene-infarktu-a-astmatu.png

Čísla nelžou! Je méně infarktů a astmatu

29.05.2018Negativní dopady kouření jsou v dnešní době všem dobře známé. Přesto rok od jeho zákazu v českých restauracích a dalších veřejných prostorách přetrvávají snahy o změkčení protikuřáckého zákona.
jak-se-chranit-pred-nemocemi-spinavych-rukou.png

Jak se chránit před nemocemi špinavých rukou

29.01.2018Vedli nás k tomu už od dětství: umyj si ruce před jídlem a po použití toalety. Pokud jste si tuto vštěpovanou radu vzali k srdci, dobře pro vás. Výrazně tím omezujete riziko řady vážných nemocí. Chřipka, žloutenka typu A, toxoplazmóza, listerióza, ale i běžnější rýma a nachlazení se vám můžou vyhnout, pokud věnujete pouhých 20 vteřin této základní hygieně.