Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyBarevný velikonoční jídelníček
barevny-velikonocni-jidelnicek.png

Barevný velikonoční jídelníček

Zveřejněno: 10.04.2017

Dopřejte si o svátcích jara nádherně pestré a hlavně zdravé menu podle českých tradic. Letos začal pašijový týden Květnou nedělí 9. dubna. Během Modrého pondělí a Šedivého úterý se dřív v domácnostech obvykle uklízelo. Škaredá středa připomínala Jidášovu zradu – v ten den se pravidelně vymetaly saze z komína. Se Zeleným čtvrtkem přicházejí dny, kdy si navíc podle tradic i báječně pochutnáte.    

Dopřejte si o svátcích jara nádherně pestré a hlavně zdravé menu podle českých tradic. Letos začal pašijový týden Květnou nedělí 9. dubna. Během Modrého pondělí a Šedivého úterý se dřív v domácnostech obvykle uklízelo. Škaredá středa připomínala Jidášovu zradu – v ten den se pravidelně vymetaly saze z komína. Se Zeleným čtvrtkem přicházejí dny, kdy si navíc podle tradic i báječně pochutnáte.  

Zelený čtvrtek

Pověra praví: dejte si cokoli zeleného, abyste byli po celý rok zdraví. Špenát, zelí, hrách a zelené bylinky jsou ideální volbou pro jarní polévku. Stůl ozdobte miskou s osením nebo řeřichou, která navíc skvěle doplní salát či třeba tvarohovou pomazánku.

Velký pátek

Tento den se obvykle držel půst. Kdo nevydržel, mohl si připravit rybu. Ze zdravotního hlediska je lepší, když si dopřejete rybu dušenou nebo grilovanou než smaženou v trojobalu.

Bílá sobota

Oblíbeným jídlem v tento den byla křupavá velikonoční nádivka. Obvykle se do ní používá uzené maso, ale pokud chcete zdravější variantu, můžete přidat vařené jehněčí nebo ji připravit zcela bez masa. Tradičně se do nádivky přidávaly mladé kopřivy – ty obsahují látky, které zlepšují látkovou výměnu a pomáhají optimalizovat hladinu krevního cukru.

Boží hod velikonoční

Na českých stolech v tento den obvykle nechybí sladký beránek. Máme pro vás tip na zdravější variantu této tradiční pochoutky.

Nízkotučný beránek s jablky a mrkví

Připravíte ho ze 150 g cukru krupice a 4 vajec vyšlehaných do pěny. Přidejte 200 g polohrubé mouky a 1 prášek do pečiva, nahrubo nastrouhané 1 jablko, najemno nastrouhané 2 mrkve a 2 hrsti rozinek. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.

Pondělí velikonoční

Vejce bylo vnímáno jako symbol nového života, plodnosti a životní síly. Ať už na něj nahlížíte jen jako na pochutinu, nebo mu přikládáte i symbolický význam, vašemu zdraví v přiměřeném množství prospěje. Vajíčko uvařené natvrdo můžete nakrájet například do jarního salátu s medvědím česnekem a špenátem, případně ho smíchat s tvarohem a připravit si tak zdravou pomazánku.  

Nabijte se energií česneku s medvědí silou!

První jarní byliny, jako mladá kopřiva, medvědí česnek a pampeliška, nastartují organismus po dlouhé zimě

Doporučujeme


4-tipy-pro-posileni-imunity-s-vitaminem-d.png

4 tipy pro posílení imunity s vitaminem D

06.02.2018Také vám v zimě chybí sluníčko? Má vliv nejen na psychickou pohodu, ale i na tělesnou kondici.
stitna-zlaza-u-zvirat-nebezpecny-a-drahy-nepritel.png

Štítná žláza u zvířat – nebezpečný a drahý nepřítel

20.03.2018Ročně Češi vynaloží až dvě miliardy korun na zdravotní péči o domácí mazlíčky. Stejně jako u lidí přitom pouhý krevní rozbor napoví, co zvíře trápí, a lze tedy včas zahájit léčbu, která pak může být nejen účinnější, ale i levnější. Jak ukazují zjištění laboratoří synlab czech, velmi častým problémem psů i koček je onemocnění štítné žlázy. Často však u nich bývá odhaleno pozdě a o zvíře tak není adekvátně postaráno.
renatin-blog-velikonoce-se-blizi-aneb-co-zaseju-to-sklizim.png

Renatin blog: Velikonoce se blíží aneb Co zaseju, to sklízím

23.03.2018Jasně že si můžete pořídit velikonoční výzdobu v obchodě. Ale není větší potěšení, když si vypěstujete a vyrobíte jarní dekorace po svém? Zvlášť s dětmi či vnoučaty pak můžete radost z vlastního díla znásobit. Já se tradičně pustím do těchto krás...