Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyAnýz zlepšuje trávení a uklidňuje mysl
anyz-zlepsuje-traveni-a-uklidnuje-mysl.jpg

Anýz zlepšuje trávení a uklidňuje mysl

Zveřejněno: 09.12.2016

Pokrmům dodají malá semena anýzu sladce kořeněnou chuť připomínající lékořici. V závislosti na oblasti pěstování obsahují 2–6 % silic, které příznivě působí na zažívací ústrojí i horní cesty dýchací. Díky svým uklidňujícím účinkům může anýz posloužit i lidem trpícím nespavostí.

Pokrmům dodají malá semena anýzu sladce kořeněnou chuť připomínající lékořici. V závislosti na oblasti pěstování obsahují 2–6 % silic, které příznivě působí na zažívací ústrojí i horní cesty dýchací. Díky svým uklidňujícím účinkům může anýz posloužit i lidem trpícím nespavostí.  

Jednoletá bylina bedrník anýz je příbuzná fenyklu, kmínu a kopru. Nepleťte si jej s anýzem hvězdnicovým neboli badyánem. Semena anýzu se dříve běžně žvýkala pro zlepšení dechu, dnes jejich výtažek najdeme v některých ústních vodách nebo pastách na zuby. V kuchyni můžete anýz použít do chleba, sušenek, salátů, perníků nebo nakládané zeleniny. Zacházejte s ním ale opatrně, je silně aromatický.  

Podobně jako fenykl a kmín i anýz má dobrý vliv na trávení, jen je o něco silnější. Pomůže všem, kdo trpí poruchou zažívání: od nadměrné plynatosti až po žaludeční křeče. Zvyšuje sekreci žaludečních šťáv a povzbuzuje tak trávicí proces. Funguje dobře i proti nechutenství – posiluje chuť k jídlu. Čaj si můžete udělat jak z anýzu samotného, tak ze směsi s kmínem, fenyklem a koriandrem. V případě potřeby ho pijte 3x denně půl hodiny před jídlem.  

Zvlášť v chladných obdobích se vyplatí mít anýz ve spíži, třeba v podobě silně koncentrovaného éterického oleje. Má antibakteriální a antiseptické účinky, nasaďte ho proto v boji s nachlazením a infekčním chorobami. Zkuste nakapat 8 až 10 kapek éterického oleje do aromalampy – vyčistí byt i kancelářské prostory.  

Recept na anýzový odvar/čaj

Lžičku anýzu vysypeme do hrnku studené vody, povaříme 10 minut a scedíme. Nebo zalijeme 2 čajové lžičky semen vroucí vodou a necháme louhovat 10–15 minut.  

Recept na anýzové krekry

250 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky
100 g másla
100 ml vody
2 lžíce olivového oleje
1,5 lžičky mořské soli
hrst lněných semínek
lžíce anýzu

Lněná semínka propláchneme v cedníku a necháme okapat. Ze všech surovin včetně okapaných lněných semínek vytvoříme těsto, vyválíme ho na tenký plát a posypeme anýzovými semínky (můžeme je předtím lehce podrtit), která pak válečkem zatlačíme do těsta. Dáme na plech vyložený pečicím papírem a nakrájíme na čtverečky. Pečeme při 160 °C 15–20 minut. Uvedené množství těsta vystačí na dva plechy.

Doporučujeme


proc-nepodcenovat-spalnicky.png

Proč nepodceňovat spalničky

10.05.2018Spalničky patří mezi nejvíce nakažlivé infekce. Dříve je lékaři považovali za téměř vymýcené, v současné době však dochází k návratu této nemoci.
predstavujeme-nej-limonadu-letosniho-leta.png

Představujeme NEJ limonádu letošního léta!

22.06.2018Dulenka neboli levandule patří mezi oblíbené jedlé rostliny a poslední dobou čím dál častěji nachází své místo právě v kuchyni. Modrofialové květy se přidávají do dezertů, sušenek, marmelád, polévek nebo jako součást marinád k masu. Punc originality má levandulový drink z vlastnoručně vyrobeného sirupu, který potěší vaše smysly.
jak-promenit-prilohu-ve-skvely-hlavni-chod.png

Jak proměnit přílohu ve skvělý hlavní chod

16.02.2018Spousta lidí má zeleninu zažitou jako přílohu k masu nebo součást salátu. Přitom obzvlášť v zimě se s ní dá kouzlit na nejrůznější způsoby. Zaměřte se na druhy, které jsou u nás doma, jako je například růžičková kapusta, červená řepa, mrkev či celer. A protože bychom měli denně sníst kolem 400 gramů zeleniny, je skvělý nápad připravit si ji jako hlavní chod. Naše recepty zasytí, zahřejí a zároveň dodají potřebné živiny.