Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyAnýz zlepšuje trávení a uklidňuje mysl
anyz-zlepsuje-traveni-a-uklidnuje-mysl.jpg

Anýz zlepšuje trávení a uklidňuje mysl

Zveřejněno: 09.12.2016

Pokrmům dodají malá semena anýzu sladce kořeněnou chuť připomínající lékořici. V závislosti na oblasti pěstování obsahují 2–6 % silic, které příznivě působí na zažívací ústrojí i horní cesty dýchací. Díky svým uklidňujícím účinkům může anýz posloužit i lidem trpícím nespavostí.

Pokrmům dodají malá semena anýzu sladce kořeněnou chuť připomínající lékořici. V závislosti na oblasti pěstování obsahují 2–6 % silic, které příznivě působí na zažívací ústrojí i horní cesty dýchací. Díky svým uklidňujícím účinkům může anýz posloužit i lidem trpícím nespavostí.  

Jednoletá bylina bedrník anýz je příbuzná fenyklu, kmínu a kopru. Nepleťte si jej s anýzem hvězdnicovým neboli badyánem. Semena anýzu se dříve běžně žvýkala pro zlepšení dechu, dnes jejich výtažek najdeme v některých ústních vodách nebo pastách na zuby. V kuchyni můžete anýz použít do chleba, sušenek, salátů, perníků nebo nakládané zeleniny. Zacházejte s ním ale opatrně, je silně aromatický.  

Podobně jako fenykl a kmín i anýz má dobrý vliv na trávení, jen je o něco silnější. Pomůže všem, kdo trpí poruchou zažívání: od nadměrné plynatosti až po žaludeční křeče. Zvyšuje sekreci žaludečních šťáv a povzbuzuje tak trávicí proces. Funguje dobře i proti nechutenství – posiluje chuť k jídlu. Čaj si můžete udělat jak z anýzu samotného, tak ze směsi s kmínem, fenyklem a koriandrem. V případě potřeby ho pijte 3x denně půl hodiny před jídlem.  

Zvlášť v chladných obdobích se vyplatí mít anýz ve spíži, třeba v podobě silně koncentrovaného éterického oleje. Má antibakteriální a antiseptické účinky, nasaďte ho proto v boji s nachlazením a infekčním chorobami. Zkuste nakapat 8 až 10 kapek éterického oleje do aromalampy – vyčistí byt i kancelářské prostory.  

Recept na anýzový odvar/čaj

Lžičku anýzu vysypeme do hrnku studené vody, povaříme 10 minut a scedíme. Nebo zalijeme 2 čajové lžičky semen vroucí vodou a necháme louhovat 10–15 minut.  

Recept na anýzové krekry

250 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky
100 g másla
100 ml vody
2 lžíce olivového oleje
1,5 lžičky mořské soli
hrst lněných semínek
lžíce anýzu

Lněná semínka propláchneme v cedníku a necháme okapat. Ze všech surovin včetně okapaných lněných semínek vytvoříme těsto, vyválíme ho na tenký plát a posypeme anýzovými semínky (můžeme je předtím lehce podrtit), která pak válečkem zatlačíme do těsta. Dáme na plech vyložený pečicím papírem a nakrájíme na čtverečky. Pečeme při 160 °C 15–20 minut. Uvedené množství těsta vystačí na dva plechy.

Doporučujeme


kocky-a-ledviny-proc-je-nutna-preventivni-pece.jpg

Kočky a ledviny – proč je nutná preventivní péče?

13.07.2018Kočky se nebojí žádné šarvátky a většinou z nich také vyváznou bez úhony, jako by doopravdy měly devět životů. Jednu neviditelnou slabinu ale sdílejí všechny z nich – ledviny, respektive závažné onemocnění ledvin, které může vyústit až v jejich kompletní selhání. Zákeřnost tohoto onemocnění spočívá v tom, že jeho příznaky jsou viditelné až ve chvíli, kdy už je pozdě. Spolehlivým způsobem, jak toto onemocnění včas odhalit, je laboratorní test krve nebo moči.
5-tipu-jak-mit-pocit-uzasne-proziteho-vikendu.png

5 tipů, jak mít pocit úžasně prožitého víkendu

16.06.2017Také vám někdy v pondělí připadá, jako by víkend snad ani nebyl? Klíčem k příjemně naplněnému času, který neuteče jako voda, je poznávání nových věcí a ukládání zajímavých vzpomínek. 
proc-nepodcenovat-spalnicky.png

Proč nepodceňovat spalničky

10.05.2018Spalničky patří mezi nejvíce nakažlivé infekce. Dříve je lékaři považovali za téměř vymýcené, v současné době však dochází k návratu této nemoci.