Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánkyAngrešt prospěje cévám a trávicímu traktu
angrest-prospeje-cevam-a-travicimu-traktu.png

Angrešt prospěje cévám a trávicímu traktu

Zveřejněno: 13.07.2016

Plody angreštu, zvlášť pokud nejsou zcela zralé, mohou být v porovnání s jiným drobným ovocem o poznání kyselejší. Angrešt, jehož sezóna právě začíná, totiž obsahuje hned několik ovocných kyselin – zejména vinnou, jablečnou a šťavelovou. Tyto kyseliny jsou pro náš organismus prospěšné v mnoha směrech. Například tím, že podporují správné zažívání a díky mírně diuretickým účinkům pomáhají očistě těla. 

Plody angreštu, zvlášť pokud nejsou zcela zralé, mohou být v porovnání s jiným drobným ovocem o poznání kyselejší. Angrešt, jehož sezóna právě začíná, totiž obsahuje hned několik ovocných kyselin – zejména vinnou, jablečnou a šťavelovou. Tyto kyseliny jsou pro náš organismus prospěšné v mnoha směrech. Například tím, že podporují správné zažívání a díky mírně diuretickým účinkům pomáhají očistě těla. Z minerálních látek nám toto ovoce dodá fosfor, hořčík, železo, zinek, mangan, měď a rovněž křemík a draslík. Právě díky posledně jmenovanému minerálu má angrešt příznivý vliv na stav kardiovaskulárního systému. A protože další ze zastoupených minerálů – křemík – je klíčový pro zdravé cévní stěny, angrešt pomáhá v prevenci infarktu, mrtvice a cévních chorob obecně.

Díky vyššímu množství polysacharidu zvaného pektin, který je rozpustnou vlákninou, působí angrešt blahodárně na trávicí trakt. Pektin navíc pomáhá při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Jak? Tím, že díky své želírující schopnosti zahušťuje obsah střev, snižuje množství cholesterolu vstřebávaného z potravy.

Z vitaminů je v angreštu hojně zastoupen vitamin C. V nakyslých kuličkách jsou také vitaminy skupiny B, vitamin E a karoten. Díky vyššímu obsahu pektinu je angrešt vhodný pro přípravu marmelád. Kvůli tepelné úpravě se ale sníží množství obsažených vitaminů. Využít se dají i jeho listy. Sušené mohou posloužit k přípravě čaje, jehož popíjení lze doporučit při zažívacích obtížích nebo při menstruačních bolestech. 

Doporučujeme


dokonala-dvojice-jahody-a-rebarbora.png

Dokonalá dvojice? Jahody a rebarbora!

25.05.2018Zhruba od poloviny května začíná sezóna rebarbory – zeleniny pro fajnšmekry. Zajímavá je tím, že i když chutná nakysle a zpracovává se jako ovoce, jedná se ve skutečnosti o zeleninu. A ne ledajakou.
vymente-jarni-unavu-za-prival-energie.png

Vyměňte jarní únavu za příval energie!

13.03.2018Připadá vám jarní únava jen jako téma k postěžování si kamarádům u kafe? Nemyslete si, vyčerpání organismu po zimě může přepadnout i vás.
osvojte-si-lasku-k-jidlu-a-neplytvani.png

Osvojte si lásku k jídlu a neplýtvání

18.04.2018Životní styl „zero waste“ neboli život bez odpadu je poslední dobou na vzestupu. Jak název této filozofie napovídá, ideálem je nulový odpad. Snaha o prevenci a omezení plýtvání má za cíl ovlivnit vyčerpávání přírodních zdrojů a alarmující znečištění planety, které ohrožuje zdraví lidí, zvířat a rostlin. Základem je opětovné využívání všech možných zdrojů, s nimiž se v životě potkáváme. Co to znamená v praxi?