Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánky7 zajímavostí o jazyku
7-zajimavosti-o-jazyku.jpg

7 zajímavostí o jazyku

Zveřejněno: 10.08.2016

Možná jste také kdysi na internetu zaregistrovali informaci, že nikdo si jazykem nedokáže olíznout vlastní loket. Třeba jste to i vyzkoušeli. A pravděpodobně jste zjistili, že to nezvládnete. My jsme pro vás o jazyku shromáždili i další zajímavosti. 

Možná jste také kdysi na internetu zaregistrovali informaci, že nikdo si jazykem nedokáže olíznout vlastní loket. Třeba jste to i vyzkoušeli. A pravděpodobně jste zjistili, že to nezvládnete. My jsme pro vás o jazyku shromáždili i další zajímavosti. 

Rekordní dálka jazyka se neustále proměňuje, protože každý rok se objeví někdo, kdo stávající hranici překoná. Momentálně se pohybuje pár milimetrů nad deseti centimetry. Stejně jako otisk prstu je údajně i otisk jazyka u každého člověka jedinečný.

Díky chuťovým pohárkům, které jsou umístěné hlavně na povrchu jazyka, ale také na patře, dokážeme rozeznat pět základních typů chutí. Kromě sladké, slané, kyselé a hořké je to ještě chuť umami, která je typická především pro mořské řasy a produkty obsahující glutamát sodný. I nenarozené děti jsou schopné vnímat různé chutě, a to právě díky těmto pohárkům. Ty se vyvíjejí už od čtvrtého měsíce po početí.

I když se říká, že má někdo mlsný jazyk, správnější by bylo říkat, že má mlsný nos. Proč? Zhruba 80 % toho, co považujeme za chuťový vjem, je totiž ve skutečnosti vjem čichový, který je vyvolán těkavými látkami uvolňovanými z potravy. Ty pak pronikají z úst do nosní dutiny a dráždí čichové receptory. Takže různé chutě vnímáme vlastně spíš díky nosu než jazyku.

Některá zvířata, například plazi, mají na jazyku také receptory čichové. Proto ho neustále vyplazují. Nasávají jím totiž pachy z okolí. Jiní tvorové, jako například psi, využívají jazyk k ochlazování organismu. Když ho vypláznou, odpařují se z něj a ústní dutiny sliny, a tím se odvádí teplo. Vypařování slin urychluje dýchání, a proto psi v horku plazí jazyk a zároveň zrychleně dýchají. 

Doporučujeme


jarnim-uklidem-na-plisne.png

Jarním úklidem na plísně

02.03.2018Věřili byste tomu, že na houby nemusíte chodit jen do lesa? Možná rostou přímo ve vaší domácnosti. Jsou miniaturní a říká se jim plísně. Jarní úklid byste měli zaměřit i na ně. Jsou totiž hrozbou, kterou není radno podcenit.
osvojte-si-lasku-k-jidlu-a-neplytvani.png

Osvojte si lásku k jídlu a neplýtvání

18.04.2018Životní styl „zero waste“ neboli život bez odpadu je poslední dobou na vzestupu. Jak název této filozofie napovídá, ideálem je nulový odpad. Snaha o prevenci a omezení plýtvání má za cíl ovlivnit vyčerpávání přírodních zdrojů a alarmující znečištění planety, které ohrožuje zdraví lidí, zvířat a rostlin. Základem je opětovné využívání všech možných zdrojů, s nimiž se v životě potkáváme. Co to znamená v praxi?
jak-promenit-prilohu-ve-skvely-hlavni-chod.png

Jak proměnit přílohu ve skvělý hlavní chod

16.02.2018Spousta lidí má zeleninu zažitou jako přílohu k masu nebo součást salátu. Přitom obzvlášť v zimě se s ní dá kouzlit na nejrůznější způsoby. Zaměřte se na druhy, které jsou u nás doma, jako je například růžičková kapusta, červená řepa, mrkev či celer. A protože bychom měli denně sníst kolem 400 gramů zeleniny, je skvělý nápad připravit si ji jako hlavní chod. Naše recepty zasytí, zahřejí a zároveň dodají potřebné živiny.