Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánky5 surovin pro nejlepší podzimní polévku
5-surovin-pro-nejlepsi-podzimni-polevku.png

5 surovin pro nejlepší podzimní polévku

Zveřejněno: 07.12.2017

Říká se, že v jednoduchosti je krása. Při vaření to platí dvojnásob. Stačí pár základních surovin v té správné kombinaci a dobrota je na světě.

Na podzim nejlépe zahřeje a zasytí poctivá zeleninová polévka. Stačí, když si na seznam napíšete tyto položky: dýně, květák, řapíkatý celer, cibule, česnek. Zkuste a uvidíte!

Jak na to: Do hrnce nalijte 1,5 l vody, ve které nechte 30 minut povařit květák (300 g) nakrájený na kousky s 1 lžičkou drceného kmínu. V druhém hrnci dorůžova osmahněte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte 3 prolisované stroužky česneku, na kousky nakrájenou dýni hokkaido (500 g), řapíkatý celer (150 g) a restujte do změknutí. Ochuťte solí a pepřem. Uvařený květák rozdělte na poloviny. Jednu přidejte k dýni a celeru, zalijte květákovým vývarem a rozmixujte. Druhou pokrájejte a vložte do hotového krému. Ozdobte nasekanou natí z řapíkatého celeru.

Co vám dá polévka dobrého

* Obsah vlákniny v dýni dobře působí na trávení a pomáhá vylučovat toxiny z těla. Posílíte tak imunitní systém a uklidníte nervy.

* Květák má vysoký obsah vitaminu K a fytosterolů – látek, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

* Řapíkatému celeru se připisují antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomocníkem je při regulaci hladiny krevního cukru.

* Cibule a česnek dokážou bojovat proti bakteriím a virům díky látce allicin. Ta se uplatňuje jako přírodní antibiotikum.

Nejlepší podzimní dobroty z řepy

Česnek bojuje proti bakteriím a podporuje imunitu

Doporučujeme


proc-ma-pro-vas-laboratorni-vysetreni-smysl.png

Proč má pro vás laboratorní vyšetření smysl

10.08.2018Berete návštěvu lékaře spojenou s laboratorním vyšetřením jako nutnost nebo běžnou rutinu? Možná netušíte, jak cenné údaje o vašem těle může poskytnout, co se děje v zákulisí odběrového pracoviště a jak můžete výsledek vyšetření sami ovlivnit.
jak-promenit-prilohu-ve-skvely-hlavni-chod.png

Jak proměnit přílohu ve skvělý hlavní chod

16.02.2018Spousta lidí má zeleninu zažitou jako přílohu k masu nebo součást salátu. Přitom obzvlášť v zimě se s ní dá kouzlit na nejrůznější způsoby. Zaměřte se na druhy, které jsou u nás doma, jako je například růžičková kapusta, červená řepa, mrkev či celer. A protože bychom měli denně sníst kolem 400 gramů zeleniny, je skvělý nápad připravit si ji jako hlavní chod. Naše recepty zasytí, zahřejí a zároveň dodají potřebné živiny.
jake-bohatstvi-se-skryva-v-konopnem-seminku.png

Jaké bohatství se skrývá v konopném semínku

16.03.2018Konopí má možná pověst rostliny s omamnými účinky, ale nenechte se mýlit. V technickém konopí pro léčebné využití nenajdete prakticky žádné psychoaktivní THC. Oproti tomu obsahuje kanabidiol (CBD). Tato látka zpomaluje buněčné stárnutí, je vysoce protizánětlivá, působí na bolestivá onemocnění, například artritidu. Pomáhá také při epilepsii, problémech se spaním a depresích.