Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánky5 surovin pro nejlepší podzimní polévku
5-surovin-pro-nejlepsi-podzimni-polevku.png

5 surovin pro nejlepší podzimní polévku

Zveřejněno: 07.12.2017

Říká se, že v jednoduchosti je krása. Při vaření to platí dvojnásob. Stačí pár základních surovin v té správné kombinaci a dobrota je na světě.

Na podzim nejlépe zahřeje a zasytí poctivá zeleninová polévka. Stačí, když si na seznam napíšete tyto položky: dýně, květák, řapíkatý celer, cibule, česnek. Zkuste a uvidíte!

Jak na to: Do hrnce nalijte 1,5 l vody, ve které nechte 30 minut povařit květák (300 g) nakrájený na kousky s 1 lžičkou drceného kmínu. V druhém hrnci dorůžova osmahněte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte 3 prolisované stroužky česneku, na kousky nakrájenou dýni hokkaido (500 g), řapíkatý celer (150 g) a restujte do změknutí. Ochuťte solí a pepřem. Uvařený květák rozdělte na poloviny. Jednu přidejte k dýni a celeru, zalijte květákovým vývarem a rozmixujte. Druhou pokrájejte a vložte do hotového krému. Ozdobte nasekanou natí z řapíkatého celeru.

Co vám dá polévka dobrého

* Obsah vlákniny v dýni dobře působí na trávení a pomáhá vylučovat toxiny z těla. Posílíte tak imunitní systém a uklidníte nervy.

* Květák má vysoký obsah vitaminu K a fytosterolů – látek, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

* Řapíkatému celeru se připisují antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomocníkem je při regulaci hladiny krevního cukru.

* Cibule a česnek dokážou bojovat proti bakteriím a virům díky látce allicin. Ta se uplatňuje jako přírodní antibiotikum.

Nejlepší podzimní dobroty z řepy

Česnek bojuje proti bakteriím a podporuje imunitu

Doporučujeme


jak-se-chranit-pred-nemocemi-spinavych-rukou.png

Jak se chránit před nemocemi špinavých rukou

29.01.2018Vedli nás k tomu už od dětství: umyj si ruce před jídlem a po použití toalety. Pokud jste si tuto vštěpovanou radu vzali k srdci, dobře pro vás. Výrazně tím omezujete riziko řady vážných nemocí. Chřipka, žloutenka typu A, toxoplazmóza, listerióza, ale i běžnější rýma a nachlazení se vám můžou vyhnout, pokud věnujete pouhých 20 vteřin této základní hygieně.
je-mozne-zjistit-zda-nam-hrozi-skryte-riziko-infarktu-ci-mozkove-mrtvice.png

Je možné zjistit, zda nám hrozí skryté riziko infarktu či mozkové mrtvice?

15.05.2018U infarktu myokardu i mozkové mrtvice platí, že se lékaři v praxi bohužel setkávají se stále mladšími pacienty s ischemickou atakou a že i minuty do okamžiku, než se lidé dostanou k odborníkům do nemocniční péče, hrají důležitou roli. Vlastně tu nejdůležitější. Proto je lepší těmto stavům předcházet. Zde o to více platí, že prevence je klíčová. Jedná se především o změnu životního stylu, která může zahrnovat dietu, zvýšení fyzické aktivity, omezení stresu a zejména také zákaz kouření. Pomoci ale může i moderní laboratorní test.
proc-nepodcenovat-spalnicky.png

Proč nepodceňovat spalničky

10.05.2018Spalničky patří mezi nejvíce nakažlivé infekce. Dříve je lékaři považovali za téměř vymýcené, v současné době však dochází k návratu této nemoci.