Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánky5 surovin pro nejlepší podzimní polévku
5-surovin-pro-nejlepsi-podzimni-polevku.png

5 surovin pro nejlepší podzimní polévku

Zveřejněno: 07.12.2017

Říká se, že v jednoduchosti je krása. Při vaření to platí dvojnásob. Stačí pár základních surovin v té správné kombinaci a dobrota je na světě.

Na podzim nejlépe zahřeje a zasytí poctivá zeleninová polévka. Stačí, když si na seznam napíšete tyto položky: dýně, květák, řapíkatý celer, cibule, česnek. Zkuste a uvidíte!

Jak na to: Do hrnce nalijte 1,5 l vody, ve které nechte 30 minut povařit květák (300 g) nakrájený na kousky s 1 lžičkou drceného kmínu. V druhém hrnci dorůžova osmahněte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte 3 prolisované stroužky česneku, na kousky nakrájenou dýni hokkaido (500 g), řapíkatý celer (150 g) a restujte do změknutí. Ochuťte solí a pepřem. Uvařený květák rozdělte na poloviny. Jednu přidejte k dýni a celeru, zalijte květákovým vývarem a rozmixujte. Druhou pokrájejte a vložte do hotového krému. Ozdobte nasekanou natí z řapíkatého celeru.

Co vám dá polévka dobrého

* Obsah vlákniny v dýni dobře působí na trávení a pomáhá vylučovat toxiny z těla. Posílíte tak imunitní systém a uklidníte nervy.

* Květák má vysoký obsah vitaminu K a fytosterolů – látek, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

* Řapíkatému celeru se připisují antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomocníkem je při regulaci hladiny krevního cukru.

* Cibule a česnek dokážou bojovat proti bakteriím a virům díky látce allicin. Ta se uplatňuje jako přírodní antibiotikum.

Nejlepší podzimní dobroty z řepy

Česnek bojuje proti bakteriím a podporuje imunitu

Doporučujeme


dokonala-dvojice-jahody-a-rebarbora.png

Dokonalá dvojice? Jahody a rebarbora!

25.05.2018Zhruba od poloviny května začíná sezóna rebarbory – zeleniny pro fajnšmekry. Zajímavá je tím, že i když chutná nakysle a zpracovává se jako ovoce, jedná se ve skutečnosti o zeleninu. A ne ledajakou.
9-duvodu-proc-byste-si-meli-nechat-preventivne-vysetrit-jatra.jpg

9 důvodů, proč byste si měli nechat preventivně vyšetřit játra

08.03.2019Největší vnitřní orgán lidského těla, který zastává mnoho nezastupitelných funkcí. Detoxikuje organismus, vyrábí žluč, převádí živiny ze stravy, čistí toxiny z krve, rozkládá tuky, alkohol a mnohé další. Řeč je o játrech, která jsou v České republice druhým nejčastěji transplantovaným orgánem. Jaterní onemocnění totiž může léta probíhat skrytě a projevit se až v pozdní fázi, kdy je léčba již velmi obtížná. Důvodů častého selhání jater je mnoho, lze mu ale předcházet, a to především zdravou životosprávou v kombinaci s pravidelnou kontrolou jejich stavu krevním testem. Z jakých důvodů byste si na vyšetření měli určitě zajít?
neobjasnene-zdravotni-potize-na-vine-muze-byt-potravinova-intolerance.jpg

Neobjasněné zdravotní potíže? Na vině může být potravinová intolerance

05.10.2018Zažívací problémy, bolesti hlavy a kloubů, akné, únava. Seznam potíží, které může způsobovat potravinová intolerance, je však mnohem delší. Málokdo by hádal, že může být příčinou i takových problémů jako nespavost, snížená imunita, úzkostné stavy či deprese. Spolehlivou metodou k odhalení potravinové intolerance je krevní test, který identifikuje konkrétní problematické potraviny a umožní tak další léčbu.