Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánky5 druhů extra zdravého ovoce, které dozrává v létě
5-druhu-extra-zdraveho-ovoce-ktere-dozrava-v-lete.jpg

5 druhů extra zdravého ovoce, které dozrává v létě

Zveřejněno: 07.07.2014

Jak asi víte nejvíc vitamínů a zdraví prospěšných látek obsahuje ovoce, které zrálo přirozeným způsobem – venku na čerstvém vzduchu a na sluníčku. V létě dozrává takovým způsobem celá řada plodů– borůvky, višně, třešně, maliny a ostružiny. Kdy je jejich sezóna a jaký je jejich význam pro zdraví? 

Borůvky

Hlavní sezóna - od června do září.

Nejvíc plodů ale dozrává v červenci a v srpnu. Borůvky obsahují velké množství vitamínu C a mají velký obsah antioxidantů. Některé studie tvrdí, že pravidelná konzumace borůvek je prevencí proti rakovině, zlepšuje zrak, posiluje kardiovaskulární systém a pomáhá k detoxikaci ledvin.

Višně a třešně

Hlavní sezóna - v červnu a v červenci.

Višně a třešně jsou dobrým zdrojem draslíku, který je naprosto nezbytný pro správné fungování našeho svalového a nervového systému. Mohou také preventivně působit proti dně a protože pomáhají s vylučováním kyseliny močové uleví i lidem, kteří už dnou trpí.

 Maliny

Hlavní sezóna - v červenci.

Plody maliníku jsou zvlášť vydatným zdrojem vitamínu C, hořčíku, draslíku, mědi a kyseliny listové. Mají údajně o 50% vyšší antioxidační vlastnosti než jahody a 10x vyšší než rajčata. Jsou prevencí proti rakovině a proti kardiovaskulárním chorobám.

Ostružiny

Hlavní sezóna - od srpna do konce září.

Stejně jako maliny jsou ostružiny velmi bohaté na vitamín C. Kromě toho obsahují fosfor, draslík a některé vitamíny ze skupiny B. Čím sytější mají ostružiny barvu, tím víc obsahují zdraví prospěšných bioflavonoidů, které regenerují cévní stěny a obecně snižují dopady stárnutí na náš organismus. 

Doporučujeme


planujete-cestu-do-zahranici-nezapomente-se-ockovat.jpg

Plánujete cestu do zahraničí? Nezapomeňte se očkovat!

31.07.2018Kdo by chtěl před odjezdem na dovolenou myslet na něco jiného než koupání, sluníčko, odpočinek a dobrodružství… Vysněný výlet se ale snadno může změnit v noční můru, když podceníte prevenci infekčních onemocnění. Nejrizikovější jsou země Afriky, Asie a Střední a Jižní Ameriky. Zcela bezpečné ale nejsou ani státy jižní Evropy. Přečtěte si, před kterými nemocemi je vhodné se nechat očkovat.
jak-se-branit-inhalacnim-alergenum.jpg

Jak se bránit inhalačním alergenům

20.11.2018Při alergickém onemocnění je obecně nejvhodnější prevencí vyloučení kontaktu s alergeny. V případě inhalačních alergenů to může být poměrně obtížný úkol, šíří se totiž vzduchem a vyskytují se venku i v domácnosti, některé dokonce celoročně. Potíží většiny alergiků navíc je, že jsou přecitlivělí na více alergenů zároveň. Někdy tak bývá složité rozeznat pravou příčinu příznaků. V takových případech může být spolehlivým ukazatelem rozbor krve. Následně je vhodné dodržovat určitá preventivní opatření a kontakt s alergeny díky nim téměř vyloučit, či alespoň významně omezit. Konkrétní doporučení se liší podle typu alergenu, jedno je ale spojuje: pravidelný a důsledný úklid domova.
kocky-a-ledviny-proc-je-nutna-preventivni-pece.jpg

Kočky a ledviny – proč je nutná preventivní péče?

13.07.2018Kočky se nebojí žádné šarvátky a většinou z nich také vyváznou bez úhony, jako by doopravdy měly devět životů. Jednu neviditelnou slabinu ale sdílejí všechny z nich – ledviny, respektive závažné onemocnění ledvin, které může vyústit až v jejich kompletní selhání. Zákeřnost tohoto onemocnění spočívá v tom, že jeho příznaky jsou viditelné až ve chvíli, kdy už je pozdě. Spolehlivým způsobem, jak toto onemocnění včas odhalit, je laboratorní test krve nebo moči.