Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánky5 druhů extra zdravého ovoce, které dozrává v létě
5-druhu-extra-zdraveho-ovoce-ktere-dozrava-v-lete.jpg

5 druhů extra zdravého ovoce, které dozrává v létě

Zveřejněno: 07.07.2014

Jak asi víte nejvíc vitamínů a zdraví prospěšných látek obsahuje ovoce, které zrálo přirozeným způsobem – venku na čerstvém vzduchu a na sluníčku. V létě dozrává takovým způsobem celá řada plodů– borůvky, višně, třešně, maliny a ostružiny. Kdy je jejich sezóna a jaký je jejich význam pro zdraví? 

Borůvky

Hlavní sezóna - od června do září.

Nejvíc plodů ale dozrává v červenci a v srpnu. Borůvky obsahují velké množství vitamínu C a mají velký obsah antioxidantů. Některé studie tvrdí, že pravidelná konzumace borůvek je prevencí proti rakovině, zlepšuje zrak, posiluje kardiovaskulární systém a pomáhá k detoxikaci ledvin.

Višně a třešně

Hlavní sezóna - v červnu a v červenci.

Višně a třešně jsou dobrým zdrojem draslíku, který je naprosto nezbytný pro správné fungování našeho svalového a nervového systému. Mohou také preventivně působit proti dně a protože pomáhají s vylučováním kyseliny močové uleví i lidem, kteří už dnou trpí.

 Maliny

Hlavní sezóna - v červenci.

Plody maliníku jsou zvlášť vydatným zdrojem vitamínu C, hořčíku, draslíku, mědi a kyseliny listové. Mají údajně o 50% vyšší antioxidační vlastnosti než jahody a 10x vyšší než rajčata. Jsou prevencí proti rakovině a proti kardiovaskulárním chorobám.

Ostružiny

Hlavní sezóna - od srpna do konce září.

Stejně jako maliny jsou ostružiny velmi bohaté na vitamín C. Kromě toho obsahují fosfor, draslík a některé vitamíny ze skupiny B. Čím sytější mají ostružiny barvu, tím víc obsahují zdraví prospěšných bioflavonoidů, které regenerují cévní stěny a obecně snižují dopady stárnutí na náš organismus. 

Doporučujeme


soutez-ukaz-knir-o-5-phi-testu.jpg

Soutěž „Ukaž knír“ o 5 PHI testů

14.11.2018Listopad je již tradičně měsícem boje proti rakovině prostaty, kterou v České republice ročně onemocní téměř 8 000 mužů. U této příležitosti si pánové po celém světě pečlivě pěstují svůj knír, čímž dávají najevo, že jsou součástí hnutí, které se snaží změnit tvář mužského zdraví k lepšímu. SYNLAB tuto iniciativu podporuje, a proto vyhlašujeme soutěž o pět testů PHI, které slouží k určení indexu zdravé prostaty.
je-mozne-zjistit-zda-nam-hrozi-skryte-riziko-infarktu-ci-mozkove-mrtvice.png

Je možné zjistit, zda nám hrozí skryté riziko infarktu či mozkové mrtvice?

15.05.2018U infarktu myokardu i mozkové mrtvice platí, že se lékaři v praxi bohužel setkávají se stále mladšími pacienty s ischemickou atakou a že i minuty do okamžiku, než se lidé dostanou k odborníkům do nemocniční péče, hrají důležitou roli. Vlastně tu nejdůležitější. Proto je lepší těmto stavům předcházet. Zde o to více platí, že prevence je klíčová. Jedná se především o změnu životního stylu, která může zahrnovat dietu, zvýšení fyzické aktivity, omezení stresu a zejména také zákaz kouření. Pomoci ale může i moderní laboratorní test.
pet-rad-jak-se-pripravit-na-odber-krve.jpg

Pět rad, jak se připravit na odběr krve

28.11.2018Krevní test dokáže odhalit spoustu potíží, od banálních infekcí až po závažná onemocnění. Díky preventivnímu vyšetření je můžete začít řešit dříve, než se rozvinou a zkomplikují. Pro správné vyhodnocení výsledků je důležitá kvalita krevního rozboru, na kterou může mít vliv celá řada maličkostí. Je jasné, že sladká limonáda zvedne hladinu krevního cukru, výsledky ale může ovlivnit například i rozčilení nebo chůze do schodů. Na odběr krve je proto dobré chodit v co nejlepší náladě a mít při tom na paměti několik základních doporučení. Čeho je tedy dobré se před odběrem vyvarovat?