Tento web využívá soubory cookies k poskytování služeb, shromažďování dat o návštěvnosti a personalizaci reklam. S používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
Zdraví národaČlánky3 klasické salátové recepty – caesar, nicoise, waldorf
3-klasicke-salatove-recepty-caesar-nicoise-waldorf.png

3 klasické salátové recepty – caesar, nicoise, waldorf

Zveřejněno: 15.05.2017

Právě začala salátová sezona a byl by hřích nevyužít plejádu této vitaminy a minerály nabité zeleniny. Pokud jste zatím salátovým listům nepřišli na chuť, zkuste některý z tradičních receptů. 

Právě začala salátová sezona a byl by hřích nevyužít plejádu této vitaminy a minerály nabité zeleniny. Pokud jste zatím salátovým listům nepřišli na chuť, zkuste některý z tradičních receptů.

Caesar (4 porce)

Nakrájejte na kostičky menší bagetu a kostky vysušte v troubě dokřupava. Tak si připravíte domácí krutony, pokud je nechcete kupovat. Najemno pokrájejte stroužek česneku a 4 ančovičky. V míse dohladka vymíchejte 2 žloutky s trochou vinného octa, lžičkou dijonské hořčice, worcestrové omáčky a krystalového cukru, špetkou mletého pepře a soli. Za stálého míchání přilévejte 100 ml olivového oleje, až získáte majonézovou emulzi. Do té následně vmíchejte pokrájené ančovičky s česnekem a zálivku dejte vychladit do lednice. Očistěte 2 kuřecí prsa, okořeňte trochou soli, pepře a kari. Zakápněte olivovým olejem, který vetřete do masa. Maso vcelku dozlatova opečte na pánvi. Natrhejte listy římského salátu a promíchejte je se zálivkou. Na talíř servírujte salát, nakrájená kuřecí prsa, krutony a ozdobte 150 g parmazánu, nakrájeného na hobliny.

Nicoise (4 porce)

Zálivku připravte ze stejných ingrediencí jako v receptu na caesar (kromě worcestrové omáčky). 100 g zelených fazolových lusků spařte, vložte do studené vody a sceďte. Nakrájejte římský salát na nudličky, přidejte cca 100 gramů salátové okurky a stejné množství rajčat nakrájených na tenké plátky. Přidejte 150 g vařených brambor (také na plátky) a 2 natvrdo vařená rozpůlená vejce. Pokud máte možnost, opečte na oleji čerstvého tuňáka, ale můžete ho nahradit i konzervovaným. V míse smíchejte zeleninu a zálivku. Ozdobte vejcem, tuňákem, přidejte trochu ančoviček a hrst černých oliv.

Waldorf (4 porce)

Očištěnou půlku kořenového celeru nakrájejte na tenké nudličky, stejně jako 3 řapíkaté celery, které předtím oloupejte škrabkou na brambory, 2 kyselá jablka nakrájejte na tenké plátky a zastříkněte trochou citronové šťávy. Smíchejte 3 lžíce majonézy se stejným množstvím zakysané smetany. Přidejte třtinový cukr podle chuti, špetku soli, pepře a trochu citronové šťávy. Do zálivky vmíchejte celery a zlehka také jablka a 4 hrsti nakrájených vlašských ořechů. Doplňte listy klasického ledového salátu. 

Chřest – květnová sezónní zelenina

Polníček je bohatý na železo, ale organismus nabije také vitaminem C

Doporučujeme


zradne-zahranicni-nemoci-proti-kterym-neexistuje-ockovani.jpg

Zrádné zahraniční nemoci, proti kterým neexistuje očkování

10.09.2018Infekční nemoci jsou u cestovatelů v exotických zemích poměrně běžné. Proti některým z nich jako například žloutenka A nebo B, břišní tyfus nebo žlutá zimnice je možné se chránit včasným očkováním, proti řadě dalších závažných onemocnění ale bohužel zatím očkovací vakcína neexistuje. Nejspolehlivějším způsobem, jak se po návratu ze zahraničí ujistit o svém zdraví a vyhnout následkům nebezpečných nemocí, je preventivní rozbor krve. Člověk tak ochrání sebe i své okolí, některá onemocnění jsou totiž vysoce nakažlivá.
zjistete-sve-alergie-skutecne-setrnou-metodou.png

Zjistěte své alergie skutečně šetrnou metodou

10.08.2018Alergie dokážou potrápit. Často jde o celoživotní onemocnění, které může propuknout jak v dětství, tak v dospělém věku. Nutností pro správnou diagnózu a léčbu je odhalení konkrétních alergenů.
rakytnik-je-zasobarna-vitaminu-a-posiluje-imunitu.png

Rakytník je zásobárna vitaminů a posiluje imunitu

11.09.2017Jeho latinský název Hippophae má původ ve staré řečtině a zjednodušeně znamená „třpytící se kůň“. Podle pověstí se prý koňům pasoucím se poblíž této dřeviny výborně dařilo a měli krásně lesklou srst. V Rusku mu přezdívají „sibiřský zázrak“ a v tradiční tibetské medicíně patří k oblíbeným prostředkům k regeneraci těla. Jeho plody si ale můžete natrhat i u nás.